Jurnal românesc - 18.11.2020

jurnal românesc - 18.11.2020 Hărți online ale arealelor în care se află comunități istorice românești din Bulgaria și din Serbia pot fi accesate, începând din 17 noiembrie, pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român.

Alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este "o victorie a democraţiei, a valorilor europene şi a principiilor europene", a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. El a anunţat că România este hotărâtă să aloce toate eforturile pentru a susţine procesul şi programul reformelor pe care noul preşedinte de la Chişinău le are în vedere. "Acolo este o societate foarte matură şi au făcut o alegere foarte bună - una pentru o dezvoltare democratică, o alegere pentru valorile pro-europene şi cred că acesta este un început foarte bun pentru drumul Moldovei - un drum al instituţiilor solide, (...) capabile să îşi rezolve problemele directe", a arătat Aurescu. Şeful diplomaţiei române a apreciat că pentru noul preşedinte nu va fi uşor să lucreze cu actuala clasă politică din Republica Moldova, însă, s-a declarat încrezător că Maia Sandu va da dovadă de hotărârea şi voinţa politică necesare, pentru ca mandatul ei să fie un succes. Bogdan Aurescu a anunţat, totodată, că preşedintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Republica Moldova "pentru a consolida relaţia foarte specială" dintre cele două state.


Misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor asigura ştampilele şi tipărirea buletinelor de vot, a listelor electorale permanente şi a altor tipizate necesare românilor din diaspora la alegerile parlamentare de luna viitoare, în cazul în care aceste materiale nu vor ajunge până pe 4 decembrie la secţiile din străinătate, a decis Biroul Electoral Central. Potrivit hotărârii, Biroul electoral de circumscripție numărul 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara ţării le va transmite electronic misiunilor diplomatice machetele buletinelor de vot. Dacă în statul în care sunt organizate secţii de votare, România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular, aceste machete vor fi transmise preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare respective, care se vor îngriji de tipărirea lor. BEC precizează că în situaţia în care buletinele de vot şi ştampilele transmise din ţară ajung până pe 5 decembrie la biroul electoral al secţiei de votare din străinătate, acestea vor fi folosite în procesul de votare, iar cele tipărite şi confecţionate local se anulează şi se sigilează într-un plic. Dacă termenul de expediere a materialelor este, însă, depăşit, se folosesc materialele procurate local. Alegerile pentru Parlamentul României se vor desfăşura, în afara României, pe durata a două zile, pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul orar 7.00-21.00, cu posibilitate de prelungire.


20 de dialoguri, interviuri și prezentări audio cu experți români și lideri ai comunității româneşti din Ucraina au fost publicate online în cadrul proiectului "Podcast Românii din Ucraina și spațiul ex-sovietic", realizat de Asociaţia Centrul de Studii pentru Resurse Româneşti. Episoadele se găsesc pe site-ul www.moldnova.eu. În cadrul acestora, cercetătorul și jurnalistul George Damian încearcă o radiografie a celei mai numeroase comunităţi româneşti cu statut de minoritate națională, protejată de tratate internaționale și de legislația Ucrainei. Sunt abordate subiecte precum situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina, presa de limba română din statul vecin, relațiile diplomatice România-Ucraina din perspectiva drepturilor minorităților naționale şi poziţia Uniunii Europene referitoare la drepturile etnicilor români din Ucraina. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.


Hărți online ale arealelor în care se află comunități istorice românești din Bulgaria și din Serbia pot fi accesate, începând din 17 noiembrie, pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român. În perioada februarie-noiembrie au fost realizate hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din statele vecine României. Printre acestea se regăsesc hărţi ale Timocului sârbesc, Timocului bulgăresc, ale Văii Dunării, Cadrilaterului şi ale localităților aromânești. ICR transmite că acest demers este necesar pentru a ști și a păstra istoria acestor locuri unde, de sute de ani, se găsesc comunități istorice românești, dar care se află într-un proces de asimilare și disoluție, fapt evident atunci când sunt comparate recensăminte, hărți etnografice și lingvistice de acum o sută de ani cu informațiile din prezent. Hărţile au fost realizate de cercetătorii Emil Țîrcomnicu, Cătălin Alexa, Ivița Glișici şi Slavoliub Gațovici.


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-18 11:22:00
Vizualizari: 613
TiparesteTipareste