Planul de investiții al Pactului Ecologic European

planul de investiții al pactului ecologic european Schimbările climatice și periclitarea mediului sunt o amenințare reală pentru Europa și pentru întreaga lume.

Schimbările climatice și periclitarea mediului sunt o amenințare reală pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a găsi cele mai bune soluții la această situație, Europa are nevoie de o nouă strategie care să transforme comunitatea europeană într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. 


Preocuparea pentru acest lucru se reflectă și în acțiunile coraportorului Siegfried Mureșan, deputat din partea Partidului Popular European: 


"Finanțarea Pactului Ecologic European este un raport la care eu lucrez de la începutul acestui an, în calitate de coraportor al Parlamentului European. Și acesta este cadrul care va defini alocarea fondurilor europene pentru proiecte privind protecția mediului în următorii ani. Știm că ne dorim ca, până în anul 2050, să nu emitem mai mult dioxid de carbon decât poate Planeta absorbi pe căi naturale. 

Pentru a ne atinge acest obiectiv, trebuie ca, până în anul 2030, să avem o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 55%, față de anul de referință, anul 1990. Iar acest raport al meu spune următorul lucru: va trebui ca unele zone să facă sacrificii mai mari. Sunt zone mai puternic dependente de combustibilul fosil cum ar fi cărbunele. Va trebui ca aceste zone să facă eforturi mai mari pentru a se adapta. Este exemplul zonelor miniere din România. Iar raportul meu spune foarte clar: zonele în care tranziția spre o economie verde va fi mai dificilă trebuie ajutate cel mai mult."


Bineînțeles, finanțarea Pactului Verde European este deosebit de importantă pentru atingerea obiectivelor propuse în raport. Siegfried Mureșan consideră că este nevoie atât de resurse financiare europene și naționale, cât și private. 

"Pentru a ne atinge aceste obiective, avem nevoie de între 250 de mii și 40 de miliarde de euro investiții la nivelul întregii Uniuni Europene. Raportul meu prezintă posibilele surse de finanțare. 

În primul rând, sursele publice de la nivel european, fondurile europene. 30% din bugetul Uniunii Europene va fi alocat în proiecte care au o contribuție pozitivă asupra mediului: îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea poluării, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, și asta în toate domeniile. 

Și în agricultură, de exemplu, putem produce mai verde, mai ecologic. Vom aloca resurse publice, bani publici de la nivel european și de la nivel național, dar este nevoie și de investiții ale sectorului privat. Raportul încearcă să identifice și cum poate fi sectorul privat încurajat, ajutat, stimulat pentru a investi în noi tehnologii."


Uniunea Europeană va oferi sprijin financiar și asistență tehnică pentru a ajuta statele cele mai vulnerabile în trecerea la economia verde. În acest scop, comunitatea europeană a creat așa-numitul Mecanism pentru o tranziție justă. Mecanismul va contribui la mobilizarea a cel puțin 100 de miliarde de euro, în perioada 2021-2027, în regiunile cele mai afectate.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 04.12.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-12-04 09:03:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste