Via Transilvanica

via transilvanica Pentru cei care adoră să călătorească altfel decât cu mașina, există un traseu cu totul special.

Via Transilvanica, un proiect în desfășurare, înseamnă 1.200 de km, din nordul României, de la Putna, traversând Transilvania, până în sud-vest, la Drobeta Turnu Severin. Acesta se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare si masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice. 


Vă invităm alături  de Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social și ghidul nostru de azi, într-o călătorie inedită. 

"România este o țară sigură, la o aruncătură de băț de capitalele europene, este o țară extraordinar de frumoasă. România are și zona Transilvaniei, care merită vizitată, iar Via Transilvanica este un drum de lungă distanță, care pune în evidență toate aspectele naturale, istorice, etnice pe care le are Transilvania. El pleacă de la Putna, din Bucovina, și trece prin șapte regiuni absolut spectaculoase, oprindu-se la Drobeta Turnu Severin, la Dunăre. El începe cu Bucovina un loc cu peisaje naturale deosebite și cu care ne mândrim foarte mult din punct de vedere religios. Apoi, trece printr-o regiune foarte spectaculoasă, cu tradiții foarte multe: Ținutul de Sus, care are o parte din Valea Someșului, ale Bistriței, foarte frumoase și care sunt încă neumblate."


Terra Siculorum este cel de-al treilea traseu al Via Transilvanica. Cei 157 de kilometri ai traseului traversează aici teritorii locuite de secuii mândri care au contribuit la tot ceea ce este Transilvania de azi. Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social. 

"Zona în care se află secuii merită vizitată, întrucât etnia aceasta a făcut și încă face parte din cultura Transilvaniei. Este vorba de o cultură gastronomică extraordinar de generoasă. Vorbind despre Terra Saxonum, putem spune că este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Sunt peste 200 de cetăți și biserici fortificate care merită vizitate și redescoperite cu atenție. Din păcate etnia săsească nu mai există în număr mare în România, însă moștenirea acesteia a intrat cu siguranță în patrimoniul umanității. Apoi, se merge bineînțeles pe Terra Dacica, Terra Romana, pe Valea Mureșului, foarte frumoasă, încărcată de peisaje extraordinare, cu oameni primitori. Urmează Valea Cernei, după care ajungem la Dunăre."


Via Transilvanica, în acest moment, are 800 de km finalizați. Traseul este marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care permit buna orientare a călătorului pe parcurs. 


Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social: "Poți să mergi liniștit din nord, de la Putna, până dincolo de Sighișoara, la Criș. Mai avem o porțiune de 100 de km în Podișul Mehedinți, care este terminată, ultima porțiune. Urmează celelalte patru județe: Sibiu, Hunedoara, Alba și Caraș-Severin, care vor fi făcute în perioada următoare. Proiectul se încăpățânează să continue cu participarea tuturor celor care l-au făcut posibil. Pentru cine ne ascultă, e bine să știe că acum avem în România un drum de mare distanță, pe care nu te poți pierde. Seamănă probabil cu Camino, însă nu e unul religios. Poate că e o combinație dintre Pacific Trail din America și Camino de Santiago, din Europa. Este un drum care va oferi, cu siguranță, o experiență spirituală, una culturală și o experiență de descoperire a tuturor obiectivelor de pe traseu. Mergeți cu bicicleta, turismul ecvestru se va dezvolta și el, dar mai ales pe jos mergeți pe Via Transilvanica."


De la Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social, aflăm că nu trebuie să fii sportiv de performanță pentru a pleca la drum pe Via Transilvanica. Traseul este conceput pentru 90% sută dintre oameni. 

"Bineînțeles, ca să pornești la drum, îți trebuie o condiție fizică minimă, fiindcă sunt minimum 15-20 de km pe zi de făcut. Pe via transilvanica.com avem un ghid care explică în detaliu fiecare etapă, inclusiv cele de pregătire pentru un astfel de drum. El are în componență toate facilitățile. 

Nu e un traseu pentru care trebuie luată mâncare pentru 50 de zile, prin sălbăticie, cum e Pacific Trail. E un drum pe care, la fiecare pas, ai posibilitatea să găsești ceva de mâncare, un pat într-o pensiune, posibilitatea de a trece prin comunități. Dar să nu uităm că România, în general, este o țară cu natură sălbatică, cu infrastructură mai puțină. Prin urmare, e mai multă liniște și sunt mai multe peisaje spectaculoase și naturale. Mai poți întâlni și ursul, de exemplu. Sunt foarte multe țări în care acest animal nu mai poate fi întâlnit de sute de ani. Așadar, trebuie ținut cont de asta și nu trebuie continuat traseul noaptea. Nu în ultimul rând, în contextul actual al lumii, pe care acum un an nici nu l-am fi bănuit, în care distanțarea este recomandată, Via Transilvanica, un drum de lungă distanță, la pas, prin România, merită încercat ca destinație de vacanță, pentru o experiență de neuitat."


Via Transilvanica trece prin 400 de comunități: cătune, sate și orașe. Chiar de la debutul proiectului, inițiatorii au avut o surpriză foarte plăcută. Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social. 

"Primul care a făcut drumul, fără ca acesta să fie marcat în totalitate, deși noi nu recomandăm parcurgerea porțiunilor nemarcate, a fost un bărbat de 72 de ani. A pornit din Drobeta Turnu Severin și a ajuns la Putna, 1000 de km pe jos. 

Am fost foarte surprinși să aflăm că printre primii care s-au aventurat pe acest drum au fost cetățeni străini care au auzit de proiect de la prieteni sau din presă. Am avut și marea bucurie ca o parte din finanțare să o primim din diaspora, din Chicago. Peste 100 de km sunt finanțați din afara țării. Credem că drumul acesta va fi iubit de străini ca destinație, fiindcă drumurile de lungă distanță sunt la modă și nu sunt foarte multe. Via Transilvanica ar putea să facă parte din cele zece trasee la nivel mondial, care trebuie făcute. Am avut drumeți și din Africa de Sud, din Anglia, din Ucraina. 

Am primit o cerere de a publica ghidul în Polonia. Mai multe agenții de turism din Germania vor să propună ca destinație Via Transilvanica. Chiar înainte de finalizarea, am fost bucuroși să vedem că drumul capătă notorietate, iar cine ascultă acum să recomande mai departe o vacanță de neuitat."


Există și o aplicație Via Transilvanica pentru dispozitivele mobile. Aceasta este disponibilă pentru descărcare gratuită în AppStore și PlayStore, cu versiuni pentru Android, respectiv iOS.



www.rri.ro
Publicat: 2021-01-14 11:41:00
Vizualizari: 793
TiparesteTipareste