În județul Arad

În județul arad Astăzi ne oprim în vestul României, în județul Arad. Cunoaștem municipiul cu același nume, care deține un bogat patrimoniu cultural-istoric, și ne îndreptăm spre câteva dintre cele mai semnificative obiective turistice din județ.

Astăzi ne oprim în vestul României, în județul Arad. Cunoaștem municipiul cu același nume, care deține un bogat patrimoniu cultural-istoric, și ne îndreptăm spre câteva dintre cele mai semnificative obiective turistice din județ. De la ghidul nostru, Casiana Alexandra Răduț, consilier de turism la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, aflăm că orașul Arad are o istorie foarte interesantă.

"Noi l-am supranumit Orașul Palatelor deoarece avem foarte multe palate frumoase. În același timp, avem un patrimoniu Secession forte mare, de peste 40 de clădiri protejate. Aș dori să vă menționez doar câteva dintre acestea, pe care noi le prezentăm în cadrul tururilor noastre: Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Palatul Földes, care e și prima clădire Secession din municipiul Arad, Palatul Bohuș și Palatul Szantay. Dintre acestea, Palatul Földes este o clădire emblematică în Arad. A fost conceput de către arhitectul Emil Tabacovici, care a avut un aport important și în construcția Novi Sadului în a doua parte a vieții sale. Este un palat dedicat familiei de farmaciști Földes. Bineînțeles, pe fațadă se pot observa elementele Secession împreună cu multe arhetipuri care se foloseau în momentul respectiv. De exemplu, Hipocrate și zeița Hygiea, care erau simbolurile sănătății. În interior, există o farmacie care funcționează și în zilele noastre. Mobilierul este realizat la Arad, s-a păstrat și este cunoscut de iubitorii mobilierului clasic, mai exact de mobilier Lengyel."


Sunt o mulțime de locuri de vizitat și de clădiri de văzut, însă dintre toate, Casiana Alexandra Răduț, consilier de turism la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, invită turiștii să viziteze Palatul Cultural, fie în tururile organizate, fie individual. 

"Acesta se află chiar în spatele Primăriei Arad și este o clădire eclectică, dar cu multe elemente Secession. În prezent, în interior, funcționează Filarmonica Arad, care este prima filarmonică apărută în România. Specialiștii spun că acustica e foarte asemănătoare sau chiar mai bună decât aceea din Viena. De asemenea, aici funcționează și Muzeul de Istorie. În zona Aradului există descoperiri din epoca dacică până la Marea Unire. Aradul a avut un rol foarte important în săvârșirea unirii Principatelor Române."


În municipiul Arad, există și o cetate cu o poveste foarte frumoasă. Cetatea este de tip Vauban și este construită din timpul Mariei Tereza a Austriei. În prezent, este unitate militară și este printre ultimele cetăți de acest tip în care există o unitate militară de la concepere și până în prezent. Astfel, activitatea ei nu a fost întreruptă timp de aproape 200 de ani. Cetatea e inclusă în tururile de vizitare, despre care aflăm de la Casiana Alexandra Răduț. 

"Pentru un tur de o zi, vă propun un tur de oraș, al palatelor și al bisericilor. Veți afla că Aradul e un oraș multicultural, iar această multiculturalitate se observă și prin prisma lăcașelor de cult care există și care atestă prezența acestor națiuni care au locuit în acest oraș în pace de-a lungul timpului. Aș aminti Catedrala minoriților Sfântul Anton de Padova, Biserica Luterană, Catedrala veche ortodoxă, Sinagoga Neologă și Biserica Sârbească. Tot în acest tur, turiștii pot vizita foarte aproape de oraș, la maximum doi kilometri, Pădurea Ceala, care face parte din Parcul Național Lunca Mureșului și este o oază de liniște."


Dacă turiștii au la dispoziție trei zile, sunt invitați să înceapă cu municipiul Arad, prin aceste tururi ale clădirilor, după care pornesc pe drumului vinului. 

Casiana Alexandra Răduț: 

"Județul Arad este recunoscut pentru producția de vin, în special prin podgoria Miniș-Măderat, care e celebră și care datează încă din vremea imperiului roman. I-aș invita pe turiști să deguste celebra noastră cadarcă. Inclusiv Franz Joseph avea rezerva lui de vinuri în Arad. Apoi, turiștii se vor opri la Mănăstirea Maria Radna, printre puținele bazilici din țară. Ea a fost ridicată la rangul de bazilică de Papa Ioan Paul al II-lea. Este un loc de pelerinaj, unde, în fiecare an, cu ocazia sărbătoririi zilei Sf. Maria, vin pelerini din toată lumea. Există slujbe din oră în oră în foarte multe limbi în această fostă mănăstire franciscană aflată exact la fosta graniță dintre imperiile otoman și austro-ungar. La baza mănăstirii, traversând Mureșul, există una dintre cele mai vechi stațiuni, cu izvoare de apă minerală, stațiunea Lipova."


Aproape de municipiul Arad, Muzeul Viei și Vinului din comuna Ghioroc, cuprinde peste 50.000 de sticle de vin de diferite vârste. Vedetele colecției sunt câteva sticle de Riesling italian din 1926. Iar tot la Ghioroc veți găsi Muzeul tramvaiului electric, deloc întâmplător, având în vedere că aici a luat ființă prima linie electrificată de tramvai din estul Europei și a opta din lume.


În ultimii ani, în Arad, au ajuns turiști din foarte multe țări: Germania, Austria, Ungaria, Italia. Astfel, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică organizează la cerere chiar și tururi în limbi străine, spune Casiana Alexandra Răduț, consilier de turism: 

"Ghizii noștri sunt pregătiți și oferim tururi în limbile engleză, germană, franceză și italiană. Iar aceste tururi țin să menționez că sunt gratuite. Concepem tururile, materialele, ne documentăm în permanență despre istoria orașului, despre ce are de oferit acest oraș, care, deși pare o localitate mică, de graniță, are foarte multe povești interesante. Astfel, aș vrea să menționez familia Neuman, cea care a fondat orașul Arad. Este o familie celebră nu numai pentru aceasta, ci și pentru actele de caritate făcute de-a lungul timpului. Toată această poveste este cuprinsă într-un tur nou, Turul Neuman, pentru care am obținut informații atât de la baronul Neuman, cât și de la comunitatea evreiască. În prezent, lucrăm cu Ministerul Turismului la lansarea Rutei Bisericilor din Lemn. Datorită situației sanitare actuale, am sistat turul Neuman, însă intenționăm să-l reluăm. De asemenea, lucrăm la lansarea unui circuit al vitraliilor din Arad."


Iată, așadar, doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să includeți județul Arad în lista destinațiilor de vacanță. În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-17 13:19:00
Vizualizari: 1168
TiparesteTipareste