Uniunea Europeană a Sănătății

uniunea europeană a sănătății Actuala pandemie arată importanța coordonării între țările europene. Comisia Europeană propune construirea unei Uniuni Europene a Sănătății.

Comisia Europeană lucrează în prezent la crearea unei Uniuni Europene puternice a sănătății, în care toate țările UE să se pregătească și să reacționeze împreună la crize sanitare, să colaboreze pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentele și monitorizarea unor boli precum cancerul și în care să aibă la dispoziție echipamente medicale inovatoare, la prețuri accesibile.

            

Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, spune că analiza crizei generate de virusul pandemic Covid-19 a arătat că toată lumea a fost luată prin surprindere. 


"Politicile de sănătate, fiind în competența statelor membre, la început, fiecare a reacționat în conformitate cu perspectiva națională. Rapid, a devenit clar, și cred că acesta e un rol pe care Comisia Europeană și l-a asumat foarte de timpuriu, că răspunsul în fața acestuia virus nu poate funcționa decât coordonat. În caz contrar, putem risca să vedem situații în care un stat membru ia măsuri care contravin celor luate în alt stat membru și, astfel, se neutralizează. Să ne imaginăm că un stat membru e foarte strict și că satele vecine sunt mai puțin stricte. În acest caz, riscul de infectare prin mobilitatea oamenilor dintr-un stat în altul e mare. Astfel, Comisia a realizat rapid că e necesară asigurarea unei coordonări foarte bune."


Pentru a reuși, Comisia Europeană se folosește de mecanismele pe care le are  deja: comitetul pentru securitate sanitară, sistemul de avertizare timpurie, recomandările create. 


Stefan de Keersmaecker: "Astfel, ajungem la Uniunea Europeană a sănătății. A devenit clar și faptul că, dacă vrem ca Europa să fie mai bine pregătită, să răspundă mai bine în fața unei pandemii cum e cea de Covid-19, trebuie să consolidăm instrumentele pe care le avem și chiar să introducem mai multe mecanisme de coordonare și mai puternice. Exact asta intenționează președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin Uniunea Europeană a sănătății. A propus un set de instrumente noi și consolidate pentru a avea un răspuns mai eficient la nivelul Uniunii Europene în fața pandemiei. Concret, vrem să ne asigurăm că toți cetățenii Uniunii Europene vor avea medicamentele și vaccinurile de care au nevoie, că nu va exista un deficit. Este un rol important pe care îl vor avea Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Vrem să ne asigurăm că se vor dezvolta tratamente și vaccinuri noi. De asemenea, vrem să evităm situațiile în care cetățenii europeni nu pot beneficia de tratament din cauza sufocării sistemelor de sănătate."


Pentru acest lucru, e nevoie din nou de o monitorizare eficientă. Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

"Vrem să putem disemina ușor recomandări precum obligativitatea purtării măștii și distanțarea fizică. Instituirea acestor idei și măsuri noi la nivelul Uniunii Europene va aduce beneficii cetățenilor acesteia. Însă, nu în ultimul rând, nu modificăm prevederile tratatelor. Asta înseamnă că organizarea și furnizarea serviciilor medicale intră în responsabilitatea țărilor membre. Nu se va schimba nimic în acest sens. Vrem doar să încercăm o coordonare și o colaborare între statele membre, pentru a fi mai bine pregătiți."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 26.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-26 09:00:00
Vizualizari: 217
TiparesteTipareste