Jurnal românesc - 07.12.2020

jurnal românesc - 07.12.2020 Peste 265.000 de români din afara graniţelor au votat la alegerile parlamentare desfăşurate în weekend, transmite Ministerul de Externe.

Peste 265.000 de români din afara graniţelor au votat la alegerile parlamentare desfăşurate în weekend, transmite Ministerul de Externe. Instituţia arată că prezenţa la vot peste hotare a fost de peste două ori mai mare decât la scrutinul legislativ din 2016, când au votat circa 106.000 de conaţionali din diaspora. Din totalul celor care şi-au ales reprezentanţii în Paralment, aproximativ 21.000 au folosit opţiunea votului prin corespondenţă. MAE precizează că procesul electoral a decurs în condiţii bune şi că nu a fost necesară prelungirea votării după ora locală 21.00. 

Cea mai mare prezenţă la vot în diaspora a fost înregistrată în Italia, unde peste 48.000 de români s-au prezentat la urne. Ei au fost urmaţi de conaţionalii din Republica Moldova (peste 37.500), din Spania (peste 33.500), Marea Britanie (peste 31.500), Germania (în jur de 30.000) şi din Franţa (circa 11.700). 748 de secţii de votare au fost înfiinţate în afara României pentru acest scrutin, cele mai multe în Spania (140), Italia (137) şi Germania (61). 

MAE subliniază că numărul secţiilor organizate pentru parlamentarele din acest an a fost cu 31 mai mare decât cel din 2016, când în diaspora românii au votat în 417 secţii. Totodată, pentru acest scrutin, conaţionalii din străinătate au avut la dispoziţie două zile pentru a-i alege pe cei 2 senatori şi 4 deputaţi care îi vor reprezenta în Parlamentul de la Bucureşti.


Cetăţenii care vin din România sau care au tranzitat-o cu 14 zile înainte de a se prezenta la frontiera italiană pot intra pe teritoriul Italiei doar cu dovada unui test COVID-19 negativ sau, în lipsa acesteia, cu obligaţia de a se autoizola timp de două săptămâni, informează ministerul român de Externe. MAE precizează că autorităţile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format standard al adeverinţei care atestă rezultatul negativ, drept pentru care recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. 

Exceptaţi de la aceste restricţii sunt echipajele mijloacelor de transport, oamenii care se deplasează dinspre şi către San Marino şi Vatican, cei care intră în Italia pentru a muncii în regim reglementat de protocoale speciale de siguranţă, sportivii şi artiştii care participă la competiţii sau expoziţii, persoanele care intenţionează o şedere de scurtă durată, cu obligaţia de a părăsi teritoriul italian în maximum 5 zile, cei care tranzitează Italia la bordul unui vehicul privat, cu obligaţia de a părăsi peninsula în maximum 36 de ore, medicii şi asistenţii medicali, lucrătorii transfrontalieri, elevii şi studenţii care învaţă în alt stat şi se întorc regulat în Italia, diplomaţii, militarii şi poliţiştii. Măsurile adoptate de guvernul de la Roma rămân în vigoare până pe 15 ianuarie 2021. 

Românii pot solicita asistenţă din partea Ambasadei României la Roma şi a Consulatelor Generale la Milano, Torino, Trieste, Bari, Bologna şi Catania. Datele de contact ale acestora se găsesc pe site-ul mae.ro.


Expoziția în aer liber "Memoriile Cetății. Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei" este deschisă în spațiul exterior al Institutul Cultural Român de la Varșovia şi al Ambasadei ţării noastre în Polonia. Realizată împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, manifestarea reuneşte 21 de planșe de mari dimensiuni, care prezintă prin imagine şi text demersurile socio-artistice realizate în oraşul de pe Bega, menite să-l transforme cultural și să-l pregătească pentru momentul 2023. 

În 2016, Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, însă pandemia de COVID-19 a dus la amânarea evenimentelor pentru 2023. Expoziția de la Varșovia își propune să prezinte produsele culturale create în perioada 2018-2020, cu accent pe arta stradală și muralurile care spun istoria și specificul orașului. Proiectul are în vedere crearea un traseu de street art în Timișoara. "Memoriile Cetății" a ajuns anul acesta la a 3-a ediție. În 2018, a avut ca temă Centenarul Marii Uniri, iar anul trecut, "Revoluția". Expoziţia poate fi vizitată până pe 28 februarie 2021.


Sezonul al 2-lea al seriei teatrale "Scena Digitală", program lansat de reprezentanța la New York a Institutului Cultural Român, a continuat cu spectacolul Richard al III-lea, de William Shakespeare, produs de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca în regia lui Gabor Tompa. Pănă pe 16 decembrie, seria prezintă online 10 spectacole realizate de Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Radu-Alexandru Nica, Bobi Pricop, Gábor Tompa, Konrad Dworakowski şi Verena Koch produse de Teatrele Naționale din Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, de Centrul de proiecte culturale al municipiului București ARCUB, Teatrul pentru copii și tineret "Luceafărul" din Iași și Teatrul Evreiesc de Stat. Toate piesele sunt prezentate în limba română sau maghiară cu subtitrare în limba engleză și sunt difuzate, ca premiere online, pe pagina de Facebook a ICR New York.www.rri.ro
Publicat: 2020-12-07 10:33:00
Vizualizari: 214
TiparesteTipareste