Noi măsuri înainte de vaccinarea anti-COVID

noi măsuri înainte de vaccinarea anti-covid Executivul de la București a aprobat normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de imunizare împotriva noului coronavirus.

La circa un an de la apariția noului coronavirus, care a provocat o criză sanitară și economică de proporții în lume, vaccinul anti-COVID dă speranțe că perfidul virus poate fi învins. Pregătirile pentru campania de imunizare sunt pe ultima sută de metri în România, unde numărul celor infectați se apropie de 600.000. Guvernul de la București  a aprobat normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionare centrelor de vaccinare. De asemenea, s-au alocat fonduri şi s-a decis implicarea, alături de ministerul Sănătății, a altor două ministere în campanie. 


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat: "Se creează cadrul legal încât Ministerul Apărării Naţionale, prin instituţiile din subordine, şi Ministerul Afacerilor Interne, prin instituţiile din subordine şi din coordonare, să ducă la îndeplinire activităţile prevăzute de lege. S-au aprobat, prin acest ordin comun, normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. S-au aprobat fondurile necesare organizării şi funcţionării centrelor de vaccinare, care se suportă din bugetele instituţiilor şi ministerelor implicate.ˮ 


Nelu Tătaru a adăugat că, prin hotărâre de guvern, Ministerul Sănătăţii va primi bani în plus pentru a cumpăra stocuri noi de medicamente şi tratamente pentru cei diagnosticați cu SARS CoV-2.Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19  a anunțat că dozele de vaccin din prima tranşă 'simbolică' vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unităţi medicale de fază I. Comitetul are în vedere primirea serului în România în perioada 26-31 decembrie, luând în considerare că Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat data de 23 decembrie ca dată probabilă pentru acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă a vaccinului împotriva COVID-19. 


Pentru prima etapă, în ianuarie, România ar trebui să primească în jur de 600.000 de doze de vaccin. Centrul Naţional de Stocare a vaccinului anti-COVID-19 se află în București, unde vor sosi majoritatea dozelor de vaccin din străinătate şi de unde vor fi distribuite către centrele regionale. Aceste centre regionale sunt la Spitalul Militar din Timişoara, Spitalul Militar din Braşov , dar şi la unităţi similare din Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa  şi Craiova. De la nivelul acestor centre regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite descentralizat, în fiecare judeţ, în centrele de imunizare. 


Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că persoanele vaccinate impotriva noului coronavirus ar trebui, totuşi, să poarte, în continuare, măşti faciale şi să păstreze distanţa faţă de alţii. Chiar dacă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora un vaccin ajută împotriva dezvoltării bolii COVID-19, nu este clar dacă el previne, în mod general, infecţia cu noul coronavirus - sunt de părere experţii OMS.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-18 12:05:00
Vizualizari: 697
TiparesteTipareste