Târgu Jiu

târgu jiu Ne oprim azi în sud-vestul României, în municipiul Târgu Jiu, din județul Gorj.

Ne oprim azi în sud-vestul României, în municipiul Târgu Jiu, din județul Gorj. Acest oraș, străbătut de râul Jiu de la nord la sud, atestat încă din anul 1611, poate fi un punct de pornire către numeroasele atracții ale județului Gorj. Ghidul nostru de azi este Marcel Laurențiu Romanescu, profesor universitar și primar al orașului Târgu Jiu din 2017.  "Vorbim de un oraș verde, de un oraș la poalele munților Carpați, în care se află cele mai importante opere al sculptorului modern Constantin Brâncuși: Coloana fără de sfârșit, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii. Turistul este invitat în orașul Târgu Jiu și-n județul Gorj fiindcă avem o diversitate pe care ar putea să le viziteze pe parcursul a câtorva zile. 

La Târgu Jiu, se pot opri să viziteze și Muzeul Iosif Keber, unul dintre marii pictori moderni ai României. Apoi, se pot opri la Muzeul Tudor Vladimirescu, mai ales că, 2021 e pentru noi anul în care sărbătorim bicentenarul revoluției lui Tudor Vladimirescu. Bicentenarul e încărcat de o serie de eveniment pe care am plănuit să le organizăm în mare parte în Târgu Jiu, la Padeș, locul de unde a pornit revoluția, dar și la Vladimir, localitate în care s-a născut domnitorul român. Mai mult decât atât, tot în Târgu Jiu ne putem aminti de alt personaj istoric, eroina Ecaterina Teodoroiu, ale cărei oseminte sunt depuse în Piața Prefecturii din anul 1938. 

De asemenea, avem foarte multe puncte de atracție în zona montană. Astfel, aș îndrepta turiștii spre stațiunea Rânca, cea mai înaltă stațiune din Munții Carpați, unde zăpada rămâne până în luna aprilie, pe pârtiile de schi. Mai mult decât atât, în județul Gorj există o serie de mănăstiri foarte vechi, de acum 600 de ani: Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Crasna."


În Târgu Jiu, puteți vedea și două biserici vechi, impresionante. Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" se află pe axul Căii Eroilor și a fost integrată creației brâncușiene, creând o legătură între elementele  ansamblului sculptural. Ridicată pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777, ea a fost  reconstruită și inaugurată o dată cu complexul executat de Brâncuși, în 7 noiembrie 1937. Apoi, vizitați Biserica "Sfinții Voievozi Mihail și Gavril" aflată în Piața Victoriei, în fața Palatului Comunal. Construcția a fost realizată între 1748-1764, fiind cunoscută și sub numele  Biserica Negustorilor, Biserica Domnească și chiar Biserica de la Jii. Iar nu departe de binecunoscutele opere ale lui Constantin Brâncuși, veți găsi Muzeul de Artă din Târgu-Jiu. Aici vă puteți reculege, într-o liniște desăvârșită, în fața eleganței icoanelor romanești, a căror vechime și valoare artistică este considerabilă. Una dintre sălile muzeului adăpostește remarcabile acuarele și pasteluri, iar într-o altă sală pot fi admirate cele mai vechi exponate ale muzeului, din secolul al XVII-lea, aparținând școlilor flamandă și italiană.


Marcel Laurențiu Romanescu vă invită să vă începeți sejurul vizitând Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Târgu Jiu. "La centrul de informare turistică, turiștii vor primi toate informațiile necesare, pentru a avea o agendă completă în perioada petrecută în județul nostru. În acel centru, avem specialiști care le pot pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru sejururile pe care vor să le petreacă în municipiul Târgu Jiu și în județul Gorj. Îi așteptăm cu mare drag pe toți turiștii, indiferent că vin din România sau din afara României în municipiul Târgu Jiu, fiindcă avem lucruri deosebite pe care pot să le vadă. Sunt sigur că în perioada zilelor pe care le vor petrece în orașul și în județul nostru nu vor avea momente în care să se plictisească. Avem infrastructura necesară, foarte multe obiective turistice și există posibilitatea de a se deplasa ușor în alte zone de interes din județ. Sunt convins că ar fi o alegere foarte bună aceea de a ne vizita municipiul și județul."


Invitația a fost lansată. Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!



www.rri.ro
Publicat: 2021-01-26 13:37:00
Vizualizari: 648
TiparesteTipareste