Jurnal românesc - 01.02.2021

jurnal românesc - 01.02.2021 Autorităţile din Cehia au decis să interzică toate călătoriile neesenţiale pentru cetăţenii străini în perioada 30 ianuarie - 14 februarie

Autorităţile din Cehia au decis să interzică toate călătoriile neesenţiale pentru cetăţenii străini în perioada 30 ianuarie - 14 februarie, a anunţat Ministerul român al Afacerilor Externe. Măsura este în vigoare independent de clasificarea statelor de provenienţă a călătorilor în funcţie de nivelul de risc de infecţie. Excepţie fac cetăţenii străini, inclusiv românii, care vor să intre pe teritoriul ceh din motive întemeiate, precum întoarcerea la reşedinţă, relaţii de muncă, studii sau din raţiuni familiale. MAE reaminteşte, totodată, că persoanele care sosesc în Cehia, inclusiv din România, trebuie să completeze în prealabil Formularul de Localizare, disponibil online şi să prezinte la intrare rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 ore.

Testarea se poate face şi în Cehia, în termen de maximum 5 zile de la sosire, însă, până la anunţarea rezultatului, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh. Exceptaţi de la obligaţia completării formularului şi a prezentării testului negativ sunt cei care tranzitează ţara sau călătoresc în Cehia pentru cel mult 24 ore. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei la Praga +42 0257 532 090, +42 0257 533 965 şi +42 0257 530 426. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +42 0607 078 501.

 

Toate persoanele care călătoresc în Portugalia pe cale aeriană, din state membre ale UE sau asociate Spaţiului Schengen care înregistrează o incidenţă a cazurilor între 150 şi 500 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, între care şi România, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării. De asemenea, este interzisă circulaţia rutieră la frontiera terestră cu excepţia transportului internaţional de marfă, transportului de lucrători transfrontalieri şi a circulaţiei vehiculelor de ambulanţă, descarcerare şi a serviciului de urgenţă, sunt suspendate circulaţia feroviară şi transportul fluvial între Portugalia şi Spania şi a fost reintrodus controlul la frontierele terestre şi fluviale.

Autorităţile portugheze au instituit noile reguli începând din 31 ianuarie şi recomandă efectuarea doar a călătoriilor esenţiale. MAE precizează că măsurile privind limitarea circulaţiei la frontierele terestre şi fluviale cu Spania nu se aplică cetăţenilor portughezi şi deţinătorilor de autorizaţii de rezidenţă în Portugalia, celor care se deplasează în scopuri strict esenţiale, precum şi în cazul părăsirii teritoriului portughez de persoane rezidente în alte state. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei la Lisabona +35 121 396 64 63, +35 121 396 08 66 şi +35 121 397 26 48. Conaţionalii care se confruntă cu o situaţie de urgenţă pot apela linia telefonică +35 192 741 16 28.

 

Oamenii cu vârsta de peste 11 ani, care sosesc în Franţa din ţările spaţiului european, sunt obligaţi să prezinte companiei de transport şi autorităţilor de la frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării. Ministerul de Externe de la Bucureşti precizează că măsura a intrat în vigoare la 31 ianuarie şi se aplică pentru toate tipurile de deplasare aeriană, rutieră, maritimă şi feroviară. Statele vizate de restricţie sunt cele care alcătuiesc Uniunea Europeană, la care se adaugă Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican şi Elveţia. Parisul mai recomandă insistent ca persoanele care sosesc în Hexagon din ţările menţionate să se autoizoleze pentru 7 zile şi să efectueze, la finalul acestei perioade, un al doilea test tip PCR. MAE arată că, deocamdată, autorităţile franceze nu au comunicat dacă măsurile se aplică şi lucrătorilor transfrontalieri şi transportatorilor. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei la Paris şi ale Consulatelor Generale de la Strasbourg, Marsilia şi Lyon. Datele de contact ale acestora se găsesc pe site-ul mae.ro şi pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor diplomatice.

 

Sportivul român Ion Cojocari a cucerit medalia de aur la Campionatul Național al Ucrainei de tir cu arcul în sală, care s-a desfășurat în orașul Harkov, transmite Agenţia BucPress. Potrivit Federației de Tir cu Arcul din ţara vecină, Ion Cojocari, care este originar din Cernăuţi, a cucerit titlul la categoria Adulţi. Peste 300 de arcași din Ucraina, care au reprezentat 14 echipe sportive, au participat la întrecere.


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-01 11:42:00
Vizualizari: 370
TiparesteTipareste