Comanda Brigăzii 10 Geniu 'Dunărea de Jos' a fost preluată de colonelul Sorin Călin

comanda brigăzii 10 geniu 'dunărea de jos' a fost preluată de colonelul sorin călin Colonelul Sorin Călin a preluat comanda Brigăzii 10 Geniu 'Dunărea de Jos', după ce generalul de brigadă Vasile Ionescu a fost detaşat în cadrul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Statul Major al Forţelor Terestre.

Colonelul Sorin Călin a preluat comanda Brigăzii 10 Geniu 'Dunărea de Jos', după ce generalul de brigadă Vasile Ionescu a fost detaşat în cadrul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Statul Major al Forţelor Terestre, informează Biroul de Presă al Brigăzii 10 Geniu.



Ceremonialul militar de predare-primire a comenzii unităţii şi a drapelului de luptă între generalul de brigadă Vasile Ionescu şi colonelul Sorin Călin, locţiitorul comandantului brigăzii, s-a desfăşurat în prezenţa generalului maior Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.



Brigada 10 Geniu 'Dunărea de Jos' a participat la toate momentele importante ale istoriei, de la 1859 şi până în prezent, de la Războiul de Independenţă şi cele două conflagraţii mondiale, şi până la realizarea unor obiective strategice ca Transfăgărăşanul şi Canalul Dunăre-Marea Neagră.



Brigada 10 Geniu, înfiinţată la 1 iunie 2002, este unitatea specializată care realizează sprijinul genistic pentru forţele luptătoare şi participă, în acelaşi timp, la executarea unei game vaste de misiuni în situaţii de urgenţe civile.



Primul examen naţional susţinut de geniştii brigăzii s-a derulat în luna septembrie 2003 în raionul localităţii Gropeni, cu prilejul reunirii grupului de lucru 'NATO-LG 9', în cadrul căruia a fost prezentat exerciţiul demonstrativ 'Sprijinul genistic pe câmpul de luptă', la finalul căruia oficialii militari din 24 de ţări membre NATO şi partenere au apreciat faptul că sprijinul genistic pentru o mare unitate mecanizată s-a realizat conform procedurilor specifice Alianţei Nord Atlantice.



Brigada 10 Geniu s-a remarcat prin operativitate şi profesionalism pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate de România în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, pentru care geniştii au fost decoraţii cu ordine şi medalii româneşti şi străine.



Brigada 10 Geniu 'Dunărea de Jos' este angrenată în implementarea acordurilor internaţionale şi iniţiativelor regionale cu specific de geniu şi participă în mod constant la exerciţiile multinaţionale desfăşurate cu state membre NATO sau state partenere, asigurând expertiză de specialitate, tehnică şi efective.



Începând cu 22 aprilie 2003, Brigada 10 Geniu 'Dunărea de Jos' a trecut în subordinea Corpului 1 Armată Teritorial 'General Ioan Culcer', iar începând cu 1 iulie 2010, Brigada este subordonată Statului Major al Forţelor Terestre.


www.rri.ro
Publicat: 2020-12-08 20:14:00
Vizualizari: 1908
TiparesteTipareste