Natalia Bîrlădeanu, studentă la doctorat la Universitatea de Medicină

natalia bîrlădeanu, studentă la doctorat la universitatea de medicină Natalia Bîrlădeanu, studentă la doctorat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş, cu o lucrare axată pe istoria elitelor în cadrul politicii externe de securitate a Uniunii Europene

Natalia Bîrlădeanu, studentă la doctorat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş, cu o lucrare axată pe istoria elitelor în cadrul politicii externe de securitate a Uniunii Europene şi rolul companiilor militare private în plan internaţional  

         

Cu o diplomă de licenţă şi una de masterat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş, din 2020, la aceeaşi instituţie de învăţământ mureşeană, Natalia Bîrlădeanu urmează un doctorat axat în principal pe istoria elitelor în cadrul politicii externe de securitate a Uniunii Europene şi rolul companiilor militare private în plan internaţional. S-a născut în 1996 în Republica Moldova.

 

„Când spun acasă, spun satul unde m-am născut, Tomai, din raionul Leova, de acolo am cele mai frumoase amintiri ce ţin de familie, de sărbători, mă curpinde cumva nostalgia când mă gândesc la acest loc, pentru că toată dragostea pe care am primit-o de la părinţi şi de la bunici acum se leagă de Tomai, de satul meu natal. Acolo sunt toţi prietenii mei din copilărie, acolo ne întâlnim de fiecare dată, chiar dacă acum suntem răspândiţi fiecare prin toate colţurile lumii.”

 

După încheierea Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din Leova, Republica Moldova, Natalia Bîrlădeanu alege să urmeze facultatea în România, la Târgu Mureş.

„Aceasta a fost cea mai bună alegere a mea în viaţă. Am vrut să vin aici ca să îmi demonstrez mie că pot mai mult şi că pot să mă descurc singură, fără ajutorul cuiva şi mă gândeam că e ceva diferit de ceea ce se întâmplă acasă şi că vreau să învăţ ceva nou, să văd cum mă descurc eu în viaţa de adult. Acum, de multe ori, vreau mai mult să stau la Mureş decât acasă, cumva Târgu Mureşul a devenit a doua mea casă sau chiar prima casă, m-am obişnuit prea mult aici. Deja mi-am făcut prieteni, am activităţi în care sunt implicată, sunt foarte legată de acest oraş. Îmi place gândirea oamenilor de aici, îmi place felul în care oamenii de aici m-au primit, au foarte buni cu mine, au încercat să mă ajute să depăşesc toate barierele. Îmi place mult atitudinea oamenilor de aici.”

 

Din dorinţa de a evolua în plan personal şi profesional, Natalia Bîrlădeanu a făcut voluntariat pentru Tabăra ARC-2018 de la Sulina sau pentru Federația Tinerilor Români de Pretudindeni. A prezentat lucrări la sesiuni de comunicări ştiinţifice pe teme politice (Parteneriatul estic și reconstrucția Europei de Est, Reformele lui Gorbaciov sau Analiza comparativă a atribuțiilor președintelui din România versus Republica Moldova). În 2018, primeşte o Diplomă Aniversară din partea Consiliului Județean Alba Iulia cu ocazia sărbătoririi Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Iar din 2019 este vice-președinte al Asociației Tinerilor Basarabeni din Târgu Mureș. În timpul liber citeşte, călătoreşte sau face sport, e pasionată de volei, pe care l practică ori de câte ori are ocazia. În următorii 3 ani Natalia Bîrlădeanu va rămâne în România, unde s-a obişnuit foarte mult. Nu exclude însă o plecare în străinătate ulterior. Ce vizează în viitor în plan profesional?

 

„Până nu demult, mă gândeam la mai multe opţiuni. Acum m-am fixat mai mult pe o carieră militară sau pe a fi profesor universitar. Sunt foarte pasionată de tot ceea ce înseamnă armată, acum, în Republica Moldova, urmez catedra de subofiţeri la Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun", trebuie să trec şi examenul acolo în curând şi chiar aş vrea să încerc să mă implic în ceea ce înseamnă armata şi toate regulile ei. Această pasiune a venit în timp, din anii facultăţii. În lucrarea mea de licenţă, care e axată pe revoluţie şi reconstrucţie, am analizat tot felul de mişcări sociale în care erau implicaţi tot mai mulţi tineri, oameni care au reuşit ceva. Şi de fiecare dată simţeam că eram tot mai atrasă de tema războiului. Iar cu timpul, fiind tot mai interesată de acest domeniu, am hotărât să urmez şi catedra de subofiţeri. Cât priveşte dorinţa de a deveni profesor universitar, de fiecare dată mă gândeam că mi-ar plăcea să ajung să lucrez într-un mediu deschis, precum cel al relaţiilor internaţionale.”

 

Aceeaşi Natalia Bîrlădeanu, doctorandă a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş, cu un mesaj în încheiere pentru toţi cei din Republica Moldova natală şi din România.

„Să nu se lase bătuţi la mijlocul drumului, orice greutate ne face să fim mai puternici şi să ne demonstrăm nouă că putem să fim mai buni. Oamenii care luptă mi-am dat seama că au şi succese, cei care se lasă bătuţi şi caută scuze, caută scuze în continuare.”

 

 

RadioRomaniaInternational · Student Străin în România 26.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-26 16:37:00
Vizualizari: 2068
TiparesteTipareste