O retrospectivă Art Safari 2020

o retrospectivă art safari 2020   În septembrie 2020 a avut loc a 7-a ediţie a unui eveniment cultural mult așteptat: Pavilionul de Artă București - Art Safari.

În septembrie 2020 a avut loc a 7-a ediţie a unui eveniment cultural mult așteptat: Pavilionul de Artă București - Art Safari. Acum, la două luni de la încheierea evenimentului, am stat de vorbă cu Ioana Ciocan, director Art Safari, pentru a privi în retrospectivă evenimentul și pentru a trage câteva concluzii:

Pentru prima dată în istoria evenimentului Pavilionul de Artă București - Art Safari s-a desfășurat în două spații distincte: clădirea impresionantă Victoria Tower de pe Calea Victoriei, din centrul Capitalei și într-un spațiu extrem de surprinzător, mall-ul AFI Cotroceni. Am ales AFI Cotroceni întrucât ne-am gândit că este mai simplu, mai accesibil să ducem arta acolo unde sunt oamenii. Dacă oamenii sunt la mall, atunci a fost o decizie firească să avem un pavilion de artă în mall. Așa că am construit acolo un satelit cu diverse instalații artistice, interactive, realizat pentru întreaga familie, bineînțeles cu acces gratuit. 

Un alt lucru interesant a fost că Art Safari a putut fi vizitat și noaptea. Așa că, în fiecare noapte, de pe 11 până pe 27 septembrie, grupuri restrânse de vizitatori s-au putut bucura de tururi ghidate, dar și de performance-uri muzicale. Anul acesta, în condiții dificile ... a trebuit să ținem cont de niște măsuri care deja se înscriu în noul normal: distanțare socială, mască și un lucru foarte important, în Art Safari au putut intra un număr limitat de oameni. Asta a însemnat că în toți cei 11.000 de metri ai Victoriei Tower de pe Calea Victoriei deodată au putut vizita Art Safari doar 175 de oameni. A trebuit să respectăm această sugestie a Ministerului Culturii și a Ministerului Sănătății, ca să ne asigurăm că toată lumea vizitează Muzeul Art Safari în deplină siguranță.


Am discutat despre cele două expoziții din Art Safari care s-au bucurat de cel mai mare succes la public - Pavilionul Sabin Bălașa și Pavilionul Gheorghe Petrașcu. Ioana Ciocan ne-a declarat:

După lunile de stat în casă de la începutul anului 2020, ne-am dat seama de cât de mult ne lipsesc evenimentele culturale. Ne-am bucurat că în aceste condiții extrem de dificile, am putut realiza Art Safari ediția 7. Pavilionul "Sabin Bălașa" - pictor contemporan faimos înainte, dar și după revoluția anticomunistă - a ocupat un întreg etaj din clădire. Fiecare pânză a lui Sabin Bălașa a fost un fel de escapadă într-un univers cosmic extrem de ciudat, populat de ființe feminine și masculine surprinse în fel de fel de călătorii inițiatice. 

Am obținut un împrumut extrem de valoros și unic de la Camera Deputaților din România, care ne-a împrumutat 8 lucrări de mari dimensiuni semnate de Sabin Bălașa. Ne-am dorit foarte tare ca și portretele lui Ceaușescu și al soției să fie prezente în Art Safari, din păcate nu le-am putut obține, pentru că era important pentru public să știe că Sabin Bălașa nu a pictat doar un univers cosmic albastru, ci și lucrări de propagandă. La primul etaj de pe Calea Victoriei, pavilionul muzeal a fost dedicat lui Gheorghe Petrașcu - unul din artiștii extrem de iubiți ai artei românești, un mare maestru, care, din păcate, nu a mai beneficiat de o expoziție din 1972.


Art Safari a venit cu o surpriză expozițională pentru spațiul est-european, ne spune Ioana Ciocan:

În 2020 Pavilionul Internațional a fost dedicat unei arte rebele adusă din Statele Unite: Guerilla Girls. Grupul de feministe a fost înființat la New York în 1985 și pentru reprezentarea de la București Guerilla Girls a curatoriat o expoziție istorică - o expoziție care cuprinde cele mai faimoase și importante lucrări ale grupului artistic, lucrări din 1985, dar și lucrări din anii 90 și din anul 2020. Grupul a fost înființat ca formă de protest asupra diferențelor de gen practicate de muzeele din SUA, și nu doar SUA, chiar anul acesta am putut vedea la Muzeul Național de Artă al României o expoziție semnată doar de autori bărbați. Așa că protestul din 1985 al celor de la Guerilla Girls probabil că încă nu a ajuns la București și de aceea ne-am bucurat că am avut onoarea să găzduim acest grup istoric în premieră nu doar în România, dar și în această zonă.


Publicul a reacționat extraordinar la propunerile expoziționale interactive și pentru cei mici, copii iubitori de artă. Ioana Ciocan își aduce aminte cu plăcere:

Pavilionul "Școala de la București" curatoriat de Silvia Rogozea și-a propus o radiografie a ultimilor 30 de ani de artă bucureșteană. Pentru a fi prezent în expoziție nu a trebuit să fii născut, crescut și educat la București, ci a trebuit să ai într-un punct important al vieții tale de artist o legătură strânsă cu Bucureștiul. A fost o expoziție eclectică, extrem de iubită de public, extrem de fotografiată. Un hashtag Art Safari ne dă pe Instagram cele mai reușite unghiuri ale expoziției "Școala de la București". 

Expoziția a cuprins și o instalație audio, realizată în parteneriat cu artista Ana Bănică, care a fost extrem de iubită, mai ales de publicul tânăr. Pavilionul Copiilor a reprezentat ceva unic în Art Safari. I-am rugat pe cei mici să ne trimită lucrări realizate în timpul carantinei de la începutul anului.. A fost absolut fascinant pentru noi să primim lucrările lor, realizate pe hârtie, dar și pe pânză, colaje, fotografii, decupaje din reviste - acest univers al copiilor realizat într-o perioadă extrem de dificilă pentru ei. Dar și mai încântător pentru noi a fost să-i vedem pe cei mici cum vin în Art Safari și cum își văd lucrările expuse în premieră într-un muzeu. Așa că vrem să continuăm acest pavilion al copiilor și în ediția din 2021.


În încheiere, Ioana Ciocan, director Art Safari ne-a vorbit despre dificultățile realizării unui astfel de proiect în această perioadă și despre ediția următoare:

Efortul uriaș al echipei de a organiza Art Safari în contextul pandemiei a fost răsplătit pe măsură de entuziasmul vizitatorilor. Ne-am bucurat încă o dată să vedem cozi la artă, așa cum se întâmplă de altfel la toate expozițiile internaționale de prestigiu. Bucureștenii și nu doar ei au stat la coadă la Art Safari exact cum o fac în momentul în care vizitează marile muzee internaționale. Așa că ne-am bucurat că am putut să oferim iubitorilor de frumos o experiență de vizitare contemporană, perfect adaptată vremurilor în care trăim. A fost într-adevăr o ediție de colecție și vreau să vă invit de pe acum să faceți parte din Art Safari. Anul acesta am avut peste 80 de tineri care au ales să facă voluntariat în domeniul artei în Art Safari, o echipă de voluntari elevi din liceele bucureștene, care sunt cu siguranță inspirație pentru generațiile tinere. Așa că, vă invităm nu doar să vizitați Art Safari, dar să fiți și voluntari în acest mare proiect cultural.


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-28 09:25:00
Vizualizari: 357
TiparesteTipareste