Început de mandat la Washington

Început de mandat la washington Pe fondul unor măsuri excepționale de securitate, la Washington a luat sfârșit mandatul republicanului Donald Trump și a început cel al democratului Joe Biden

Pe fondul unor măsuri excepționale de securitate, la Washington a luat sfârșit mandatul republicanului Donald Trump și a început cel al democratului Joe Biden, care promite că în administrația sa America va fi din nou pregătită să-și asume rolul de lider mondial. 


În opinia a numeroși experți, noul președinte va trebui să se concentreze pe situația internă, unde milioane de persoane au fost convinse de Donald Trump că alegerile au fost falsificate. Niciodată demonstrată, această acuzație repetată cu obstinație de cel care timp de patru ani s-a remarcat la Washington prin decizii și declarații controversate a fost, de altfel, și resortul care a declanșat evenimentele violente din 6 ianuarie, soldate cu moartea a cinci persoane. Evenimente produse nu oriunde, ci în chiar capitala democrației mondiale, în sediul Congresului american. 


Donald Trump și-a propus să facă America mare şi o face din ce în ce mai mica, remarca la scurt timp, într-o analiză la Radio România, redactorul-şef Radio France Internationale România, Ovidiu Nahoi. Care sunt consecințele și ce va urma? 

"Noua administraţie va avea nevoie de mult timp, în primul rând pentru a împăca America cu ea însăşi - e o societate foarte divizată. Și America nu va mai avea timpul necesar, energia necesară să se implice în marile probleme globale, unde este nevoie de ea, de valorile americane. Nu va mai avea timpul necesar, energia necesară să se implice, pentru că America va fi preocupată o perioadă îndelungată, vorbim de un an, doi, la asta mă refer, o jumătate de mandat în cel mai bun caz, dacă nu un întreg mandat al lui Joe Biden, pentru a vindeca aceste răni interne, pentru a face ceva în interior şi pentru a împăca America cu ea însăşi. Deci America devine o putere mai mică, America aceea mare pe care Donald Trump o promitea devine una mai mică şi mai puţin importantă în plan global. Ea devenise deja în mandatul lui Donald Trump, dar acum este nevoie de timp pentru a o repara, deci în plan global asta înseamnă - o Americă un pic mai slabă şi cu mai puţină putere de a se implica în marile probleme globale." 


Președintele Joe Biden trebuie să restabilească credibilitatea ţării cu privire la drepturile omului în plan intern şi în străinătate, consideră directorul Human Rights Watch, instituție cu sediul la New York, potrivit căruia au fost patru ani de abuz asupra principiilor democratice. 


Într-un interviu acordat Reuters înainte de difuzarea raportului anual al grupului internaţional pentru apărarea drepturilor omului, Kenneth Roth a afirmat că preşedintele încă în exerciţiu la acel moment, Donald Trump, a încălcat drepturile omului în propria ţară şi nu este în măsură să critice bilanţurile în domeniu ale altor ţări. Trump a negat responsabilitatea pentru violenţele de la Capitoliu, precum şi acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului, susținând până în ultimul moment că alegerile au fost fraudate pentru a-i bloca politicile ''Make America Great Again'' şi ''America First''. Însă, acuzat că a încurajat asaltul partizanilor săi asupra Capitoliului, cu o săptămână înainte de sfârşitul mandatului său - încheiat în confuzie şi într-un climat de tensiune extremă - Donald Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor, devenind singurul preşedinte împotriva căruia au fost intentate două procese de destituire de către Congres. 


Roth a făcut și câteva recomadări noului lider, între care cea privind revenirea SUA în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului - un forum de la Geneva la care Trump a renunţat în iunie 2018. Concentrate asupra câtorva crize - epidemiologică, economică, climatică sau rasială - mai multe ordine executorii ale noului lider de la Casa Albă au fost gândite și anunțate din timp de noua administrație pentru primele zile de mandat, acestea vizând anularea unora dintre cele mai controversate politici ale lui Donald Trump. Politici care au atins un spectru larg, gravitând de la interdicţia intrării în Statele Unite a cetăţenilor unor ţări, în majoritate musulmane, până la retragerea Statelor Unite din acordul climatic de la Paris, de exemplu. 


Pe de altă parte, Joe Biden a prezentat, deja, înainte de învestire, o propunere pentru un pachet de stimulare a economiei, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, menit să ajute redresarea economiei şi să accelereze răspunsul SUA la pandemia de coronavirus. Dincolo de provocările economice și sanitare, în fața noului lider foarte importantă rămâne problema faliilor existente în interiorul societăţii americane, spun analiștii. 


Coeziunea societală în Statele Unite este la unul dintre cele mai joase niveluri din istorie, deşi vorbim de un stat care a trecut şi prin segregaţionism, şi prin rasism, şi prin sclavagism, consideră profesorul universitar Iulian Chifu, preşedintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor:

"Suntem în situaţia în care aceaste falii trebuie recusute, coeziunea societală trebuie reconstruită, încrederea în instituţii, în democraţie, în justiţie trebuie regăsite de către americani şi acest lucru se poate face nu numai prin gesturi politice, ci printr-un studiu sociologic al cauzelor profunde, prin evitarea extremelor  - inclusiv din punctul celălalt de vedere al progresismelor şi extremei stângi - şi acţionând cu un instrumentar psihologic extrem de important, cu sprijin pentru persoanele care au fost alienate şi de excesul folosirii tehnologiei şi al social media şi de îndepărtarea de societatea reală şi dezbaterea publică." 


Frumuseţea democraţiei, forţa sistemului democratic este tocmai capacitatea de a se recompune, de a se relansa, de a-şi vindeca propriile răni, mai spune profesorul Chifu.



www.rri.ro
Publicat: 2021-01-20 10:46:00
Vizualizari: 639
TiparesteTipareste