Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Tunis

sărbătorirea zilei naționale a româniei la tunis Ambasada României la Tunis va sărbători Ziua Națională a României în mediul virtual, printr-o serie de evenimente în premieră.

Ambasada României la Tunis împreună cu Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis, Lectoratul de limba română și Asociația culturală tunisiano-română vor sărbători Ziua Națională a României, la 1 Decembrie 2020, în mediul virtual, printr-o serie de evenimente în premieră.

 

Ambasada, cu sprijinul Arhivelor diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe, va vernisa pe website-ul Ambasadei și pe pagina sa de Facebook expoziția «Relațiile româno-tunisiene în arhivele diplomatice» -  ce conține fotografii și documente unicat (corespondență diplomatică, discursuri, rapoarte, comunicate comune) datând din prima decadă de după stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, la 16 decembrie 1963. Expoziția poate fi accesată AICI.

 

De Ziua Națională va avea loc și lansarea Asociației culturale tunisiano-române, prima organizație a românilor din zona metropolitană Grand Tunis. Sub conducerea Nataliei Dolganiuc, Asociația are printre priorități organizarea de evenimente culturale pentru comunitatea româneasc și pentru publicul tunisian, cooperarea cu asociații din România, încurajarea schimburilor culturale, participarea la programe educative, organizarea de seminarii și de proiecte care să promoveze relațiile bilaterale.

 

Cu aceeași ocazie, va fi lansat canalul de YouTube al Ambasadei României la Tunis, care cuprinde materiale video referitoare la activitățile misiunii diplomatice, reportaje și interviuri acordate televiziunilor din Tunisia și România, precum și imagini de la vizitele oficiale și de la activitățile comunității românești. Studenții Lectoratului de limba română din Tunis, sub coordonarea conf. univ. dr. Florica Lia Faur, vor fi prezenți pentru prima dată la un astfel de eveniment.

 

Tot în premieră, câțiva dintre miile de medici și farmaciști tunisieni, care au studiat în universitățile românești, vor transmite un gând bun pentru a doua lor patrie, România. Evenimentul are o semnificaţie aparte în contextul epidemiologic actual, având în vedere rolul de excepție al cadrelor medicale care tratează și oferă îngrijire de specialitate în fața pandemiei Covid-19. Medicii tunisieni care au studiat în țara noastră reprezintă adevărații ambasadori ai școlii românești de medicină și farmacie, iar situațiile deosebite, precum pandemia COVID-19, evidențiază importanța cooperării internaționale în ceea ce privește studiile universitare și investiția umană pe termen lung, oferite de România tinerilor din diferite state ale lumii.

 

Ambasada României la Tunis a identificat, de altfel, farmacii și cabinete medicale din Tunisia și a creat o listă de contacte cu cadrele medicale disponibile pentru acordarea asistenței de specialitate în limba română, membrilor comunității românești și cetățenilor români care se află pe teritoriul tunisian.


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-25 23:24:00
Vizualizari: 1193
TiparesteTipareste