Jurnal românesc - 30.12.2020

jurnal românesc - 30.12.2020 Ministerul român de Externe informeazâ că autoritățile din Polonia, Belgia şi Turcia au revizuit condițiile de intrare pe teritoriile acestor state, în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul român de Externe informeazâ că autoritățile din Polonia, Belgia şi Turcia au revizuit condițiile de intrare pe teritoriile acestor state, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, persoanele care sosesc în Polonia în perioada 28 decembrie 2020 - 17 ianuarie 2021 din statele membre UE, inclusiv România, prin intermediul transportului organizat (cu avionul sau autocarul), trebuie să intre în carantină la o locație declarată la sosire, pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză.Totodată, la intrarea în ţară, acestea trebuie să comunice autorităților de frontieră adresa la care vor efectua carantina obligatorie, precum și un număr de telefon de contact, și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Sunt exceptate de la obligativitatea intrării în carantină persoanele care se deplasează în Polonia cu autoturisme personale, cele care au fost vaccinate pentru COVID-19, elevii, studenții, anumite grupuri profesionale (marinari, personal aerian, militari, corp diplomatic), precum și cetățenii și rezidenții statelor UE aflați în tranzit pe teritoriul Poloniei. 


În Belgia, autoritățile au anunţat că sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul ţării persoanele care călătoresc dintr-o zonă roșie, inclusiv România: persoanele rezidente în Belgia, copii cu vârsta sub 12 ani, persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă și care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în această ţară pentru maximum 48 de ore,persoanele care călătoresc pe cale aeriană și rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian. Pentru restul persoanelor, testul trebuie efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul Belgiei, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, să fie prezentat în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat) și să fie emis într-una dintre limbile franceză, germană sau engleză.


Autoritățile din Turcia au transmis noi informații referitoare la regimul aplicabil procedurii de tranzit. Astfel, începând cu data de 29 decembrie, ora locală 21:00, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care vor tranzita teritoriul acestei ţări pe cale aeriană, rutieră, feroviară sau navală, au obligația de a prezenta la îmbarcarea în aeronavă (în cazul persoanelor care călătoresc pe cale aeriană), respectiv la intrarea in aceata ţară (pentru persoanele care călătoresc pe cale rutieră, feroviară și navală) un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Sunt exceptați de la această nouă măsură numai copiii cu vârste de sub 6 ani.


Românii, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, vor trebui să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021, când se încheie perioada de tranziţie a retragerii acestei ţări din UE, în conformitate cu noul sistem de imigraţie bazat pe puncte (PBS) creat de autorităţile de la Londra. Viza se acordă după atingerea unui nivel de 70 de puncte, obţinut din îndeplinirea unor criterii, potrivit Ambasadei României la Londra. În funcţie de calificările profesionale, sistemul de imigraţie britanic va oferi mai multe categorii de vize de lucru, după cum urmează: Vize pe termen lung: - pentru lucrători calificaţi, pentru lucrători calificaţi în domeniul sănătăţii şi îngrijirii - vize de transfer intern în cadrul companiilor cu filiale în UK, - vize pentru sportivi şi antrenori înalt calificaţi. Vize pe termen scurt: pentru lucrători temporari. Cererile de viză se depun de regulă online.


O nouă ediție a Festivalului Filmului Românesc în Israel, în sistem VOD pe platformele online ale Cinematecilor din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Hertzliya și Sderot, este organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în format online, în perioada 30 decembrie 2020 - 30 ianuarie 2021. Programul va include o serie de filme aparținând patrimoniului cinematografiei românești, semnate de regizori precum Lucian Pintilie, Ion Popescu-Gopo, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Radu Gabrea și Mircea Săucan.Curator al ediției 2020 a Festivalului Filmului Românesc în Israel este Iris Lackner, critic de film, conferențiar și director al MovieMania. Fiecare film va beneficia de proiecții online cu subtitrare în limba ebraică, fiind disponibil spre vizualizare doar în Israel. În cadrul programului, ICR de la Tel Aviv va organiza evenimente online dedicate patrimoniului de film românesc și a producțiilor de film care au pus bazele istoriei cinematografiei românești pe plan național și internațional, cu participarea unor specialiști români și israelieni din domeniul cinematografiei.



www.rri.ro
Publicat: 2020-12-30 10:47:00
Vizualizari: 661
TiparesteTipareste