Aplicație în sprijinul IMM-urilor

aplicație în sprijinul imm-urilor IMM-urile europene au la dispoziție un portal multilingv, menit să le ajute să se conformeze reglementărilor comerciale ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană a lansat recent portalul Access2Markets - un instrument online multilingv ce vine în ajutorul IMM-urilor europene care vor să opereze în comerțul internațional. Întreprinderile mici și mijlocii pot să beneficieze de pe urma tratatelor de liber schimb ale Uniunii Europene doar dacă înțeleg clar și respectă toate cerințele și regulamentele birocratice prevăzute de astfel de acorduri, explică eurodeputatul Iuliu Winkler, cu care am discutat despre necesitatea și beneficiile acestui portal: 

"Este o inițiativă așteptată de multă vreme și promovată sau cerută chiar de asociațiile sectoriale, de diverse asociații printre care și una al cărei prim-vicepreședinte sunt chiar eu - Asociația pentru IMM-uri europene. Vedem că UE a încheiat un număr semnificativ de acorduri comerciale cu diferite țări. Aceste acorduri comerciale prevăd mecanisme destul de complexe, complicate, e nevoie de informație care trebuie să fie filtrată și sigur că IMM - urile sunt dezavatajate pentru că ele nu își permit să aibă specialiști care să înțeleagă, de exemplu, regulile de origine, aplicarea accesului pe diverse piețe ca urmare a prevederilor acordurilor de comerț liber. 

Deci, e nevoie de un asemenea instrument. Instrumentul acces pe piețe este un portal electronic care este ușor de utilizat pentru că vine și se adresează în toate limbile oficiale ale UE, deci o întreprindere mică din România poate găsi informații în limba română, ceea ce este extrem de important. În ceea ce privește eficiența sau utilitatea economică, eu aș vrea doar să reamintesc că un loc de muncă din șapte în UE este generat de firmele exportatoare. Și, în general, aceste locuri de muncă în domeniul exportului sunt mai bine plătite, au o valoare adăugată mai mare decât media locurilor de muncă. 

Deci, iată că dacă ajutăm și firmele mici nu doar pe cele mari să folosească prevederile acordurilor de comerț liber atunci vom ajuta aceste firme să își îmbunătățească competitivitatea, să crească producția dacă vor găsi piețe relevante pentru mărfurile sau serviciile lor și, în orice caz, să navigheze mult mai ușor în acest hățiș al reglementării, care este impus de aplicarea acordurilor de comerț liber. 

Deci, multilingvismul este foarte important și eu cred că, în măsura în care întreprinzătorii din România se vor familiariza cu acest nou portal și vor învăța foarte repede să folosească informația pusă la dispoziție acolo, în mod gratuit evident de către Comisia Europeană, atunci ei vor reuși să acceadă pe noi piețe pentru produsele și serviciile lor și vor reuși astfel și să creeze și noi locuri de muncă, dar și să creeze mai multă plusvaloare în economia românească." 


Acest instrument, disponibil în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii, tratează în mod eficient bariera lingvistică, consideră Iuliu Winkler, reamintind că IMM-urile europene, în special cele din Europa Centrală și de Est, beneficiază în cea mai mica măsură de acordurile de comerț liber încheiate de Bruxelles.


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 18.12.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-12-18 10:04:00
Vizualizari: 426
TiparesteTipareste