Atracții turistice inedite în județul Buzău

atracții turistice inedite în județul buzău Ajungem azi în sudul României, în județul Buzău. Vom descoperi câteva dintre cele mai importante atracții naturale și vom vorbi despre muzeele care-și așteaptă vizitatorii cu porțile deschise.

Ajungem azi în sudul României, în județul Buzău. Vom descoperi câteva dintre cele mai importante atracții naturale și vom vorbi despre muzeele care-și așteaptă vizitatorii cu porțile deschise. Astfel, vom afla despre colecții inedite, printre care colecția de telefoane. Cel mai vechi exponat a fost fabricat tocmai în 1894, la puțin timp după patentarea invenției telefonului. Ghidul nostru de astăzi: Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău ne propune să începem cu atracțiile naturale. 

"Mulltă lume, când aude de județul Buzău, se gândește la Vulcanii Noroioși. Este un fenomen natural unic în sud-estul Europei, care se întinde pe câteva zeci de hectare și care oferă un peisaj selenar. Am avea apoi Focurile Vii, un fenomen natural la fel de unic, în zona de munte a județului Buzău, în zona Lopătari. Aici focul iese direct din pământ, transformându-l într-un întreg câmp cu flăcări. De asemenea, tot în Buzău, un alt fenomen natural inedit este cel al trovanților. Avem două zone în care pot fi văzute aceste pietre circulare, dintre care unele stau într-un echilibru nefiresc pe creste de munte. Prima ar fi zona Ulmet, trovanții fiind cunoscuți ca Babele de la Ulmet, sau în zona Văii Bâscii, către Chiojdu. Sunt formațiuni naturale, cu forme cvasicirculare, învelite cu un strat de bitum natural, în jurul cărora, de-a lungul timpului, s-au născut diferite legende."


Muzeul Județean Buzău este un complex muzeal compus din patru muzee pavilionare și un muzeu în aer liber. Ultimul, este, de fapt, Tabăra Măgura, cea mai mare tabără de sculptură în aer liber din această parte a României. Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău. 

"Are o poveste și o istorie extrem de interesantă. Se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare, din care ocupă efectiv șapte hectare. Astfel, pe culmile dealurilor din zona Mănăstirii Ciolanu, sunt înșirate nu mai puțin de 256 de lucrări monumentale, sculptate în piatră de Măgura, o piatră specială, cu foarte mult calcar cochilifer în compoziție, cu un aspect deosebit. În plus, exponatele sunt în imediata apropiere a unui monument de cult extrem de interesant și vizitat: Mănăstirea Ciolanu. Din ansamblul Complexului Muzeal din Buzău face parte și un muzeu unic în această zonă a Europei: Muzeul Chihlimbarului, de la Colți. Muzeul a fost redeschis publicului în luna august 2020 și, deși aflat în vârf de munte, își întâmpină vizitatorii cu un peisaj de basm și cu o expoziție de bază, demnă de orice alt muzeu mare al lumii, unde se regăsesc și elemente de muzeotehnică extrem de inovative: vitrine interactive și alte modalități inovatoare de punere în valoare a patrimoniului cultural deținut de către instituție."


Comuna Colți, în care se află acest muzeu, se află pe harta cu puținele locuri din lume unde chihlimbarul se găsește la suprafață. În anii '70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj, în care a amenajat muzeul modern de astăzi, unic în România, dedicat acestei rășini valoroase. Călătoria noastră continuă alături de Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău. 

"Tot din Complexul Muzeal Buzău, putem menționa, pe teritoriul municipiului Buzău de această dată, Muzeul de Etnografie "Casa Vergu-Mănăilă". Muzeul a fost redeschis tot anul trecut, în luna iulie, după zece ani în care acolo au funcționat temporar sediile administrației instituției noastre. Muzeul pune în valoare tot ce înseamnă casa tradițională din spațiul buzoian. Funcționează într-un imobil monument istoric, atestat pentru prima dată în jurul anilor 1792 - 1794. Casa Memorială "Vasile Voiculescu", a poetului (1884-1963, născut în județul Buzău) care a mai fost numit și "doctorul fără arginți", extrem de apreciat de comunitate, care, însă, a făcut parte din "rugul de foc", grupul celor care aveau să guste din amarul închisorilor comuniste."


În final, ajungem la Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă Buzău, una dintre instituțiile muzeale emblematice din România, care deține o serie de colecții unicat, care nu pot fi vizitate în alte muzee din țară. Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău. 

"Cea mai mare colecție de telefoane din România. Avem peste 400 de exemplare de telefoane, toate fiind funcționale. Piesa de rezistență este un aparat aflat în categoria "tezaur național", un telefon din anul 1894. De asemenea, avem și un telefon de birou care pare să fi făcut parte din mobilierul de birou al lui Gheorghe Gheorghiu Dej (primul șef de stat comunist al României). De asemenea, avem și singura expoziție organizată în onoarea primului globe-trotter român: Dumitru Dan. Expoziția a fost realizată cu fonduri europene acum patru ani și se bucură de succes în special în rândul vizitatorilor străini. Instituția noastră are un program special care atrage și turiști străini. Se numește "Escapadă culturală nocturnă". Anul trecut, în cadrul evenimentelor prilejuite de Noaptea Internațională a Muzeelor, am organizat o ediție internațională. L-am avut invitat pe Excelența Sa, ambasadorul Mexicului, care ne-a prezentat o piesă de port tradițional mexican. Am avut onoarea să avem invitați străini, personalități politice și culturale atât în vizite de lucru cât și private."


Județul Buzău este recunoscut și printre iubitorii turismului de aventură, aici practicându-se cu succes raftingul. De asemenea, la fel de celebre sunt și vinurile buzoiene. Comuna Pietroasele este cea mai veche stațiune de cercetări viti-vinicole din România, înființată în 1893, unde au fost puse în valoare trei soiuri de vinuri românești: Tămâioasa, Grasa și Busuioaca. Iar pentru că legendele merg spuse cel mai bine, seara, între prieteni, la un pahar de vin bun, vă recomandăm Tămâioasa Românească, soiul din care se obțin cele mai bune vinuri aromate. Gustul este acela al unui complex floral alcătuit din flori de câmp și tei, la care se adaugă aroma mierii și cea a migdalelor.


www.rri.ro
Publicat: 2021-01-21 09:45:00
Vizualizari: 613
TiparesteTipareste