Planul de acțiune privind proprietatea intelectuală

planul de acțiune privind proprietatea intelectuală Activele necorporale, precum mărcile, modelele industriale, brevetele de invenție și datele sunt din ce în ce mai importante în economia actuală, bazată pe cunoaștere.

Comisia Europeană a publicat recent un nou plan de acțiune privind proprietatea intelectuală, pentru a ajuta în special întreprinderile mici și mijlocii să profite la maximum de invențiile și de creațiile lor și pentru a asigura faptul că acestea pot aduce beneficii economiei și societății.


Sonya Gospodinova, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, spune că proprietatea intelectuală este foarte importantă pentru economia UE, fiind un motor al creșterii economice. 


"Aceasta ajută companiile să-și valorifice bunurile intangibile și să-și valorifice creațiile și invențiile. Pe de altă parte, și societatea este ajutată să beneficieze de aceste creații și invenții. În mod normal, proprietatea intelectuală ajută inovația, stimulând-o și intensificând-o. De asemenea, în timpul crizei provocate de pandemia Covid-19, am remarcat că apărarea proprietății intelectuale e foarte importantă în efortul de a combate criza. Acest lucru favorizează dezvoltarea rapidă de tehnologii pentru tratamente, vaccinuri și medicamente noi."


În cadrul Uniunii Europene, sistemul pentru apărarea proprietății intelectuale este foarte bine pus la punct, spune Sonya Gospodinova, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. 

"Cadrul legal existent e foarte bun dacă-l comparăm cu cel din țări terțe, însă trebui să ne asigurăm că este adaptat erei moderne, guvernată de tehnologia digitală. Prin acest plan de acțiune ne dorim să avem o abordare amplă și integrală pentru modernizarea sistemului de protecție a proprietății intelectuale. De exemplu, ne dorim îmbunătățirea protecției brevetelor de invenție și a drepturilor de autor. 

De asemenea, ne dorim să ajutăm companiile mici și mijlocii să profite mai mult de avantajele drepturilor proprietății intelectuale. Exemplul unei acțiuni foarte concrete este că vom oferi întreprinderilor mici și mijlocii mai mult de 20 de miliarde de euro, împreună cu Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, sub formă de tichete valorice. Acestea vor acoperi o parte dintre costurile întreprinderilor care vor dori să folosească instrumentul pentru a-și proteja proprietatea intelectuală. O parte a taxelor va fi plătită folosind aceste tichete valorice. Apoi, vrem să ne asigurăm că drepturile pentru proprietatea intelectuală sunt respectate. 

Am remarcat că importurile de produse contrafăcute sau piratate se ridică la valoarea a 6,8% din produsul intern brut al UE. Vrem să ne asigurăm că asemenea bunuri nu vor mai fi importate pe piața Uniunii. În plus, vrem să ne asigurăm că întreprinderile noastre, când funcționează în țări terțe, în afara Uniunii Europene, sunt mai bine protejate."


În prezent, sectoarele industriale care utilizează intensiv drepturile de proprietate intelectuală reprezintă aproape 45 % din PIB-ul Europei și contribuie în mod direct la crearea a aproximativ 30 % din totalul locurilor de muncă.

 

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 17.12.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-12-17 09:30:00
Vizualizari: 1024
TiparesteTipareste