Nemulţumiri sindicale

nemulţumiri sindicale Sindicaliștii trag semnale de alarmă în privința problemelor grave cu care se confruntă lucrătorii și piața muncii din România și a dezechilibrelor ce perpetueză sărăcia și inegalitatea socială.

Încă din primele zile ale acestui an, o serie de categorii profesionale sau sociale au ales să-și strige în stradă nemulțumirile față de modul în care actualul Guvern de centru-dreapta gestionează problemele în contextul pandemiei de Covid-19, care a destabilizat serios economia României. Strânși în fața sediilor președinției, al Executivului, ale diverselor ministere, ale prefecturilor județene sau chiar ale formațiunilor politice din coaliţia la putere, români din toată țara își prezintă revendicările. 


Cartel Alfa - unul dintre principalele sindicate din România - a declanșat acțiuni de protest care, începute pe 14 ianuarie, sunt prevăzute să se întindă pînă pe 28 februarie. Pentru a respecta măsurile de securitate sanitară impuse de Covid-19, acțiunile se vor desfășura etapizat și vor cuprinde, pe lângă proteste stradale, memorii, scrisori, petiții sau discuții cu parlamentari din toate partidele parlamentare. Principalele revendicări sunt un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă și aplicarea corectă a legislației. 


Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a intrat în detalii: ʺSunt nemulţumiţi cei din sectoarele bugetare datorită îngheţării drepturilor marginale şi a salariilor pentru anul 2020 şi nu se face creşterea de până în 8%, care era pentru a se atinge parametrii legii de salarizare unice bugetare. Sunt nemulţumiţi pensionarii, pentru că nu sunt calculate corect pensiile. Sunt nemulţumiţi cei din sectorul privat datorită faptului că mai mult de o treime din salariaţi nici până la ora actuală nu au, practic, majorate salariile brute cu transferul de taxe sociale de la angajator la angajat.ʺ 


Într-o scrisoare intitulată ʺToți avem aceleași drepturi!ʺ, Cartel Alfa le amintește partidelor la guvernare (PNL, USR-Plus și UDMR) că ʺpolitica de austeritate instituită de actualul Guvern nu a făcut parte din angajamentele partidelor din coaliție față de cetățeni în timpul campaniei electorale, iar contextul economico- social și criza sanitară în care ne aflam și înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, nu au suferit modificări care să justifice o schimbare bruscă de atitudine și politici publice.ʺ Sindicaliștii se declară conștienți că România, asemenea întregii lumi, trece printr-o criză sanitară și economică de amploare, dar cred că este nevoie de politici publice echilibrate, elaborate printr-o consultare reală cu partenerii sociali, care să distribuie echitabil efortul și costurile. 


Potrivit vicepremierului Dan Barna (USR-Plus), o parte din revendicări- fără a le numi concret - ar putea fi rezolvate în perioada următoare. Dan Barna a scris pe Facebook că sunt, în egală măsură, solicitări care trebuie privite în contextul unei economii în criză şi al unui buget care trebuie să se încadreze în deficitul de 7% din PIB.www.rri.ro
Publicat: 2021-01-20 11:47:00
Vizualizari: 122
TiparesteTipareste