Dosarul Băneasa, la final

dosarul băneasa, la final Nume sonore din România ajung după gratii, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu uriaş.

Cândva cap de afiş al actualităţii româneşti, combatarea marii corupţii şi-a pierdut mult din turaţie în ultimii ani. Percepută de mulţi drept vârful de lance al acesteia, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost revocată de preşedintele Klaus Iohannis, la presiunea fostei guvernări de stânga, şi acum conduce, de la Bruxelles, nou creatul Parchet European antifraudă. 


Cupolă a instituţiilor de forţă ale statului şi condus tot de preşedinte, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a exclus, din ultima strategie naţională de securitate, corupţia din categoria ameninţărilor la adresa statului. Totuşi, din când în când, dosare răsunătoare mai ajung la final, iar instanţele condamnă nume sonore din politică, mass-media sau mediul românesc de afaceri. Joi, a venit sentinţa şi în cazul retrocedării ilegale a fostei ferme regale Băneasa şi a pădurii Snagov, ambele din apropierea Bucureştiului, cu un prejudiciu calculat la peste 140 de milioane de euro. 


Fost şef de cabinet foarte influent al ex-premierului social-democrat Adrian Năstase, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare cu executare. Nepot direct, dintr-o căsătorie morganatică, al fostului rege Carol al II-lea, personajul monden cunoscut drept Prinţul Paul al României a primit trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, iar controversatul jurnalist Dan Andronic trei ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Au mai fost condamnaţi la patru ani de închisoare cu executare Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, precum şi Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov, pe teritoriul cărora se află ferma şi pădurea. 


Vedeta acestui lot eterogen, Truică a fost trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată. Potrivit magistraţilor, sunt infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013, în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, revendicate fără drept de prinţul Paul. 


Instanţa a mai decis confiscarea mai multor terenuri din Snagov de la Truică şi a peste 5 milioane de euro de la prinţ. În plus, inculpaţii trebuie să plătească, în solidar, către regia pădurilor, Romsilva, peste un milion de euro cu titlu de despăgubiri civile materiale. Înalta Curte a admis şi acţiunea mai multor instituţii ale statului şi a dispus reintegrarea terenului de peste 170.000 de metri pătraţi în proprietatea publică a statului.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-18 11:42:00
Vizualizari: 575
TiparesteTipareste