Destinația de ecoturism Pădurea Craiului

destinația de ecoturism pădurea craiului Ne îndreptăm azi către nord-vestul României, spre Masivul Pădurea Craiului.

Ne îndreptăm azi către nord-vestul României, spre Masivul Pădurea Craiului. Vom descoperi aici peisaje pitorești, mâncare bună și oameni care știu să ofere experiențe de neuitat tuturor turiștilor. Oferta cuprinde trasee turistice și poteci tematice, peșteri amenajate, drumeții, trasee ușoare de escaladă și vizite la meșteșugari. Cei mai îndrăzneți se pot încumeta aici la rafting, Via Ferrata, escaladă sau tiroliană. Vom afla azi care sunt cele mai vizitate obiective turistice din Pădurea Craiului, alături de Paul Iacobaș, manager al acestei destinații de ecoturism.  

"Pădurea Craiului se află în nord-vestul Munților Apuseni, în vestul României. Nu este o zonă foarte înaltă, are aproximativ 600-800 de metri altitudine, dar aici întâlnim unul dintre elementele întâlnite destul de rar în România: carstul. Asta înseamnă că veți vedea peșteri, chei, defileuri, platouri carstice. Tot acest carst împădurit este unul dintre elementele care fac ca Pădurea Craiului să fie un pic diferită de alte zone din România."


Este o zonă extrem de ofertantă din punct de vedere turistic, în special pentru cei care doresc programe de aventură în natură, spune Paul Iacobaș, manager al destinației de ecoturism Pădurea Craiului. 

"Putem spune că zona, în ultimii ani, s-a profilat foarte mult, pe de-o parte, ca o destinație de aventură nu doar pentru profesioniști, ci și pentru cei care stau mult în spatele unui calculator și vor să-și coloreze puțin viața. Pe de altă parte, este o destinație interesantă atât pentru familii cu copii cât și pentru cei mai în vârstă, pentru seniori, care vin aici pentru diverse activități adaptate vârstei lor. 

Dacă ne referim la cei care vin pentru aventură, cred că Pădurea Craiului se poate numi ușor paradisul acestor activități în România. Pe o suprafață relativ restrânsă, avem aproape cea mai mare diversitate de experiențe de acest tip din România. Ne referim, în primul rând, la vizitarea peșterilor turistice, la speoturism în peșteri neamenajate pentru turiștii obișnuiți, ne referim la trasee de cicloturism, la Via Ferrata, la trasee de drumeție, la parcursuri de rafting și, în ultimul timp, am dezvoltat și câteva rute de alergare montană. Practic, în Pădurea Craiului, poți trăi toate aceste experiențe."


Obiectivele turistice și culturale sunt numeroase. Iată două dintre ele, recomandate de Paul Iacobaș:   

"Peștera Meziadului este o peșteră bine cunoscută publicului larg din România a beneficiat în ultimii ani de o amenajare nouă și de o punere în valoare a interiorului prin mijloace moderne. Ca atracție culturală, aș menționa bisericile din lemn. Chiar dacă nu sunt la fel de cunoscute ca acelea din Maramureș sunt cel puțin la fel de vechi și de interesante."


Dacă, în schimb, sunteți atrași de obiectele de artizanat, trebuie să știți că în destinația de ecoturism Pădurea Craiului veți descoperi foarte mulți meșteșugari. Paul Iacobaș, manager al destinației de ecoturism Pădurea Craiului:

"Există olăritul în ceramică albă de la Vadu Crișului. Este o ceramică foarte rară pe continentul european. Se spune că mai există doar unul sau două locuri în lume unde există această ceramică fără oxizi de fier, care dau aspectul specific, aproape de porțelan. În zona Bihorului și a Pădurii Craiului, mai există meșteșugul viorii cu goarnă. Este o vioară căreia i se atașează un dispozitiv de amplificare a sunetului. Astfel, sunetul viorii devine foarte metalic și ascuțit. E unul dintre instrumentele care se regăsește la toate evenimentele comunității de aici: de la naștere, botez, până la nuntă și chiar înmormântare. Mai avem aici un meșteșug mai puțin cunoscut: împistritul ouălor. Nu sunt ca ouăle pictate din Bucovina, ci este o tehnică specifică Pietrei Craiului."


Paul Iacobaș, manager al destinației de ecoturism Pădurea Craiului, spune că pandemia de Covid-19 nu afectat planurile organizației pe care o reprezintă. 

"Pădurea Craiului este în rețeaua națională de destinații de ecoturism din România. Avem un proiect în continuare, prin care ne propunem să dezvoltăm în continuare componenta de infrastructură de vizitare. Vom munci, ca să dezvoltăm niște trasee de cicloturism dedicate în primul rând familiilor cu copii. Vor fi trasee mai ușoare. De asemenea, lucrăm pentru dezvoltarea unui calendar de evenimente responsabile față de mediu și de comunitățile locale. Avem în plan și un traseu de Via Ferrata. Va fi un traseu care nu va fi adaptat doar celor obișnuiți cu înălțimile și cu acest tip de trasee. Va avea o parte adaptată chiar și pentru familii cu copii. Astfel, toată lumea se va bucura de această experiență."


Anul acesta, din cauza restricțiilor de deplasare, au fost mai puțin turiști decât de obicei, însă, părerile celor care au vizitat zona în anii trecuți nu s-au lăsat așteptate. 

Paul Iacobaș: "Cei mai mulți dintre cei care ne-au vizitat au fost încântați de faptul că nu e aglomerație, fiind încă o zonă puțin descoperită nu doar de turiștii străini, ci și de cei români. Sunt încântați că s-au păstrat ca odinioară atât natura cât și arhitectura clădirilor. E o zonă ideală atât pentru un sejur de o zi sau două, dar și pentru unul de o săptămână."


În Pădurea Craiului veți găsi cea mai lungă peşteră din România: Peştera Vântului, cu peste 47 km lungime. Nu în ultimul rând, veți vedea și chiar veți putea participa la practici agricole tradiționale cum ar fi cositul, culesul fructelor și creșterea animalelor. Pe website-ul pădureacraiului.ro puteți consulta oferta atât oferta completă de activități, dar puteți găsi și alte obiective interesante, astfel încât să vă puteți construi un sejur de neuitat.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-10 10:59:00
Vizualizari: 777
TiparesteTipareste