Președinția portugheză a Consiliului UE și digitalizarea

președinția portugheză a consiliului ue și digitalizarea Prioritatea președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene este Europa digitală.

Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a început pe 1 ianuarie 2021 și se va desfăşura având ca motto "Vremea rezultatelor: o redresare echitabilă, verde şi digitală". Asemenea celorlalte președinții deținute pe rând de statele membre, și cea a Portugaliei va avea în vedere cele cinci mari domenii tematice: Europa rezilientă, Europa socială, Europa verde, Europa digitală, Europa globală, cu accent pe Europa socială. Cu toate acestea, domeniul Europei digitale va avea prioritate pe agenda politică europeană. 


Istoria Europei digitale începe cu câțiva ani în urmă și în timpul președinției Estoniei din iulie-decembrie 2017, liderii europeni s-au reunit la Tallinn pentru a discuta despre ambițiile digitale ale Uniunii. Acum, obiectivul președinției portugheze este de a "accelera transformarea digitală în beneficiul cetățenilor și al companiilor". Mergând înainte în sensul celor discutate de cîțiva ani încoace, la sfârșitul anului 2020, Comisia Europeană propunea o reformă a spațiului digital și un set de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale. Astfel, reglementarea funcționării platformelor de comunicare socială, a piețelor online și a altor platforme online care operează în Uniunea Europeană se vor găsi în Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

            

Expert în chestiuni europene, Mihai Sebe spune că reglementarea digitală este o încercare care trebuie analizată cu multă atenție înainte de a trece la legiferări. 

"Reglementarea platformelor digitale reprezintă o provocare la care, în opinia mea, nu am ajuns încă la un răspuns foarte clar și la niște soluții coerente. În ce sens? A reglementa aspectele digitale înseamnă a privi la natura lor. Marile platforme digitale sunt oare operatori privați supuși regulilor pieței sau, din contra, ar trebui considerați utilități publice și, ca atare, reglementate. Aceste inițiative de acte sunt menite a spori coerența la nivelul european și a asigura o protecție importantă consumatorilor europeni în domeniul digital. 

Din păcate, dezbaterea cu privire la statutul marilor platforme digitale este o dezbatere care nu poate să aibă doar o soluție strict legislativă. Ea implică de asemenea, în primul rând, o abordare a situațiilor de natură filozofică și la nivel de principii: ce anume așteptăm de la aceste platforme digitale și în ce măsură suntem sau nu dispuși să deschidem cutia Pandorei printr-o reglementare strictă a comunicării în mediul digital."

            

Comisarul european pentru piață internă Thierry Breton, folosindu-se de manifestațiile de la Capitoliul SUA, a afirmat că acest tip de evenimente expun democrațiile la pericole din cauza lipsei de reglementare a activității companiilor tech. Oficialii europeni speră ca relansarea parteneriatului transtlantic dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană să cuprindă și discutarea acestui tip de reglementări.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 21.01.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-01-21 09:00:00
Vizualizari: 684
TiparesteTipareste