Măsuri bugetare și economice ale guvernului

măsuri bugetare și economice ale guvernului Deciziile noului Executiv de la Bucureşti sunt, deja, contestate de sindicate.

Fost ministru de Finanţe, noul premier român, liberalul Florin Cîţu şi-a inaugurat mandatul cu decizii axate pe cifre, graţie cărora speră să gestioneze previzibila criză economică de după cea sanitară. 


Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică luni seară, salariile bugetarilor nu vor creşte, dar nici nu vor scădea în 2021, iar valoarea sporurilor va fi îngheţată la nivelul din acest an. Vor fi suspendate pentru tot anul viitor aşa-numitele pensii speciale ale primarilor, iar punctul de amendă ar urma să rămână la nivelul actual, de 145 de lei (echivalentul a circa 30 de euro). 


Executivul PNL-USR+ -UDMR promite să prelungească susţinerea salariaţilor şi companiilor afectate de pandemia de COVID-19, iar toate aceste măsuri au un impact finaciar considerabil şi trebuie luate în calcul la finalizarea bugetului de stat pentru 2021. Acesta va avea un deficit de 7% din Produsul Intern Brut şi va continua să susţină, până pe 30 iunie, programele de sprijin adoptate anul acesta. Este vorba, în primul rând, de indemnizaţia acordată salariaţilor pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă şi de susţinerea angajatorului prin decontarea a 41,5% din salariului brut al angajaţilor păstraţi la muncă. 


Premierul Cîţu a anunţat şi adoptarea ajutorului de stat pentru sectorul HoReCa şi pentru agenţiile de turism, precum şi emiterea în continuare a voucherele de vacanţă, pentru stimularea turismului din ţară. Surse guvernamentale au mai precizat că bugetul de anul viitor va permite mărirea alocaţiilor pentru copii cu 10 procente de la 1 ianuarie şi cu alte 10 de la 1 august.  


Oricât de generoase pot părea, toate aceste măsuri nu răspund aşteptărilor din societate. Noul guvern e, deja, vizat de primele proteste sindicale, la mai puţin de o săptămână de când şi-a preluat prerogativele. Una dintre cele mai mari confederaţii sindicale, Cartel Alfa, a anunţat că dezavuează creşterea salariului minim brut cu doar 70 de lei (15 euro). E o sumă despre care primul ministru spune că ar urma să asigure păstrarea locurilor de muncă, dar despre care liderii Cartelului Alfa afirmă că nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măştile de protecţie. Măsura, adaugă ei, anunţă o nouă politică de austeritate, ce aruncă toate costurile crizei economice pe seama lucrătorilor şi a celor săraci. O altă confederaţie importantă, Blocului Naţional Sindical, consideră, totuşi, că nivelul propus de Guvern este o soluţie de compromis, fiindcă există un numar uriaş de angajaţi platiţi cu salariul minim. Comentatorii nu consideră lipsite de temei temerile sindicaliştilor. 


De la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea completă a pieţei de profil, preţul energiei electrice va creşte cu până la 26%, ceea ce va genera o explozie generală a preţurilor. 



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-29 11:50:00
Vizualizari: 544
TiparesteTipareste