Explorator în Bărăgan

explorator în bărăgan Lansat recent, "Explorator în Bărăgan" este primul ghid turistic destinat exclusiv regiunii din sud-estul României.

Lansat recent, "Explorator în Bărăgan" este primul ghid turistic destinat exclusiv regiunii din sud-estul României. Turiștii au acces la o resursă completă pentru a putea să descopere patrimoniul material și imaterial. Platforma include primul ghid audio al regiunii, primul muzeu 3D al Bărăganului și tururi virtuale dedicate lui Ionel Perlea, compozitor, dirijor al Operei din Roma, Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Connecticut Symphony Orchestra și sculptorului Nicăpetre, autorul unor lucrări monumentale în România, Ungaria, Austria, Germania, Statele Unite şi, mai ales, în Canada, ţara sa de adopţie. Așadar, până când vom putea redescoperi la pas zona, vă invităm într-o călătorie virtuală fascinantă, alături de Cristian Curuș, manager de proiect, care ne povestește cum a apărut ideea: 

"Sunt născut în orașul Slobozia, considerat inima Bărăganului. Toată copilăria, respectiv adolescența, am auzit că la noi nu vin turiști și că nimeni nu face nimic. Atunci, am decis să mișcăm noi lucrurile. Suntem o echipă de șapte oameni, iar ideea proiectului a plecat de la nevoia de promovare a Bărăganului, care are obiective din patrimoniul cultural material, clădiri și monumente, patrimoniul natural și patrimoniul imaterial. Sunt povești din Bărăgan care merită spuse și foarte multe lucruri care merită descoperite și care nu sunt în momentul de față prezente în niciunul dintre ghidurile turistice elaborate, fie local, la nivel național, fie în cele internaționale. Spre exemplificare, în cel mai mare ghid la nivel mondial, Lonely Planet, există în capitolul dedicat regiunii Bărăganului, maximum o jumătate de pagină despre orașul Brăila."


Pentru proiectul Itinerama Explorator în Bărăgan, au fost identificate, în primă fază, o sută de obiective cu potențial turistic. "Unele sunt deja în exploatare, muzeele din teritoriu, situri arheologice unde turiștii pot merge direct și le pot vizita achitând o taxă de intrare foarte mică. Însă există foarte multe obiective care nu sunt în circuitul turistic. Sunt considerate obiective de patrimoniu, sunt pe lista monumentelor de patrimoniu din România, dar nu sunt date în exploatare. Multe dintre ele sunt conace, biserici și chiar situri arheologice la care oamenii nu au acces. 

De exemplu, la situl Popina Bordușani, din județul Ialomița, nu mai există de doi ani acces pentru turiști, însă prin prisma acestui proiect, încercăm, de la anul, cu Muzeul Județean Ialomița, să organizăm o serie de tururi ghidate, ca unii turiști să poată avea acces. Ghidul regiunii Bărăganului propune patru tipuri de tururi. Avem Bărăganul de sus, cu cele mai importante obiective din județele Călărași și Ialomița, Bărăganul de la sud la nord, unde am inclus o serie de obiective de pe cursul Dunării, dintre Călărași și Brăila, un tur al conacelor și unul al locașelor de cult. Acestea sunt tururi pe care turiștii și le pot organiza și singuri. 

Pentru a veni în întâmpinarea lor, pe site-ul proiectului, itinerama.ro, vor fi disponibile o serie de hărți interactive unde se va putea exact calculul pe care l-am făcut noi cu privire la numărul de km, distanțele între obiective, de timpul necesar pentru parcurgerea lor. Sperând că pandemia se va termina în 2021, propunem o serie de tururi ghidate, cu ghizi locali, care vor povesti mult mai multe decât ce putem include noi în proiectul nostru.


Inițial tururile ghidate se vor desfășura în limbile română și engleză. Apoi, în funcție de cerere, există intenția de a le organiza și în italiană, germană și spaniolă. De asemenea, site-ul itinerama.ro va avea si o secțiune in limba engleză, unde toate obiectivele vor avea descrieri atât text cât și audio. Cristian Curuș, manager de proiect, ne descrie două dintre obiective. 

"Aș începe cu Popina Bordușani, unul dintre siturile arheologice care pe mine m-a impresionat cel mai mult. Este situat lângă comuna Bordușani, din județul Ialomița, în Balta Ialomiței. Este un sit arheologic înconjurat de o serie de lacuri. Odată ajuns acolo, dincolo de istoria locului, există și un peisaj natural feeric. Este o experiență pe care românii o caută, de obicei, în străinătate. 

E o experiență completă,unde istoria se combină cu natura, iar pentru un străin ajuns în România credem că ar putea fi chintesența proiectului nostru. E un loc interesant fiindcă aici s-a găsit primul sat preistoric cercetat în România, care datează de acum 6.500 de ani. Aici, au trăit pe teritoriul României, două civilizații: Boian și Gumelnița. Aceste două civilizații au fost comparate din punct de vedere social și economic ca fiind la fel de dezvoltate cum au fost cea egipteană și cea  din Mesopotamia. Iar, dacă ar fi să revenim mai aproape de zilele noastre, conacele din Bărăgan sunt o atracție principală a tururilor noastre și a ghidului nostru. 

Aș recomanda conacul Marghiloman de la Hagiești, care e o clădire de patrimoniu în ruine, de la începutul secolului trecut. Acesta a intrat recent într-un program de restaurare și de punere în valoare sub coordonarea Institutului Național al Patrimoniului. Proiectul e complex, va dura trei ani, dar se va naște astfel viitorul Centru cultural și educațional de la Conacul Marghiloman."


Inclusă în tururi este și Biserica Ivănești, abandonată în mijlocul câmpului, cu o istorie bizară. Locuitorii fostei vetre a satului au crezut că este blestemată, astfel că au părăsit locașul de cult și zona. Iar multe alte povești interesante veți putea afla vizitând și muzeul virtual. Cristian Curuș. 

"Partea virtuală e împărțită în două secțiuni. Veți vedea primul Muzeu 3D al Bărăganului care va conține în primă fază 40 de obiecte, în majoritate scoase la iveală pe siturile arheologice din Bărăgan. Scopul proiectului este de a atrage atenția asupra civilizațiilor care au trăit în această regiune. 

Cea de-a două componentă include tururi virtuale prin care vă invităm să pășiți în locuri foarte dragi nouă. Propunem Casa Memorială a lui Ionel Perlea, locul de naștere al dirijorului și compozitorului român, născut în 13 decembrie 1900, recunoscut mult mai mult în străinătate, mai ales la Scala, din Milano și la Metropolitan, în New York. Al doilea loc propus este muzeul Nicăpetre, din Brăila. Veți vedea cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului. Din păcate, la fel, este un artist mult mai mult cunoscut în SUA, Canada și Japonia decât în România."


Proiectul itinerama.ro, Explorator în Bărăgan, are o cofinanțare majoritară din partea Administrației Fondului Cultural Național și o finanțare din activități proprii. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-19 14:13:00
Vizualizari: 147
TiparesteTipareste