Jurnal românesc - 04.01.2021

jurnal românesc - 04.01.2021 TAROM a anunţat că a anulat zborul Bucureşti - Londra - Bucureşti, din data de 4 ianuarie, şi că pasagerii acestuia au fost redirecţionaţi către o cursă programată pentru data de 5 ianuarie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor şi regiunilor care prezintă risc epidemiologic ridicat şi pentru care, la revenirea în România, se impune carantina. În prezent, 43 de state se află în zona galbenă, între care Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Croaţia, Austria, Portugalia, Olanda, Cehia, Suedia, Danemarca, Elveţia, Israel, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii. Persoanele care intră în izolare pentru două săptămâni pot ieşi după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ. CNSU a anunţat, totodată, reluarea curselor aeriene către şi dinspre Marea Britanie. Oamenii care sosesc din Regatul Unit au obligaţia prezentării unui test negativ, rapid antigenic sau Real Time-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în ţară. 

Exceptaţi de la măsura carantinării la întoarcerea din Marea Britanie sunt şoferii transportoarelor de marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, conducătorii autovehiculelor de transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, piloţii de aeronave şi personalul navigant, oamenii aflaţi în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu. CNSU transmite că actualizează săptămânal lista ţărilor din zona galbenă de risc în funcţie de rata de incidenţă cumulată la 100.000 locuitori.


Operatorul aerian naţional TAROM a anunţat că a anulat zborul Bucureşti - Londra - Bucureşti, din data de 4 ianuarie, şi că pasagerii acestuia au fost redirecţionaţi către o cursă programată pentru data de 5 ianuarie. Compania a arătat că zborul RO391, din 5 ianuarie, va pleca de la Bucureşti la ora 12.20 şi va sosi la Londra la ora locală 14.05, iar cursa retur, RO392, are programată decolarea din capitala Marii Britanii la ora locală 14.50 şi sosirea la Bucureşti la 20 şi 10 minute. TAROM a precizat că pasagerii vor purta masca de protecţie pe toată durata zborului precum şi în incinta aeroporturilor de origine, transfer şi destinaţie şi reaminteşte că cei care ajung în Marea Britanie din România au obligaţia de a se autoizola timp de 10 zile. Detalii despre călătoriile în Marea Britanie se găsesc pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe www.mae.ro în cadrul secţiunii "Sfaturi şi alerte de călătorie".


Ambasada României la Londra avertizează că de la 1 ianuarie, odată cu ieşirea de facto a Marii Britanii din Uniunea Europeană, tranzacţiile dintre statele UE şi Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele europene care limitează comisioanele interbancare, ceea ce poate duce la apariţia unei suprataxe pentru plăţile cu cardul. Bucureştiul le recomandă celor interesaţi să verifice noile tarife cu furnizorul de servicii bancare. O altă suprataxă ar putea fi impusă de operatorii de telecomunicaţii din UE pentru utilizarea serviciilor de roaming pe teritoriul Regatului Unit. 

Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ancom.ro. De asemenea, toate sumele în numerar caare depăşesc 10.000 de lire sterline vor trebui declarate, fie online cu minimum 72 de ore înainte de călătorie, fie la punctul de trecere a frontierei. Detalii despre declararea online a sumelor se găsesc pe site-ul Guvernului britanic gov.uk. O listă completă a modificărilor privind condiţiile de intrare în Marea Britanie, regimul medicamentelor, al animalelor de companie, informaţii despre asigurarea medicală, asigurarea auto, permisul de conducere şi regulile de circulaţie auto pot fi găsite pe site-ul Ministerului român de Externe mae.ro.


Toate persoanele care vor tranzita teritoriul Turciei pe cale aeriană sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcare a unui rezultat negativ al unui test de tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore anterior cursei, transmite Ministerul de Externe. Instituţia precizează că cei care tranzitează Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie, în continuare, să prezinte testul negativ. MAE avertizează că în situaţia în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte testul negativ pot intra pe teritoriul Turciei, dar li se va aplica măsura carantinei pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată. 

Oamenii care nu deţin un loc de cazare vor fi redirecţionaţi către centre special amenajate aparţinând Direcţiilor de Sănătate Publică turceşti şi pot efectua o testare în a 7-a zi de carantină. În cazul în care rezultatul este negativ, măsura carantinei se suspendă. Exceptaţi sunt copiii cu vârsta sub 6 ani, membrii personalului navigant, şoferii de tir, transportatorii şi marinarii, inclusiv cei aflaţi în tranzit. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara şi ale Consulatelor Generale de la Istanbul şi Izmir ale căror date de contact se găsesc pe paginile de internet ankara.mae.ro, istanbul.mae.ro şi izmir.mae.ro.



www.rri.ro
Publicat: 2021-01-04 10:30:00
Vizualizari: 667
TiparesteTipareste