Izolarea termică și fonică a blocurilor din Cluj-Napoca

izolarea termică și fonică a blocurilor din cluj-napoca La Cluj Napoca este în derulare un proiect cu cofinanțare europeană pentru reabilitarea termică și izolare fonică a blocurilor. Valoarea totală este de 13,8 milioane de euro, din care 7,9 milioane sunt fonduri nerambursabile.

Continuă procesul de izolare termică şi fonică a blocurilor din municipiul Cluj-Napoca. Unele asociaţii de proprietari lucrează cu bani proprii, altele apelează la ajutorul Primăriei, care, la rândul său, aduce bani europeni. Viceprimarul Dan Tarcea:

"Avem deja semnat contract de finanţare pentru acest obiectiv, în care am prins 58 de blocuri cu 2511 apartamente. Până în acest moment au fost finalizate lucrările la 10 blocuri, cu 342 de apartamente, din care câteva sunt încă în faza de recepţie. 

Avem semnate contracte de execuţie pentru alte 41 de blocuri, la 6 blocuri suntem în faza de achiziţie publică, iar pentru un bloc vor trebui modificaţi indicatorii tehnico-economici. Valoarea totală a proiectelor este de 13,8 milioane Euro, din care 7,9 milioane nerambursabili. Plata se face în procent de 60% din fonduri europene, 15% din banii Primăriei, iar 25% plătesc asociaţiile de proprietari. Proiectul a fost întocmit pe 10 grupuri cu 58 de blocuri, fiecare grup cu 4-8 blocuri, însumând 318 apartamente. Costurile sunt mai mari decât în cazul lucrărilor executate de asociaţii din bani proprii deoarece în proiectele noastre sunt prevăzute toate lucrările de reabilitare, inclusiv schimbarea ferestrelor şi închiderea balcoanelor cu termopan, plus izolarea acoperişurilor-terasă şi a părţilor de la subsol. 

Mai mult, totul trece prin licitaţii transparente, ceea ce ne-a creat şi probleme din cauza preţului foarte mic rezultat din studiul de fezabilitate, deloc atrăgător pentru firmele de construcţii. Acesta e motivul pentru care la unul dintre blocuri trebuie să modificăm indicatorii tehnico-economici. Firmele executante sunt verificate dacă respectă legislaţia în vigoare, dacă au doar angajaţi cu acte în regulă şamd. Studiile de fezabilitate şi proiectele sunt întocmite de firme private specializate, care şi-au câştigat contractele cu noi prin licitaţie publică."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 02.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-02 08:58:00
Vizualizari: 297
TiparesteTipareste