Dezbateri aprinse în UE pe tema unui certificat de vaccinare. Von der Leyen susține ideea

dezbateri aprinse în ue pe tema unui certificat de vaccinare. von der leyen susține ideea Certificatul de vaccinare, un document care le-ar permite celor care se imunizează împotriva infecției cu coronavirus să aibă la vară o libertate de călătorie mai mare decât cei care nu se vaccinează.

"Credem că acest certificat de vaccinare trebuie să aibă un caracter european, astfel încât statele membre să poată face schimb de informaţii", spune premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, care vede în acest document un instrument util de relansare în această vară a călătoriilor și de salvare a turismului , devastat de pandemia de Covid 19.  


Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, șeful executivului de la Atena tine să precizeze că nu vrea ca vaccinarea să devină obligatorie sau o precondiţie pentru deplasări, dar crede că persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească.


O idee împărtășită și de ministrul german de externe, Heiko Maas, care crede că celor imunizați ar trebui să li se permită mai repede să meargă la  restaurant sau la cinematograf.


"Este absolut necesar să ai un certificat dacă te-ai vaccinat. Este un imperativ medical", spune și șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen,  care pare să fie în favoarea propunerii făcute de premierul elen.


"Desigur va trebui să fie recunoscut reciproc de toate statele membre. Avem nevoie însă şi de o decizie politică și juridică legată de ce putem face și ce nu în baza acestui certificat", mai ține să precizeze Ursula von der Leyen.


Iniţiativa nu are însă susţinerea preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru care libera circulaţie a persoanelor nu trebuie condiţionată de un certificat.


Un alt responsabil de la Paris, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, spune chiar că o astfel de temă nu ar trebui discutată în momentul de față, în condițiile în care campania de vaccinare vaccinarea este abia la început.


"Personal, nu consider că asta este o idee bună", declară și președintele Klaus Iohannis. El consideră că s-ar crea astfel un cadru de discriminare. "Să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care încă nu au fost vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun".


În Olanda există voci care spun că un astfel de certificat ar putea face vaccinarea obligatorie pe ușa din spate.


Danemarca, în schimb, lucrează la dezvoltarea unui 'paşaport de vaccinare' în format digital, care le-ar putea permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătorească în ţări unde se cer astfel de documente, pe perioada pandemiei.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 21.01.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-01-21 11:39:00
Vizualizari: 490
TiparesteTipareste