Centrul de cunoștințe privind biodiversitatea

centrul de cunoștințe privind biodiversitatea Expansiunea urbană, agricultura intensivă, poluarea, speciile invazive și schimbările climatice afectează ecosistemele naturale.

În cadrul Săptămânii verzi a Uniunii Europene, organizată la finalul lunii octombrie, Comisia Europeană a inaugurat un nou Centru de cunoștințe privind biodiversitatea, un ghișeu unic pentru dovezi științifice în vederea refacerii și protejării ecosistemelor naturale care ne oferă hrană, medicamente, materiale, recreere și bunăstare. Centrul de cunoștințe va pune la dispoziția publicului cele mai recente cunoștințe despre biodiversitate, pentru a spori impactul politicilor UE, în special a strategiei pentru biodiversitate. 


Vivian Loonela, purtător de cuvânt al Comisiei Europene:

"Anul acesta, în luna mai, Comisia Europeană a lansat strategia pentru biodiversitate 2030, care este planul nostru pe termen lung pentru protejarea naturii în Europa și pentru reversarea degradarea continuă. Prin strategia de biodiversitate am stabilit multe obiective ambițioase, în primul rând, pentru a ne asigura că 30% din pământul și mările Uniunii Europene sunt protejate, am propus un plan de prezervare a naturii care arată în detaliu cum putem reface natura. Însă, prin această strategie, am stabilit și faptul că trebuie să îmbunătățim modul nostru de lucru în domeniul biodiversității, ca să ne asigurăm că statele membre își respectă obligațiile. 

Astfel, unul dintre lucrurile pe care le-am recunoscut că ne lipsea era să venim cu mai multe cunoștințe despre biodiversitate. Centrul pentru cunoștințe privind biodiversitatea, lansat recent, va avea ca misiune să răspundă acestor întrebări. Va fi un punct de pornire, o platformă prin intermediul căreia vom observa cum se implementează strategia privind biodiversitatea, dar va oferi și o interfață pentru savanți pentru a-și împărtăși cercetările și a colabora pentru acestea, mai eficient, în vederea sprijinirii politicilor UE."


Acum, Centrul e înființat și trebuie să fie folosit de către statele membre, oamenii de știință se pot folosi de rețeaua creată, iar, astfel, statele membre vor putea monitoriza progresul strategiilor. 

"Un aspect important este că, la finalul lunii octombrie, am avut ședința miniștrilor de mediu din UE, iar ei au aprobat strategia privind biodiversitatea. Acum am intrat în linie dreaptă pentru punerea în practică a tuturor obiectivelor stabilite. Asta înseamnă să ne asigurăm că cel puțin 30% din mările și pământurile UE vor fi arii protejate, că cel puțin 25.000 de kilometri de râuri vor fi curați, sunt multe acțiuni de întreprins în privința păsărilor și a insectelor, mai ales a celor polenizatoare, a albinelor. Colaborăm, de asemenea, și în vederea reducerii utilizării de pesticide și de antibiotice în agricultură. 

Un alt subiect important e reprezentat de păduri și de copaci. Unul dintre obiectivele stabilite e să plantăm trei miliarde de copaci în UE în anii următori. Avem mult de muncă, însă e bine că acum miniștrii de mediu din UE au aprobat planul, iar noi ne putem îndrepta spre realizarea obiectivelor. Centrul pentru biodiversitate ne va fi de mare ajutor pentru a avea toate analizele într-un singur loc."


În prezent, se realizează prima evaluare a ecosistemului UE, din care rezultă că există o multitudine de date privind biodiversitatea. Evaluarea demonstrează că suntem din ce în ce mai dependenți de ecosistemele noastre, care, la rândul lor, continuă să fie supuse unei presiuni puternice din cauza efectelor schimbărilor climatice și ale activităților umane. Centrul de cunoștințe privind biodiversitatea va aborda în mod direct provocările identificate în urma evaluării.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 17.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-17 08:40:00
Vizualizari: 725
TiparesteTipareste