Jurnal românesc - 27.01.2021

jurnal românesc - 27.01.2021 "Serbia le încalcă românilor din Valea Timocului cele mai elementare drepturi din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", a transmis deputatul AUR Dan Tănasă

***"Serbia le încalcă românilor din Valea Timocului cele mai elementare drepturi din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", a transmis deputatul AUR Dan Tănasă. Reacţia acestuia vine în urma protestului pe care președintele Partidului Neamului Românesc din ţara vecină, Predrag Balașevic, l-a înaintat instituţiilor de la Bucureşti şi Bruxelles, cărora le atrage atenţia asupra situaţiei disperate în care se află minoritatea română din estul Serbiei. Dan Tănasă spune că cei aproape 300.000 de români din Valea Timocului nu au acces la educație, presă, cultură sau serviciu religios în limba maternă, în condiţiile în care Belgradul este angajat în negocieri în vederea integrării în blocul comunitar. 

"Această situație inacceptabilă, incompatibilă cu valorile europene, (...) nu mai poate continua!", a afirmat parlamentarul român. El a amintit de faptul că sârbii din România beneficiază de un cadru legal, economic și social care le permite să-și păstreze și să-și afirme identitatea. Tănasă a lansat un apel către ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, să acţioneze în interesul românilor de acolo. "România trebuie să solicite Serbiei oprirea imediată a procesului de asimilare etnică a românilor din Valea Timocului. România trebuie să condiționeze parcursul european al Serbiei de respectarea drepturilor omului în cazul românilor din Valea Timocului, în caz contrar România se face vinovată de complicitate la dispariția unei comunități istorice de români", a conchis deputatul.


***Senatorul liberal Viorel Badea a condamnat în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei atitudinea autorităţilor de la Kiev de a continua încălcarea obligaţiilor referitoare la asigurarea educaţiei în limbile minorităţilor naţionale. Politicianul a amintit că guvernul Ucrainei şi-a asumat aceste obligaţii în baza Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. El a spus că Legea privind limba de stat şi cea privind educaţia secundară, acte normative adoptate în 2019 şi 2020 de Rada Supremă de la Kiev, conţin prevederi cu impact negativ asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a avea acces la educaţie în limba maternă. 

Viorel Badea a amintit totodată că, în opiniile sale din 2017 şi 2019, Comisia de la Veneţia a conchis că acţiunea legitimă a Ucrainei de a întreprinde măsuri menite să consolideze limba oficială nu se poate face în detrimentul drepturilor lingvistice ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie pe tema stadiului procedurii de monitorizare a Adunării pentru anul 2020, în cadrul căreia autorităţilor de la Kiev li se solicită remedierea problemei nerespectării drepturilor lingvistice ale minorităţilor. Aproape 410.000 de români trăiesc în Ucraina concentraţi în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa şi reprezintă a treia etnie din statul vecin, după ucraineni şi ruşi.


***A fost lansată platforma online "Împreună pentru Educație", care își propune să le ofere românilor de pretutindeni, în special elevilor, profesorilor și părinților din comunitățile istorice, un set de cursuri despre limba și literatura română, istorie, cultură și civilizație românească, realizate de specialiști, doctori în istorie și profesori. 

Proiectul a fost realizat de Asociația Glasul Istoriei cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi în parteneriat cu Asociația Generală a Învățătorilor din România și Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți. Unul dintre principalele cursuri de pe platformă este dedicat limbii române şi conţine atât literatură, cât și gramatica limbii române. Al doilea este cursul de istorie a românilor, care prezintă în peste 60 de pagini evoluţia spaţiului românesc în epoca modernă şi contemporană. 

De asemenea, a fost realizată şi o bibliotecă electronică, ce reuneşte circa 400 de cărți de istorie, sociologie, memorialistică, literatură românească și universală, enciclopedii, dicționare, manuale de istorie, geografie și limba română pentru clasele primare, gimnaziu și liceu, relevante pentru menținerea identității culturale și lingvistice românești. Cei interesaţi pot accesa resursele online pe pagina www.impreunapentrueducatie.com.


***ICR Lisabona derulează pe întreg parcursul anului 2021 un program online de știri culturale românești, cu scopul de a-i oferi publicului portughez o imagine actuală și vie a creativității românești. Sub forma unor reportaje video cu subtitrare în limba portugheză, vor fi promovate prezentări de carte, expoziții, concerte, filme, spectacole de teatru și dans, informaţii de actualitate din viața artistică și culturală din România. Reportajele vor include lecturi din off, discuții cu interlocutori și prezentări făcute de scriitori, jurnaliști, artiști vizuali, curatori, istorici, citici literari și de artă, coregrafi, teatrologi şi cineaști. Materialele video vor fi publicate lunar pe paginile de Facebook, Instagram și YouTube ale reprezentanței culturale româneşti din capitala Portugaliei.



www.rri.ro
Publicat: 2021-01-27 12:00:00
Vizualizari: 687
TiparesteTipareste