Noul Bauhaus European, la start

noul bauhaus european, la start CE a lansat faza de proiectare a inițiativei Noul Bauhaus European, un proiect economic, cultural și de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea și investițiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european.

Comisia Europeană a lansat pe 18 ianuarie faza de proiectare a Noului Bauhaus European şi un site web destinat celor interesaţi să participe la această iniţiativă. Bauhaus este numele unui curent artistic, considerat revoluţionar la acea vreme, lansat de o faimoasă școală germană de artă, design și arhitectură la începutul secolului al XX-lea, care a dorit să dezvolte noi modalităţi de proeictare, îmbinând estetica şi funcţionalitatea. Ce este noul Bauhaus European şi ce îşi propune acesta ne explică Eliza Vaş, expert de la serviciul Studii Europene din cadrul Institutului European din România(IER):

"Noul Bauhaus european reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene, care a fost prezentată în cadrul discursului privind Starea Uniunii din septembrie 2020. Scopul acestei inițiative este acela de a identifica, de a susține și a pune în aplicare soluții creative de proiectare care pot răspunde obiectivelor europene legate de climă și de înverzire. Noul Bauhaus european reprezintă dezvoltarea unei mișcări de design și proiectare, care să integreze trei dimensiuni: sustenabilitatea (aici ne referim în principal la caracterul circular al produselor create), calitatea experienței (cu accent pe estetică) și incluziunea (adică  accesibilitate pentru publicul larg). Uniunea Europeană are nevoie de soluții creative de proiectare, astfel încât să putem avansa modele de economie circulară, care să ne ajute mai apoi să ne îndeplinim țintele climatice". 


Ce presupune, concret, această primă fază - de proiectare, ne dă detalii Eliza Vaş:


"Practic, în aceasta fază în care proiectul se află în etapa de co-design sunt invitate persoane, instituții, firme și alte entități să-și împărtășească experiențele, cunoștințele și dorințele. În acest sens, au fost create trei spații de semnalare a feedbackului, după cum urmează: un spațiu pentru exemple contemporane care ne inspiră (materiale, produse, servicii, practici, clădiri), un spațiu pentru idei împărtășite (cum ar trebui să fie dezvoltată inițiativa, ce pași concreți ar trebui să urmeze, de ce anume să țină cont) și un spaţiu pentru provocări şi nevoi  (ce anume ne împiedică să trăim în armonie cu noi înșine și cu mediul și cum transformăm spațiile în politici, practici, comportamente și obiceiuri". 


Potrivit Elizei Vaş, în urma acestui proces de co-proiectare, va fi realizat un apel de propuneri prin care să fie selectate cinci locuri în care noul Bauhaus european ar putea fi implementat efectiv. Aceste locuri vor fi în diverse părți ale UE, iar acest faptreprezintă o ocazie bună pentru România de a veni cu soluții de proiectare creative și sustenabile.

De altfel, mai spune Eliza Vaş, printre soluțiile de proiectare pe care le putem promova cu această ocazie se află și proiectele de tip casă pasivă care au obținut nenumărate premii la nivel internațional precum Casa EFdeN sau platforme colective de meșteșugărit precum Harta Meșteșugarilor. După etapa de co-design care se va finaliza în vara acestui an, va urma etapa de implementare din septembrie, iar apoi etapa de diseminare din ianuarie 2023. In faza a doua vor fi instituite cinci proiecte-pilot pentru a co-proiecta cu stil soluţii noi, sustenabile şi favorabile incluziunii. Obiectivul celei de-a treia faze - 'de diseminare', este de a răspândi ideile şi conceptele care definesc noul Bauhaus european prin intermediul unor noi proiecte, al creării de reţele şi al schimbului de cunoştinţe, atât în Europa, cât şi în afara acesteia.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 29.01.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-01-29 09:26:00
Vizualizari: 543
TiparesteTipareste