Jurnal românesc - 24.11.2020

jurnal românesc - 24.11.2020 Românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate pot vota, la alegerile parlamentare de luna viitoare, la orice secţie organizată în afara României.

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate pot vota, la alegerile parlamentare de luna viitoare, la orice secţie organizată în afara României, a transmis Biroul Electoral Central. Instituţia precizează că exercitarea dreptului de vot se poate face şi în baza unui act de identitate expirat, dacă valabilitatea acestuia a încetat în perioada 1 martie - 6 decembrie. 

Totodată, românii pot vota şi în baza unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, care poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate în original, în copie sau în format electronic. Condiţia prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate nu se aplică în cazul candidaţilor pentru posturile de parlamentari de diaspora, personalului misiunilor diplomatice, oficiilor şi secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate, militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din afara ţării. Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se vor desfăşura, în străinătate, timp de două zile, pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul orar 7.00-21.00, cu posibilitate de prelungire.


Ambasada României în Marea Britanie s-a autosesizat şi şi-a exprimat surprinderea şi dezacordul faţă de apariţia unui mesaj controversat, în hypermarketurile Tesco din Londra, care-i vizează pe românii din Regatul Unit. Este vorba despre un poster pe care este scris în limba română: "Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițerii de poliție îmbrăcați în civil acțonează în această zonă". "Ministerul de Externe dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii, care nu reflectă imaginea reală a comunităţii române din Marea Britanie, bine integrată şi care aduce o contribuţie reală la dezvoltarea societăţii şi economiei britanice", a transmis centrala de la Bucureşti a MAE. 

Reprezentanţa diplomatică a ţării noastre la Londra a expediat scrisori conducerii companiei, poliţiei locale şi ministerului de Externe britanic, în care solicită înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum şi clarificarea circumstanţelor şi a motivelor care au stat la baza utilizării acestora. Din 2016, odată cu votul pentru ieşirea din Uniunea Europeană, mesajele şi acţiunile cu caracter rasist şi xenofob care îi au ca ţintă, în special pe cetăţenii est-europeni, s-au înmulţit în Marea Britanie. Firme româneşti din Regatul Unit au primit scrisori de ameninţare, iar elevii români, polonezi şi lituanieni au fost ţinta predilectă a hărţuirii în şcolile britanice. Cu toate acestea, peste 600.000 de conaţionali din Marea Britanie s-au înregistrat pentru a obţine noile statute de rezidenţi, care le vor asigura accesul la serviciile sociale şi de sănătate după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.


Toate persoanele care, începând cu 20 noiembrie, intră în Grecia pe cale rutieră, prin punctul de frontieră Kulata-Promachonas, vor fi supuse testării rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, a anunţat Ministerul român de Externe. Accesul pe teritoriul elen le va fi permis numai celor care vor obţine un rezultat negativ la testarea rapidă. Exceptaţi sunt doar transportatorii de marfă. Bucureştiul subliniază că această nouă măsură are un caracter suplimentar, autorităţile de la Atena menţinând obligativitatea prezentării unui test PCR negativ, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Grecia. 

MAE reaminteşte că toate persoanele care vor să intre în Grecia, indiferent de statul din care sosesc, au obligaţia de a completa formularul Passenger Locator Form cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei. Români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei ţării noastre la Atena 0030 2106 774 035 sau al Consulatului General la Salonic 0030 2310 340 088. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice 0030 6978 996 222 şi a consulatului 0030 6946 049 076.


Un film cu imagini reprezentative despre vestimentația, stilul de viață și evoluția socială a aristocrației românești din secolul al 18-lea și începutul secolului al 19-lea a fost lansat online de Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul. Materialul video, realizat de antropologul Cătălin D. Constantin, prezintă evoluțiile sociale din zona Balcanilor și din Țările Românești vizibile nu numai în context politic, ci şi cultural, negustorii români adoptând modele, stiluri, maniere, muzici şi forme de socializare orientale care au devenit treptat un model cultural și social pentru toți cei care făceau parte din elita vremii. Filmul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a ICR Istanbul și pe canalul de YouTube.



www.rri.ro
Publicat: 2020-11-24 10:41:00
Vizualizari: 537
TiparesteTipareste