Un important dosar de corupţie

un important dosar de corupţie Un fost prim ministru român din perioada 2004 - 2008 este acuzat de corupție de procurorii DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, luni, Parchetului General sesizarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru începerea urmăririi penale pe numele unui fost premier - Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii îl acuză pe acesta de luare de mită în anii 2007 şi 2008, adică în ultima parte a mandatului său la conducerea guvernului. 

Tăriceanu ar fi primit în mod indirect de la reprezentanţii unei companii austriece care a distribuit licenţele Microsoft în România foloase materiale necuvenite în valoare de 800.000 de dolari, sub forma retribuirc unor servicii de consultanţă, susțin procurorii. În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei, mai explică DNA. 


Potrivit anchetatorilor, suma reprezintă un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, iar aceasta ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 


Prezentul dosar a fost constituit în 2018 în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de DNA la cererea colegilor austrieci, după cum precizează redactorul de specialitate al postului național de radio. În noiembrie 2018, la cererea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale pentru luare de mită faţă de aceeaşi persoană, senator la acea dată, dar cererea a fost respinsă. 


Procurorii precizează acum că au fost administrate probe suplimentare şi au apărut elemente noi în dosar. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a respins acuzaţiile DNA, explicând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el a condus guvernul şi că nu a primit niciun ban. Într-o intervenţie la un post de televiziune, el a afirmat că în perioada mandatului său au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, dar care nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft. 


Noul dosar apare în spațiul public românesc la scurt timp după ce un fost ministru al mediului, Costel Alexe, a fost acuzat de Direcţia Naţionala Anticorupţie de luare de mită şi instigare la delapidare. Procurorii notează că, în 2020, acesta ar fi pretins și primit de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă în valoare de aproximativ 20 de mii de euro, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme. Fostul ministru a declarat şi el că este nevinovat și că îşi doreşte finalizarea 'cât mai rapidă' a cercetărilor în acest caz.


www.rri.ro
Publicat: 2021-01-12 11:30:00
Vizualizari: 425
TiparesteTipareste