Programul LIFE: finanțare pentru proiecte în domeniul mediului și al politicilor climatice

programul life: finanțare pentru proiecte în domeniul mediului și al politicilor climatice Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții în valoare de peste 280 de milioane de euro, pentru finanţarea proiectelor de mediu şi susținerea politicilor climatice.

De aceşti bani vor beneficia peste 120 de noi proiecte în cadrul programului LIFE, instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și politicile climatice. Se preconizează că fondurile vor atrage investiții totale de aproape 590 de milioane de euro în programele de mediu, natură și politici climatice. Suma este mai mare cu 37% faţă de cea alocată anul trecut.


Proiectele vor contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, prin sprijinirea Strategiei Uniunii Europene în domeniul biodiversității și a Planului de acțiune pentru economia circulară. Aceste proiecte vor ajuta la redresarea ecologică în urma pandemiei de coronavirus și la transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Multe din aceste proiecte au caracter transnațional.


Aproximativ 220 de milioane de euro sunt alocate unei game largi de proiecte care vizează mediul şi eficiența utilizării resurselor, natura și biodiversitatea, guvernanța și informarea în domeniul mediului. Peste 60 de milioane de euro sunt destinate combaterii efectelor schimbărilor climatice, adaptării la aceste schimbări,   precum și guvernanței şi informării în acest domeniu.


Sunt incluse aici investiții majore pentru protejarea şi consolidarea  biodiversităţii Europei. Proiecte precum restaurarea turbăriilor -care adăpostesc multe specii rare și amenințate - vor contribui la punerea în aplicare a Strategiei Uniunii în domeniul biodiversității. Fiind importante absorbante de carbon, turbăriile pot ajuta Europa să atingă neutralitatea climatică până în 2050.


Proiectele LIFE sprijină, de asemenea, reducerea, cu până la 40%, a consumului de energie în clădirile noi, în conformitate cu Strategia Uniunii Europene privind valul de renovări ale clădirilor. Fondurile vor fi folosite pentru elaborarea unei soluții cu emisii scăzute de dioxid de carbon și la un preț accesibil.


Vor fi finanţate şi proiecte care să împiedice risipa de alimente și să conducă la îmbunătățirea gestionării deșeurilor, în conformitate cu noul Plan de acțiune al Uniunii pentru economia circulară.


Fondurile vor merge şi către numeroase proiecte care vor ajuta industriile mari consumatoare de energie să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. 


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 20.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-20 11:50:00
Vizualizari: 153
TiparesteTipareste