Bărăganul 3 D

bărăganul 3 d  Lansarea în luna noiembrie a primului ghid turistic destinat exclusiv regiunii din sud-estul României, Itinerama - "Explorator în Bărăgan"

Încă din primăvara anului trecut, am început să ne orientăm către proiecte ce exploatează virtual realitatea. Aşa că tot despre un proiect virtual vă vorbim şi astăzi şi anume despre lansarea în luna noiembrie a primului ghid turistic destinat exclusiv regiunii din sud-estul României, Itinerama - "Explorator în Bărăgan".


Călătoriilor li se oferă o resursă completă pentru a putea să descopere patrimoniul material și imaterial din zonă. Pe platformă se va regăsi și primului ghid audio al regiunii, primul muzeu 3D al Bărăganului și tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea și sculptorul Nicăpetre.


Cristian Curuș, manager de proiect, ne-a povestit că au fost identificate, în primă fază, 100 de obiective cu potenţial  turistic: 

"Unele sunt deja în exploatare, muzeele din teritoriu, situri arheologice unde turiștii pot merge direct și le pot vizita achitând o taxă de intrare foarte mică. Însă există foarte multe obiective care nu sunt în circuitul turistic. Sunt considerate obiective de patrimoniu, sunt pe lista monumentelor de patrimoniu din România, dar nu sunt date în exploatare. Multe dintre ele sunt conace, biserici și chiar situri arheologice la care oamenii nu au acces. 

De exemplu, la situl Popina Bordușani, din județul Ialomița, nu mai există de doi ani acces pentru turiști, însă prin prisma acestui proiect, încercăm, de la anul, cu Muzeul Județean Ialomița, să organizăm o serie de tururi ghidate, ca unii turiști să poată avea acces. 

Ghidul regiunii Bărăganului propune patru tipuri de tururi. Avem "Bărăganul de sus", cu cele mai importante obiective din județele Călărași și Ialomița, "Bărăganul de la sud la nord", unde am inclus o serie de obiective de pe cursul Dunării, dintre Călărași și Brăila, un "tur al conacelor" și unul al "locașelor de cult". Acestea sunt tururi pe care turiștii și le pot organiza și singuri. 

Pentru a veni în întâmpinarea lor, pe site-ul proiectului, itinerama.ro, vor fi disponibile o serie de hărți interactive unde se va putea exact calculul pe care l-am făcut noi cu privire la numărul de km, distanțele între obiective, de timpul necesar pentru parcurgerea lor, pentru ca să poată să îşi facă singuri un plan."


Unul din fotografii proiectului, Adriana Lucaciu, ne-a relatat experienţa sa în cadrul proeictului: 

"Am fotografiat foarte multe conace, care din păcate sunt abandonate şi într-o stare nu foarte bună de conservare, am fotografiat aria protejată Popina Bordușani, care este un loc feeric şi foarte puţin cunoscut. Am fotografiat foarte multe cruci, de pe la 1800, pe care le găseşti în mijlocul câmpului, când te aştepţi mai puţin şi care au tot felul de simboluri pe ele, pe care le poţi descifra văzând expoziţia de la Muzeul agriculturii, din Slobozia."


Un obiectiv pe care Adriana Lucaciu ni l-a şi recomandat spre vizitare: 

"Muzeul agriculturii din Slobozia este foarte simpatic construit. Are o zonă în care oamenii, care îl vizitează, pot vedea ateliere ca pe vremuri. Te plimbi pe un culoar şi vezi fierarul, brutarul, vezi cum arăta o sală de clasă cu bănci de lemn şi manuale vechi, cum arăta o bucătărie pe vremuri. Şi are şi o expoziţie cu cruci de piatră, cercetate în satul Poiana. Acolo există un cimitir dezafectat, cu cruci de pe la 1800 şi textul de pe cruci a fost tradus şi simbolurile desenate pe cruci au fost explicate pentru publicul larg."


Am invitat-o pe Adriana Lucaciu să ne povestească dspre ineditul zonei şi iată ce am aflat: 

"Am descoperit la un moment dat pe o listă cu obiective de patrimoniu,  o menţiune că ar fi un "cimitir afurisit" în Lehliu. Şi am plecat să îl căutăm, pentru că nu era menţionat în nicio locaţie, iar când am ajuns în Lehliu şi am început să întrebăm localnicii despre acest cimitir, toţi se uitau ciudat la noi. Şi până la urmă am găsit un tânăr care şi-a adus aminte că e un cimitir abandonat de foarte multă vreme în sat, dar nu ştia exact unde e şi ne-a arătat doar o uliţă. Ne-am plimbat noi pe uliţa aia în stânga, în dreapta, până a ieşit un bătrânel, de 83 de ani, care când a auzit de cimitir, ne-a zis că de când s-a născut cimitirul a fost abandonat. Şi ne-a zis după copacii de la distanţă, dacă vrem să ne aventurăm, trecem de ei, ne afundăm în frunziş şi până la urmă o să dăm de cruci. Într-adevăr, aşa a fost şi nu pot să vă exprim sentimentul pe care l-am avut când am văzut crucile de piatră, unele la pământ, unele se chinuiau să reziste în picioare, în dialog cu natura şi cu atmosfera de pe malul lacului."


Proiectul se desfășoară cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Institutul Național al Patrimoniului și al muzeelor partenere din regiunea Bărăganului.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-15 11:08:00
Vizualizari: 868
TiparesteTipareste