MAE: 748 de secţii de votare în străinătate la alegerile parlamentare

mae: 748 de secţii de votare în străinătate la alegerile parlamentare MAE organizează 748 de secţii de votare în străinătate la alegerile parlamentare, care îndeplinesc condiţiile sanitare pentru prevenirea infectării cu COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează 748 de secţii de votare în străinătate, la alegerile parlamentare, care îndeplinesc condiţiile sanitare pentru prevenirea infectării cu COVID-19.  Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE, Iulian Ivan spune că sunt 331 în plus faţă de 2016, a afirmat ”Suntem pregătiţi ca procesul de vot să se desfăşoare în cele mai bune condiţii în străinătate (...) Vineri ”4 decembrie, va începe votarea în străinatate, prima secţie care se va deschide fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20,00 ora României”, a spus Ivan. 


MAE a pus la dispoziţia alegătorilor harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate care se regăseşte pe site-ul MAE. ”MAE organizează un număr de 748 de secţii de votare în străinătate, care îndeplinesc toate condiţiile sanitare pentru prevenirea infectării cu COVID-19. (...) Faţă de alegerile parlamentare anterioare, când au fost organizate 417 secţii, anul acesta sunt organizate 331 de secţii de votare în plus. De exemplu, în Spania 140 de secţii, faţă de 53 în anul 2016, în Italia sunt, în prezent, 137 de secţii de votare, faţă de 73 în 2016, în Germania 61 de secţii, faţă de 15, Marea Britanie 50 de secţii de votare, faţă de 21, Franţa 48 secţii, faţă de 16 şi SUA 36 secţii, faţă de 31, în anul 2016”, a afirmat Ivan. 


Din cauza retragerii acordului din partea unor autorităţi locale sau a unor proprietari de imobile, în condiţiile restricţiilor specifice pandemiei,  25 de secţii de votare au fost relocate la alte adrese, preponderent în aceleaşi localităţi, cu următoarele excepţii: Roselare (Belgia), relocată în Bruxelles, Ginosa (Italia), relocată în Bari, Alesund (Norvegia), relocată în Vatne. 'Nu vom organiza secţii de votare în Malta, Nigeria, Coreea de Nord şi Venezuela din motive obiective', a adăugat Iulian Ivan. 


Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din MAE a mai spus că se pot prezenta la urne la orice secţie din străinătate alegătorii care au optat pentru vot prin corespondenţă dar nu au primit documentele necesare sau informarea că plicul exterior pe care l-au trimis a fost înregistrat la biroul electoral.

Dacă sunteţi alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă, dar nu aţi primit documentele necesare votării, puteţi vota la orice secţie de votare organizată în străinătate. Dacă aţi optat pentru votul prin corespondenţă, dar nu aţi primit plicul cu votul dumneavoastră, de asemenea puteţi să vă prezentaţi la orice secţie de votare organizată în străinătate. Dacă aţi optat pentru votul prin corespondenţă, aţi trimis plicul cu votul dumneavoastră, dar până la momentul începerii votării nu aţi primit informarea prin email sau prin sms că plicul exterior trimis de dumneavoastră a fost înregistrat la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, de asemenea, vă puteţi prezenta la orice secţie de votare"


Iulian Ivan a mai spus că românii aflați în străinătate pentru studii și nu au documente emise de autorităţile străine pot vota la parlamentare pe baza documentelor emise de instituţiile de învăţământ. Pe site-ul MAE este publicată lista documentelor emise de autorităţile străine care pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare. ”Pentru a preîntâmpina situaţii neplăcute, recomandăm ca cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate să se informeze din timp asupra condiţiilor în care îşi pot exercita dreptul de vot în situaţia actuală. MAE (...) face toate eforturile pentru ca acest scrutin să se poată desfăşura cât mai bine cu putinţă. (...) Actele de identitate româneşti care au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot. De asemenea, documentele care atestă dreptul legal de şedere în străinătate necesare alegătorilor care au doar reşedinţa în străinătate pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot dacă acestea au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020. De asemenea, documentele eliberate de autorităţile străine pot fi prezentate la secţia de votare, nu doar în original, ci şi în format electronic sau în copie'.


Potrivit reprezentantului MAE, în ţările cu restricţii de circulaţie din cauza pandemiei de COVID-19, au fost întreprinse demersuri pentru ca alegătorii români să se poată deplasa la secţiile de votare pe baza unei declaraţii sau a unor dovezi specifice că vor participa la procesul electoral. Alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara României. Votarea în străinătate pentru alegerile parlamentare se desfăşoară pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul 7,00 - 21,00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii duminică până la 23,59. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-12-03 15:52:00
Vizualizari: 548
TiparesteTipareste