Iohannis: Program de finanțare pentru modernizarea sistemelor de gaze medicinale din spitale

iohannis: program de finanțare pentru modernizarea sistemelor de gaze medicinale din spitale Este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale şi a reţelelor electrice din spitale, iar pentru acest lucru va fi pregătit un program de finanţare din fonduri europene a spus, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale şi a reţelelor electrice din spitale, iar pentru acest lucru va fi pregătit un program de finanţare din fonduri europene a declarat, miercuri,  președintele Klaus Iohannis.


Șeful statului a spus că se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare pentru a permite o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti.

"Au fost identificate deja câteva soluţii concrete care vor fi preluate de autorităţi şi puse în aplicare. În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice. Aici am găsit împreună soluţia pregătirii unui program de finanţare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă şi la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. ”


El a subliniat, totodată, că se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare pentru a permite o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti. 

”În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare care să permită o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti. Un rol important îl are resursa umană şi când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificaţi şi implicaţi mai mult în partea de funcţionare spitalicească. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătăţii".


"Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situaţiei la zi, am solicitat Ministerului Sănătăţii şi experţilor o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Este evident că, în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul şi mentenanţa aparaturii sunt masiv subdimensionate şi adeseori insuficiente", a mai spus șeful statului, adăugând că România traversează "o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidenţă toate deficienţele structurale neglijate ani şi ani de zile".


"Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi şi reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă şi deplin angajată în slujba binelui românilor".


Declarațiile președintelui survin după ce mai mulți pacienți, diagnosticați cu noul coronavirus, au ars de vii într-un spital din România, într-un incendiu izbucnit  la Terapie Intensivă, unde  erau intubați.


Klaus Iohannis a avut miercuri o nouă şedinţă de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19. Au fost prezenți premierul și responsabili din domeniul sănătății.



www.rri.ro
Publicat: 2020-11-18 17:04:00
Vizualizari: 448
TiparesteTipareste