Un coronavirus, mai multe vaccinuri

un coronavirus, mai multe vaccinuri Pandemia a fost însoțită și de o infodemie, care se referă acum și la vaccin. Aici se ajunge la o problemă mai veche, cea a opiniei față de principiul vaccinării.

Când vorbeam, în materie de COVID, doar de cifre ale infestării, ale deceselor și ale pierderilor economice, un subiect a revenit cu mare forță. Părea un obiectiv îndepărtat, un deziderat, o speranță. Acum, a devenit o realitate, aproape un dar de Crăciun, făcut umanității. A fost și o cursă, una strânsă, contracronometru, cu competitori care au adunat fonduri imense. A devenit și o problemă geopolitică, alături de firme private, bogate ca un stat mai mic, concurând state imense, din toate punctele de vedere, mai puțin cel al democrației. Desigur, este vorba de vaccinul împotriva noului coronavirus, soluția pentru pandemia care afectează grav întreaga societate omenească.

 

Întregul an 2020 a fost dominat, din chiar primele sale zile, de acest inamic nevăzut dar din ce în ce mai activ, mai distructiv. Nu exista un tratament, nu există nici acum unul clar și eficient, iar prima soluție a fost reducerea extinderii, bararea drumului vijelios al acestui nou virus. Aceste măsuri au funcționat, deocamdată, doar în China, țara de origine a virusului SARS COV 2, ca și a precedentului, SARS COV 1. Poate ne-am întrebat ce înseamnă această cifră 2, în denumirea virusului actual. Este al doilea coronavirus ce declanșează pandemii, primul sindrom acut respirator sever fiind descoperit în 2002, în China. În poveste apar și o piață din China și înaripatul liliac, exact ca în cazul actualei pandemii.

 

Deși a trecut aproape un an de cruntă luptă cu pandemia, nu avem niciun tratament coerent și general acceptat împotriva noului coronavirus. Nici măsurile de început nu s-au schimbat prea mult, țările puternice ale Vestului se întorc la izolarea strictă și restrictivă iar oamenilor li se recomandă să se spele intens pe mâini. Mult timp ne-a fost și teamă să vorbim de un  vaccin, care are nevoie de mult timp, mai ales pentru testare. Iar mutațiile rapide pe care noul coronavirus le înregistrează  îl fac greu de prins într-un vaccin ce poate fi extins.

 

Totuși, în ultimul timp suntem invadați de vești, oficiale și foarte bune, de la companiile care lucrau la un vaccin împotriva noului coronavirus. Două uriașe firme farmaceutice anunță o eficiență de 95% la vaccinurile la care au ajuns, Rusia își exportă deja propriul vaccin iar China a vaccinat deja un milion de oameni, primii din sutele de milioane ce îl vor primi.

 

Chiar și bursele au reacționat la aceste vești bune. Astfel, șeful uneia dintre firmele farmaceutice care au anunțat că au realizat un vaccin anti-SARS COV 2 și-a vândut, aproape de valoarea maximă atinsă, 61% dintre acțiunile pe care le deținea la propria sa firmă. A fost o afacere bună, rămâne de văzut cum va evolua finalizarea vaccinului. Ne dă încredere faptul că aceeași firmă al cărei șef a lucrat bine la bursă și-a numit ”Viteza luminii” programul de descoperire a unui vaccin eficient care să oprească ucigătoarea pandemie.

 

Și în România, și peste tot, se discută deja cum v-a fi distribuit, cine va beneficia de el și în ce ordine. Apariția pandemiei și a măsurilor împotriva ei a fost însoțită de aproape de contrazicerea și contestarea lor. Izolarea este eficientă sau nu, este bună masca sau nu, un medicament sau altul este eficient sau nu, efectele secundare sunt mai nocive decât rezolvarea adusă, de fapt nu tratăm ci mai mult infectăm, masca este chiar nocivă. De la îndoieli se alunecă spre convingeri și autoconvingeri cât mai ferme și ireductibile.

 

Este evident că pandemia a fost însoțită și de o infodemie, care se referă acum și la vaccin. Aici se ajunge la o problemă mai veche, cea a opiniei față de principiul vaccinării. A devenit deja un nou motiv de dispută socială, de dezbinare între oameni. În timp ce așteptăm cu nerăbdare ca un nou vaccin să oprească pandemia, opozanții vaccinării resping această realizare, cu argumentele vechi sau cu unele noi, adaptate la noul coronavirus. Fără îndoială, apariția unui vaccin poate fi o soluție pentru o boală, istoria omenirii o dovedește din plin. Este o minune că în acest caz infernal de pandemie este descoperit un vaccin, mai ales că însuși tratamentul clar și eficient lipsește. Este prima veste bună într-un an de neputință globală. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-22 15:10:00
Vizualizari: 314
TiparesteTipareste