Jurnal românesc - 04.12.2020

jurnal românesc - 04.12.2020 Românii cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt aşteptaţi pe 5 şi 6 decembrie la urne pentru a-i alege pe cei 2 senatori şi 4 deputaţi care îi vor reprezenta în Parlamentul de la Bucureşti.

Românii cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt aşteptaţi pe 5 şi 6 decembrie la urne pentru a-i alege pe cei 2 senatori şi 4 deputaţi care îi vor reprezenta în Parlamentul de la Bucureşti. Procesul de vot se desfăşoară în 748 de secţii înfiinţate în 93 de ţări. Cele mai multe secţii sunt organizate în Spania - 140, în Italia - 137, Germania - 61, Marea Britanie - 50, Franţa - 48, SUA - 36, Republica Moldova - 30, Belgia - 19, Austria - 17, Irlanda - 16, Olanda - 15, Grecia - 11, Danemarca şi Norvegia - câte 10, Portugalia - 9, Australia şi Noua Zeelandă - 7. 

Ministerul de Externe a lansat linia telefonică 004 021 431 20 65 la care se pot obţine informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea scrutinului legislativ. Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că a primit 14.572 de plicuri ce conţin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate care şi-au exprimat opţiunea electorală prin corespondenţă. AEP le recomandă românilor, ca atunci când se prezintă la urne, să respecte măsurile de distanţare fizică şi de protecţie sanitară.


Studenţii români din afara ţării care nu au documente emise de autorităţile străine pot vota la alegerile parlamentare pe baza documentelor emise de instituţiile de învăţământ, a anunţat reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul Ministerului de Externe, Iulian Ivan. Acesta a arătat că, pe site-ul mae.ro, este publicată lista documentelor emise de autorităţile străine care pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot la scrutinul parlamentar. Iulian Ivan a reamintit că actele de identitate româneşti care au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot. 

De asemenea, documentele care atestă dreptul legal de şedere în străinătate necesare alegătorilor care au doar reşedinţa în străinătate pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot dacă acestea au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie. Documentele eliberate de autorităţile străine pot fi prezentate la secţia de votare în original, în copie sau în format electronic. Reprezentantul MAE a precizat că, în ţările în care au fost impuse restricţii de circulaţie din cauza pandemiei de COVID-19, au fost întreprinse demersuri pentru ca alegătorii români să se poată deplasa la secţiile de votare pe baza unei declaraţii sau a unor dovezi specifice că vor participa la procesul electoral.


Guvernul din Croaţia a introdus obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test PCR pentru cetăţenii străini care sosesc din state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România. Noile măsuri, în vigoare până pe 15 decembrie, prevăd că testul pentru depistarea SARS-CoV2 trebuie făcut cu maximum 48 ore anterior intrării pe teritoriul croat însă oferă şi posibilitatea efectuării unei astfel de testări după intrarea în Croaţia, cu obligaţia de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ. Lista unităţilor în care pot fi efectuate testele moleculare în Croaţia se găseşte pe pagina www.koronavirus.hr, iar costul procedurii medicale variază între 70 şi 200 de euro şi va fi suportat de către solicitant. 

Exceptaţi de aceste restricţii sunt angajaţii care prestează servicii esenţiale, lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri, elevii, studenţii şi stagiarii transfrontalieri, personalul navigant şi transportatorii, personalul diplomatic şi al organizaţiilor internaţionale, militarii, poliţiştii şi personalul umanitar, cei care călătoresc pentru motive esenţiale legate de familie sau afaceri, jurnaliştii, oamenii aflaţi în tranzit, cu condiţia ca durata acestuia să nu depăşească 12 ore, şi pacienţii transportaţi pentru urgenţe. Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Zabreg +38 598 414 341.


A 6-a ediție a Festivalului EuRoFestCultura se desfăşoară în aceste zile online, cu sprijinul Ambasadei României în Belgia şi a reprezentanţei la Bruxelles a Institutului Cultural Român. În cadrul manifestării, la Consulatul României la Bruxelles are loc expozitia ART TOGETHER, care reunește 24 de artiști plastici români. EuRoFestCultura a inclus o serie de evenimente, precum concertul "Omagiu lui Grigoraș Dinicu" susţinut pe 1 decembrie de violonista Clara Cernat și pianistul Thierry Huillet, prezentarea filmelor "Track one", "White" și "The wrong day", în regia lui Dan Tudor, spectacolul "Amadeus", realizat de opera Națională din Cluj şi prezentarea piesei de teatru "Mic și-al dracu'..." de Ion Pribeagu, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern în rol principal. 

Festivalul continuă, pe 5 decembrie, cu spectacolul pentru copii "Omul de zăpadă" de Matei Vişniec, prezentat de Teatrul Țăndărică din București, şi se încheie pe 6 decembrie cu piesa pentru copii "Scufița Roșie", de asemenea produsă de cunoscutul teatru bucureştean, care împlineşte în aceste zile 75 de ani de existență.


www.rri.ro
Publicat: 2020-12-04 10:41:00
Vizualizari: 253
TiparesteTipareste