Muzeul jucăriilor

muzeul jucăriilor Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, a pregătit în această perioadă a sărbătorilor de iarnă și începutul lui 2021 o expoziție temporară deosebită

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, a pregătit în această perioadă a sărbătorilor de iarnă și începutul lui 2021 o expoziție temporară deosebită - jocuri, obiecte, fotografii ale copilăriei de altădată, lucruri care aduceau bucurie și zâmbet în viața și sufletul fiecărui copil. În jurul anilor 1960, România avea opt fabrici care produceau obiecte din lemn sau tablă, cărți pentru copii și jucării - sunt celebre Cooperativa Tehno-Metalica din București, Fabrica de Mase Plastice Oradea sau Fabrica Arădeanca din Arad - iar în cadrul expoziției de la MNIR vizitatorii pot călători în timp văzând mii de exponate provenite de la aceste fabrici și nu numai. 


Am stat de vorbă cu inginerul Cristian Dumitru, președintele Asociației Muzeul Jucăriilor despre expoziție:

"Se află în plină desfășurare, adăugire și evoluție chiar la Muzeul Național de Istorie, deci este deschisă în cadrul programului obișnuit al muzeului, cel puțin până la sfârșitul anului se poate vedea cu siguranță această expoziție. Expoziția are la bază colecția mea, începută în anii 80. 

Practic, prin anii 80 toți băieții, din câte îmi aduc eu aminte, colecționau ceva - de la timbre la mașinuțe, la trenulețe, la avioane. Eu și frații mei colecționam cam de toate. Astfel, am avut tot timpul în casă un număr mare de jucării, mai ales jucării de băieți, colecție pe care am decis prin anii 80 nu numai s-o păstrăm, deși eram destul de mari, eram adolescenți, ci chiar s-o îmbogățim cu alte jucării, luate de la prietenii noștri, luate din librării. Încet-încet, sfârșitul anilor 80 ne-a prins cu o colecție destul de mare pentru acea epocă, după care, bineînțeles, am putut să luăm și mai multe jucării, fiind piața mai liberă. Ne-am străduit să adunăm jucării din România, jucării care au înfrumusețat copilăria câtorva generații. 

Acum e foarte simplu să iei o jucărie veche, sunt atâtea facilități - internet, cumpărături online, dar toate jucăriile din această expoziție sunt adunate practic din târguri, din poduri, de la oameni care au renunțat la ele, uneori chiar și din spatele blocului, o jucărie stricată, ca să-i luăm rotițele, deci este o oglindă 100% a copilăriei românești din ultima sută de ani această expoziție. 

Primele expoziții le-am făcut în urmă cu 12 ani și am fost un pic dezamăgit de reacția copiilor, pentru că nu se regăseau în aceste jucării. În schimb, am fost încântați de reacția părinților, adulților sau a bunicilor care și-au revăzut jucăriile copilăriei. Cel mai interesant lucru de urmărit în cadrul unei expoziții este interacțiunea copil-bunic, copil-părinte. Părintele sau bunicul îi descrie sau chiar îi arată jucăriile copilăriei, iar copilul înțelege că jucăriile nu au apărut în urmă cu 10 ani și poate o păpușică s-a fabricat și acum 100-150 de ani cam în aceeași formă. Sau o broscuță cu arc care sare poate avea o vechime de peste 100 de ani."


Am continuat să povestim despre mult mai vasta colecție a Muzeului Jucăriilor și despre cum a fost ea realizată de-a lungul anilor. Cristian Dumitru ne-a declarat:

"Colecția cuprinde, cum v-am spus, jucării care s-au fabricat în România sau care s-au găsit în magazinele sau în spațiul românesc din ultima sută de ani. Probabil că cele mai vechi jucării datează de prin 1880-1890, cele care am putut să le datăm, să le găsim pe site-urile fabricilor respective și sunt jucării mecanice sau chiar un mic motor cu aburi care devenea motorașul pentru alte jucării la 1880, când a fost fabricat. Sunt, poate, primele jucării electrice realizate prin anii 1910-1920 sau poate primele mașinuțe cu telecomandă realizate prin anii 60-70. 

Deci sunt o mulțime de epoci, jucăriile au evoluat în ultima sută de ani de la un simplu căluț umplut cu paie care nu făcea nimic acum 100 de ani și copilul era nevoit să se joace, să inventeze o poveste, până la jucăriile actuale care cuprind, să zic, multe componente electronice - ți se pare că raportul se inversează, jucăria deja se joacă cu copilul, având mult mai multe opțiuni decât imaginația copilului. Poate e și bine, poate e și rău, vom vedea generațiile următoare ce jucării vor avea ca să ne dăm seama în ce sens este evoluția aceasta. Acum vreo 13 ani am realizat cu câțiva prieteni chiar o asociație care avea ca scop principal înființarea unui muzeu al jucăriilor și pe baza acestei asociații am început să avem activități în țară. 

Am făcut peste 100 de expoziții în ultimii 12 ani în colaborare cu marile muzee din țară și am studiat, practic, reacția publicului în acești ani - care este foarte bună, atât a copiilor, cât și a adulților. Ne-am îmbogățit colecțiile cu jucării adunate din toate colțurile țării, de unde am putut ajunge, și proiectul este în continuare în desfășurare. Am început realizarea unui catalog al jucăriilor românești pe baza colecțiilor proprii. Din păcate, este puțin întârziat datorită pandemiei. Dacă anul trecut am realizat peste 20 de expoziții, anul acesta am realizat mult mai puține, probabil jumătate, și în continuare căutăm un sediu propriu pentru această minunată colecție - pentru că, chiar dacă aici sunt expuse peste 3000 de jucării și obiecte și jocuri și lucruri legate de copilăria românească, colecția cuprinde mult mai multe, de câteva ori mai multe obiecte care stau în cutii, stau împachetate sau în cel mai bun caz sunt în cele 6 sau 7 expoziții care, în vremurile bune, circulau prin țară. 

Avem o expoziție dedicată școlii de altădată, care cuprinde mii de obiecte, de rechizite, avem chiar bănci școlare, uniforme. Avem o expoziție dedicată cutiilor și dulciurilor, cutiilor de bomboane din România - deci peste 500 de obiecte, cutii de bomboane din România fabricate între 1900-1980. Este o colecție de cărți de ilustrații pentru copii, de benzi desenate, este o colecție de sine stătătoare. Colecția de jucării a fost îmbogățită an de an și cu o colecție de imagini ale copilăriei românești. 

Sunt imagini reprezentative din 1900, 1920, până prin anii 80 ai copilăriei românești. Cum vă spuneam, sunt copii în diferite ipostaze. De regulă, sunt copii în hăinuțe de epocă, având alături de ei o jucărie. Sunt sute și sute de fotografii adunate. Ele, de obicei, însoțesc expozițiile noastre de jucării ca material ilustrativ și putem vedea dintr-o privire hăinuțele epocii, jucăria, eventual studioul fotografului, modul de a se realiza o fotografie acum 100 de ani - pentru că, spre deosebire de ziua de azi, acum 100 de ani o fotografie era un obiect de lux - nu făceai în fiecare zi o fotografie, costa enorm, mai ales o fotografie la fotograf, nu toți copii aveau fotografii în acea epocă."www.rri.ro
Publicat: 2020-12-19 14:03:00
Vizualizari: 556
TiparesteTipareste