Turist în Bistriţa Năsăud

turist în bistriţa năsăud Ne îndreptăm către nordul României și ne oprim în județul Bistrița-Năsăud.

Este un loc preponderent turistic, unde se pot practica toate formele de turism. Dacă, de obicei, ne îndreptam atenția asupra unor anumite atracții naturale, azi vă invităm să deschidem porțile muzeelor bistrițene. 


Alături de noi, se află Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița, o instituție cu o activitate foarte bogată, care administrează 15 locuri în întregul județ. Identitatea culturală a bistrițenilor este în strânsă legătură cu patrimoniul cultural moștenit și identificat prin activitățile de cercetare, spune Alexandru Gavrilaș:

"Muzeul Bistrița, unde e și sediul Complexului Muzeal, are aproximativ 9.000 de metri pătrați de suprafață expozițională. Are patru secții: artă contemporană, istorie, artă etnografică și populară, secția de istorie naturală. Avem și trei construcții de arhitectură vernaculară în curtea noastră generoasă și bine organizată. De asemenea, muzeul deține în administrare și Casa Argintarului, Centrul German, care se află tot în Bistrița. Este o construcție monument istoric și reprezentativă pentru arhitectura orașului din secolul al XVI-lea. O altă clădire monument istoric este Casa Săsească, din Livezile, care se află la 7 km de sediu, foarte aproape de Bistrița. Cunoscută drept Muzeul de sub Poartă sau Casa Săsească, reconstituie o clădire săsească, cu trei încăperi, șură și toate anexele gospodărești ale acelor vremuri. Veți găsi mobilier și exponate pe categorii funcționale extrem de importante."


Complexului Muzeal Bistrița are în administrare și două biserici: Biserica Evanghelică Herina, de secol XIII, și ruinele Bisericii Evanghelice de la Jelna. Alexandru Gavrilaș, manager:

"La aceasta din urmă, se află într-o stare avansată de degradare o copie după celebra frescă Navicella a lui Giotto. Conform cercetărilor maghiare, ar fi a treia sau a patra din lume. De asemenea, Muzeul Grăniceresc Năsăudean, este cea mai veche construcție muzeală a Bistriței. Anul acesta împlinește 92 de ani de funcționare. Este o construcție care s-a aflat în regimentul de graniță românesc, cu o extrem de importantă tradiție. Recomandăm o vizită și la muzeele memoriale George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Ion Pop Reteganul, Muzeul literar Teodor Tanco sau la Casa tradițională de pe Văile Țibleșului, amenajată și donată de episcopul Macarie Drăgoi."


Muzeul de artă comparată Sângeorz Băi este un muzeu unic în Europa, spune Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița. 

"Este unic prin colecția muzeală, amenajare și panotare. În cadrul patrimoniului artistic impresionant, se remarcă și cel tradițional. Obiectele etnografice și cele realizate de artiști contemporani sunt puse aici într-o relație simbiotică extrem de interesantă. De asemenea, foarte interesant este și Muzeul Etnografic și al Mineritului din Rodna, deschis în 1973, cu foarte multe obiecte de valoare deosebită, specifice mineritului. Avem în administrare și Peştera Izvorul Tăuşoarelor, aflată în Munții Rodnei, lângă râul Izvorul Tăușoarelor, în bazinul Someșului. Peștera e alcătuită dintr-o serie de galerii, cu o lungime impresionantă, peste 16.000 de metri, din ce s-a descoperit până acum. Complexul Muzeal are două arii protejate suprapuse. Se poate practica aici turismul speologic."


Invitația a fost lansată. Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!



www.rri.ro
Publicat: 2021-01-12 11:35:00
Vizualizari: 1051
TiparesteTipareste