"colectiv", în regia lui Alexander Nanau, nominalizat la Premiul LUX

"colectiv", în regia lui alexander nanau, nominalizat la premiul lux "colectiv", documentarul regizat de Alexander Nanau, a câştigat Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar şi a fost nominalizat pentru Premiul LUX al Publicului European.

Filmul "colectiv", în regia lui Alexander Nanau, desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, este și propunerea României la Premiile Oscar 2021, pentru secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional". 


Produs de Alexander Nanau Production în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, "colectiv" este un documentar observațional care pornește de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, unde în seara de 30 octombrie 2015 a izbucnit un puternic incendiu în urma căruia au murit 65 de persoane. Filmul "colectiv" urmărește evenimentele primului an de la tragedie și se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul. Cele 18 filme nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film au fost sprijinite prin programul Europa Creativă MEDIA. Aceasta înseamnă sprijin în vederea dezvoltării, promovării și distribuției respectivelor filme.  


Ștefan Turcu, Reprezentanța Comisiei Europene în Romania: "Premiile Academiei Europene de Film reprezintă o carte de vizită foarte importantă, ele au rol de ambasador al filmelor în toată lumea. Iar vestea foarte bună este că documentarul "colectiv", regizat de Alexander Nanau, se numără și printre filmele finaliste la premiul LUX, Premiul European de Film al Publicului. Orice pasionat de film din UE poate vota, astfel încât "colectiv" să primească respectivul premiul, un premiu foarte onorant pentru că vine din partea publicului. 

Trebuie precizat că cele 18 titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film au fost sprijinite de programul Europa Creativă. Concret, UE a investit peste 3 milioane de euro prin programul Europa Creativă MEDIA pentru a sprijini dezvoltarea, promovarea și distribuția acestor filme. 

În ceea ce privește Premiul LUX, acesta a debutat ca o idee a Parlamentului European în parteneriat cu Comisia Europeană și Europa Cinemas, dar apoi i s-a alăturat și Academia Europeană de Film. Pentru că ne dorim prin acest vot al publicului să ajungem la un număr cât mai mare de oameni interesați de cinema care să-și exprime preferințele. Iar ideea acestui premiu al publicului este că cinefilul este în rolul principal, astfel că cele trei finaliste la Premiul LUX al Publicului European sunt judecate prin votul publicului, care va fi hotărâtor. Europa Creativă MEDIA este un program care ne ajută să ajungem la public, dar să și promovăm și distribuim filmele. Publicul cinefill din UE poate vedea filmele finaliste până la 11 aprilie și apoi decide prin vot care dintre ele va fi premiat cu premiul LUX."


În urma acordului încheiat între Comisia Europeană, Parlamentul European și statele membre ale UE, bugetul alocat programului Europa Creativă pentru următorii  7 ani 2021-2027, este de 2,4 miliarde de Euro.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 01.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-01 09:34:00
Vizualizari: 175
TiparesteTipareste