Jurnal Românesc - 22.12.2020

jurnal românesc - 22.12.2020	România a suspendat, pentru două săptămâni, toate zborurile din și spre Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus descoperită în Regat.

România a suspendat, pentru două săptămâni, toate zborurile din și spre Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus descoperită în Regat. Totodată, autoritățile române au decis că toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit vor trebui să stea 14 zile în carantină la o adresă declarată la intrarea în țară. Luni, în ultima zi înainte de aplicarea restricțiilor, trei operatori aerieni au introdus curse suplimentare pentru preluarea pasagerilor care au vrut să ajungă în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord înainte de suspendarea zborurilor. Tot mai multe ţări, inclusiv majoritatea statelor membre UE, au suspendat legăturile aeriene cu Marea Britanie, în încercarea de a nu răspândi noua tulpină a coronavirusului.

 

Un concert de colinde românești, susținut de soprana Alexandra Bernardo acompaniată de pianistul Pedro Baião, sub direcţia scenică a sopranei de origine română, stabilită în Portugalia, Elena Dumitrescu-Nentwig, va fi difuzat pe 24 decembrie, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale Institutului Cultural Român de la Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză. În repertoriul prezentat de cei doi muzicieni portughezi se vor afla piese precum „O, ce veste minunată“, „Domn, Domn să-nălțăm“, „Steaua sus răsare“, „Trei păstori“, publicul portughez având, astfel, ocazia să cunoască și să aprecieze colindele românești. Această difuzare în format online va oferi, în același timp, prilejul publicului, grație fidelilor paginii Ambasadei României, preponderent români, din diaspora sau din țară, să trăiască surpriza unei „lecturi“ inedite a unor pagini de repertoriu muzical tradițional românesc.

 

Proiectul „Crăciunul la români” va fi difuzat, începând cu 24 decembrie, atât pe paginile oficiale de Facebook ale reprezentanțelor ICR din străinătate, cât și pe canalele Youtube. „Crăciunul la români” este un proiect marca ICR dedicat promovării internaționale a culturii, tradițiilor și patrimoniului național și constă într-un montaj video care surprinde tradițiile de Crăciun din România prin filmări, fotografii, colinde, muzică cultă vocală și instrumentală. Proiectul surprinde, de asemenea, componenta multietnică și multiculturală, cu valorificarea tradițiilor și moștenirii culturale specifice etniilor din România. Montajul este alcătuit din colinde interpretate de Grupul Psaltic „TRONOS”, de Ansamblul de copii și tineri „BALADA BUCOVINEI”, Corul Filarmonicii „George Enescu”, tânărul organist Eduard Iosif Antal, precum și de Corul de tineret al Bisericii Negre din Brașov. Elementul de legătură al acestui proiect îl constituie talentatul actor Adrian Păduraru, care de-a lungul întregului montaj explică frumusețea obiceiurilor de Crăciun. Prezentarea tradițiilor este subtitrată în limba engleză.

 

Documentarul „Tradiții românești de Crăciun”, produs de Cabli Funart în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați și Centrul Cultural din Vrancea, este difuzat pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Madrid până pe 25 decembrie. Filmul arată o parte din tradițiile și obiceiurile românești, așa cum au fost păstrate în fiecare zonă folclorică. Și pe pagina de Facebook a IRCCU Veneția a putut fi vizionat, pe 22 decembrie, filmul „Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Crăciun”, care prezintă colinde specifice zonelor etnografice din Moldova şi nord-estul Munteniei, conservate şi promovate în perioada Crăciunului şi a Anului Nou în mediul rural. Subtitrat în limba italiană, proiectul a fost inițiat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Filmul oferă publicului o selecţie reprezentativă a manifestărilor autentice ale lumii rurale, care păstrează şi pune în valoare originalitatea colindului şi a costumelor populare caracteristice comunităţilor locale. Scurtmetrajul reuneşte o selecţie de colinde de Crăciun şi An Nou specifice lumii satelor.

 

Pentru prima dată, literatura română va avea o istorie spusă străinilor, în limba engleză, totul într-o carte de o mie de pagini ce urmează a fi scrise de câţiva cercetători români, coordonaţi de profesorul Andrei Terian-Dan de la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu. Profesorul a reuşit să câştige 1,45 milioane de euro sub forma unui grant din partea Consiliului European pentru Cercetare, după o competiţie cunoscută informal ca 'Nobelul granturilor europene'. Universitatea sibiană, unde este prorector Andrei Terian-Dan, este prima din România care va implementa un astfel de proiect de cercetare european.


www.rri.ro
Publicat: 2020-12-22 11:55:00
Vizualizari: 217
TiparesteTipareste