Jurnal românesc - 28.01.2021

jurnal românesc - 28.01.2021 59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei, în timp ce 21%, de banii cheltuiţi în vizitele lor în ţară.

***59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei, în timp ce 21%, de banii cheltuiţi în vizitele lor în ţară, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat la finele anului trecut de TransferGo, o companie specializată în transferuri internaţionale de bani. Potrivit acesteia, un român trimite acasă, în medie, 500 euro pe lună, în condiţiile în care venitul unui conaţional care lucrează în Marea Britanie sau Spania, de exemplu, este de aproximativ 2.000 de euro lunar. Studiul mai relevă faptul că doar 20% dintre români sunt de părere că persoanele plecate în străinătate contribuie la dezvoltarea economiei locale prin investiţii făcute la întoarcerea în ţară, iar 60% dintre participanţii la sondaj consideră că cei plecaţi peste hotare ar trebui să se repatrieze. 

TransferGo a lansat la 1 decembrie 2020 campania "Valorez pentru România" prin care îşi propune să sprijine şi să promoveze contribuţia românilor din diaspora la dezvoltarea economiei locale. Campania include şi o petiţie online adresată Băncii Naţionale a României pentru lansarea unei bancnote sau monede de colecţie dedicate diasporei. Conform Băncii Mondiale, în 2019, valoarea sumelor trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate a fost de 7,2 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat circa 3% din produsul intern brut al României.


***Ministerul Afacerilor Externe transmite că, începând din 27 ianuarie şi până la 1 martie, călătoriile spre Belgia sunt permise doar în scopuri esenţiale, din motive familiale, medicale, umanitare, pentru studii, de afaceri sau profesionale şi din alte motive urgente, precum cele juridice. În perioada menţionată nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau recreativ. 

MAE precizează că toate persoanele care sosesc în Belgia trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere pentru a justifica motivul deplasării. Documentul se găseşte pe site-ul info-coronavirus.be şi trebuie anexat la "Formularul de localizare a pasagerului"  disponibil la aceeaşi adresă. În plus, la intrarea pe teritoriul belgian oamenii au nevoie de un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii. Documentul care atestă rezultatul trebuie să fie emis în limbile franceză, olandeză, germană sau engleză şi poate fi prezentat în format fizic sau electronic. 

Bucureştiul aminteşte că, începând din 25 ianuarie, toate persoanele care sosesc în Belgia din Marea Britanie, Africa de Sud sau America de Sud vor trebui să respecte o carantină de 10 zile şi să efectueze un test molecular PCR atât în prima cât şi în a şaptea zi de la sosire. Românii pot solicita asistenţă consulară la Ambasada ţării noastre la Bruxelles ale cărei date de contact se găsesc pe pagina bruxelles.mae.ro.


***Lungmetrajul "Mia își ratează răzbunarea", regizat de Bogdan Theodor Olteanu, a fost prezentat în cadrul Festivalului de Film European "Premiers Plans" de la Angers, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris. Proiecția a fost urmată de o sesiune online de întrebări și răspunsuri. În marja evenimentului, regizorul Bogdan Olteanu a realizat și o intervenție video cu titlul "Tendințe feministe în cinema-ul românesc contemporan". Bogdan Theodor Olteanu este regizor de film, dramaturg și scenarist. Primul său lungmetraj, "Câteva conversații despre o fată foarte înaltă", a fost proiectat la numeroase festivaluri internaționale. Manifestarea de la Angers se află la a 33-a ediţie şi aduce în lumina reflectoarelor creațiile cinematografice ale tinerilor regizori europeni. România nu se află la prima participare. În 2018, realizatorul Adi Voicu a fost prezent în categoria scrutmetraj cu filmul "Ceata", distins cu Marele Premiu al Juriului. În același an a avut loc un Focus asupra cinematografului românesc, cu participarea regizorului Corneliu Porumboiu. Un an mai târziu, pelicula "Ivana cea groaznică", de Ivana Mladenovic, a fost selectată la categoria lungmetraje europene. Ediţia din 2021 a festivalului "Premiers Plans" se desfăşoară până pe 31 ianuarie.


***Au fost deschise înscrierile de scurtmetraje pentru Festivalul Internațional de Film de la Odense, programat să se desfăşoare în perioada 30 august-5 septembrie. Reprezentanța Institutului Cultural Român la Stockholm, care este partener al manifestării, informează că sunt acceptate filme de 30 minute, a căror producție a fost încheiată în 2020 sau 2021. Festivalul cuprinde secțiunile Competiție Internațională, Animație, Documentar și Filme daneze. Filmele trimise pentru înscriere sunt vizionate de un juriu de preselecție, apoi de un al doilea juriu care va face selecția finală. Evenimentul va fi difuzat și online pe platforma de streaming OFFstream. Festivalul Internațional de Film de la Odense a fost înființat în 1975 şi este, pe de o parte, cel mai vechi și mai cunoscut eveniment cinematografic din Danemarca şi pe de alta, una dintre cele mai importante manifestări de profil din spațiul scandinav. www.rri.ro
Publicat: 2021-01-28 12:02:00
Vizualizari: 380
TiparesteTipareste