Jurnal românesc - 25.12.2020

jurnal românesc - 25.12.2020 Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat saptamana aceasta mai multe decrete de numire a unor ambasadori în țări cu puternice comunități românești, transmite Romanian Global News.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat saptamana aceasta mai multe decrete de numire a unor ambasadori în țări cu puternice comunități românești, transmite Romanian Global News.

A fost semnat decretul privind acreditarea doamnei Adela-Monica Axinte în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Macedonia de Nord, cu reședința la Skopje, țară unde trăiesc circa 160.000 de români/aromâni/meglenoromâni, ca și comunitate istorică. De asemenea, a fost semnat decretul privind acreditarea lui Octavian Șerban în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Albania, cu reședința la Tirana, țară care de curând a recunoscut numeroasa minoritate română/aromână ca minoritate națională și unde statul român are datoria de a interveni ferm, politic și financiar, pentru predarea și învățarea în dialectul aromân al limbii române și pentru construirea de biserici în care să se slujească în același dialect al limbii române. În Albania trăiesc peste 300.000 de aromâni

Președintele Klaus Iohannis a mai semnat si decretul privind acreditarea lui Radu-Gabriel Safta în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Australia, cu reședința la Canberra, țară unde există o puternică diasporă românească.


Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec, Tatiana Țîbuleac și Aura Christi sunt câțiva dintre autorii ale căror opere vor beneficia de traducerea și publicarea în spațiul european și internațional, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în anul 2021. Un număr record de 119 volume românești vor fi traduse și promovate internațional, atât prin parteneri editoriali, cât și prin cele 18 reprezentanțe ale ICR din lume. Comparativ cu anii precedenți, numărul cărților traduse aproape că s-a dublat.

O comisie de experți independenți a evaluat dosarele de candidatură înregistrate, membrii acesteia fiind Răzvan Voncu (cadru didactic universitar, critic și istoric literar), George-Valentin Volceanov (cadru didactic universitar, traducător literar) și Coriolan-Dan Pleșa (scriitor și editor).


Pentru al doisprezecelea an consecutiv, Liga Studentilor Romani din Strainatate premiază tinerii români ale căror rezultate academice și extra-curriculare au atins nivelul de excelență pe plan internațional. Acesta este singurul eveniment destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni, ediția de anul acesta fiind susținută și de Academia Română.

Orice student sau absolvent român care a studiat în străinătate (inclusiv prin programele Erasmus) sau în țară, în decursul anului academic 2019-2020, poate să își depună candidatura, accesând site-ul LSRS

De asemenea, orice persoană poate nominaliza anonim studenți sau absolvenți români din străinătate și din țară prin completarea formularului de recomandare care poate fi descarcat de pe acelasi site.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate, din 28 martie 2021, un eveniment ce va avea loc exclusiv online. La Gală vor participa studenți și absolvenți români, membri ai comunității academice din țară și străinătate, precum și personalități din diverse domenii de activitate.

Concursul este deschis între 30 noiembrie 2020 și 31 ianuarie 2021.


Mos Craciun e voluntar in Europa - Romanii din diapora sunt super eroi de Craciun pentru nevoiasi necunoscuti din Romania. Asociația Voluntari în Europa anunță că mii de români din diaspora joacă zilnic "leapșa pe fapte bune", în ultima vreme s-au transformat în Super Eroi de Crăciun și dau din mână în mână cutii magice cu cadouri pentru copiii si adultii din Romania aflati in dificultate financiara. Si Asociatia Ro Solidaritate, despre care am vorbit in programele RRI, a trimis pachete cu jucării și dulciuri de Crăciun pentru copiii din Jibou, cărți și mici surprize la copiii din Chieșd și cei din zona Periceiului (județul Sălaj). Educația este drumul spre reușita fiecărui copil, iar cheia care deschise ușa către acest drum este "cartea" ????. Pentru a scăpa de sărăcie avem nevoie de educație și în primul rând de lumea magică a cărților, a declarat pentru RRI Andreea Ember, coordonatoarea Ro Solidaritate.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-25 16:07:00
Vizualizari: 598
TiparesteTipareste