Marea Britanie şi Piaţa Unică Europeană după Brexit

marea britanie şi piaţa unică europeană după brexit De anul acesta, relaţia UE cu Marea Britanie se modifică radical. În plan comercial, de pildă, chiar dacă nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor, în urma acordului încheiat la sfârșitul anului trecut, se vor introduce proceduri vamale.

De la întâi ianuarie 2021, Marea Britanie nu mai este membră a Uniunii Europene. Anul trecut, pe ultima sută de metri, Londra și Bruxelles-ul au încheiat un acord care fixează termenii relațiilor viitoare dintre cele două părți. De pildă, potrivit documentului, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor între Regatul Unit și Uniunea Europeană. 


L-am întrebat pe eurodeputatul Vlad Botoș, membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European, ce schimbări aduce totuși Brexitul în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie:

"Relaţia cu Marea Britanie se va modifica radical prin faptul că această ţară este acum o ţară terţă. Este adevărat, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor, dar se vor introduce proceduri vamale, pentru că toate mărfurile provenite din UK vor trebui să-şi dovedească originea. Adică este valabil doar pentru mărfurile produse in Marea Britanie, care vor trebui şi să respecte legislaţia europeană în ce priveşte siguranţa acestora, de exemplu. 

Marea schimbare va fi deci obligaţia de a trece prin vamă orice marfă de provenienţă din Marea Britanie, dacă vorbim despre mărfuri. Nu va fi de fapt o piaţă comună, cum a fost în zecile de ani de când Marea Britanie a devenit parte a Uniunii Europene".

            

L-am întrebat pe eurodeputatul Vlad Botoș ce se schimbă concret pentru românii care trăiesc și lucrează sau studiază în Marea Britanie? 

"Românii care trăiesc şi lucrează sau studiază în Marea Britanie vor avea acelaşi regim ca oricare cetăţean european non UK. Dacă şederea va fi mai mare de 90 de zile, vor trebui să respecte legile privind imigrarea valabile în Marea Britanie. Vor trebui să obţină viză pentru perioade mai lungi de şedere. 

Românii care deja se află pe teritoriul Marii Britanii aveau obligaţia de a-şi întocmi deja documentele legale pentru a se înregistra ca rezidenţi. Din păcate, dacă există români care nu au făcut demersurile necesare, vor trebui să suporte consecinţele legii aplicabile, în acest stat, oricărui cetăţean dintr-o ţară terţă. 

Dacă vorbim, de exemplu, despre şoferi, aceştia vor putea face transporturi fără a avea nevoie de viză, însă numărul transporturilor pentru Marea Britanie este limitat la două transporturi pe intrarea in ţară, ceea ce înseamnă că după aceste transporturi trebuie să revină pe teritoriul Uniunii Europene. Sigur, toţi cei care lucrează acolo au dreptul la asistenţă medicală, la pensie şi la orice alte drepturi pe care le are un salariat în Marea Britanie". 


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 14.01.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-01-14 09:48:00
Vizualizari: 588
TiparesteTipareste