Atracții turistice în județul Mehedinți

atracții turistice în județul mehedinți Astăzi ajungem în sud-vestul României, o zonă turistică a cărei faimă a depășit de mult granițele țării.

Astăzi ajungem în sud-vestul României, o zonă turistică a cărei faimă a depășit de mult granițele țării. În județul Mehedinți se pot face, printre altele, excursii în peșteri, alpinism, rafting, echitație, dar și ciclism. De asemenea, Orșova - Cazanele Mari este ruta de pe care puteți admira cele mai frumoase peisaje create de Dunăre în România, dar și multe vestigii istorice.


Este un județ înzestrat cu frumuseți naturale deosebite, pe care autoritățile județene fac tot posibilul să le pună în valoare, spune Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți. "Plimbările cu ambarcațiunea pe Dunăre, traseele montane și chiar pescuitul sunt activități atractive pentru turiști și voi începe cu cea mai importantă zonă turistică din Mehedinți: Clisura Dunării. Clisura Dunării a devenit tot mai cunoscută în ultimii ani și, dacă la început era căutată doar pentru turismul de weekend, în cursul anului trecut, hotelurile și pensiunile au avut un grad ridicat de ocupare pe tot parcursul sezonului estival. Peisajul este de-a dreptul reconfortant și-i încarcă cu energie pe toți cei care vin la noi. Apoi, există dealurile stâncoase. Avem Parcul Natural Porțile de Fier, al doilea ca mărime în România. Aici avem "Laleaua galbenă de Cazane", o specie protejată de lege, care înflorește la începutul lunii mai și care se găsește pe versanții abrupți ai Ciucarului Mare, care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării. Aș vrea să precizez că această floare poate fi văzută doar de pe fluviu, într-o plimbare cu o ambarcațiune."


Peșterile, mănăstirile și disponibilitatea proprietarilor de pensiuni de a vă umple programul cu trasee deosebite vă vor asigura cu siguranţă o vacanță de vis în Clisura Dunării. Aladin Georgescu. "Tot pe Clisura Dunării, dacă vor veni turiștii în județul nostru, se poate vizita Peștera Ponicova, care este spectaculoasă prin galeriile care comunică între ele, dar și Peștera Veterani, locuită cu peste 4.000 de ani în urmă. Vă asigur că ambele merită vizitate. De asemenea, o plimbare cu ambarcațiunea pe Dunăre oferă posibilitatea de a vedea barajul de la Porțile de Fier, dar, în același timp, și Cazanele Dunării, unde fluviul are o deschidere minunată printre munți și piatră. Încheiem cu cel mai vizitat obiectiv turistic de pe Clisura Dunării: Chipul lui Decebal sculptat în stâncă. E cea mai înaltă sculptură în piatră din România și a doua ca mărime în Europa, un obiectiv turistic pe care noi, de la nivelul Consiliului Județean Mehedinți, într-o colaborare cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, l-am pus în valoare printr-un iluminat arhitectural deosebit, la fel cum am procedat și cu podul din golful Mraconia, aflat la baza sculpturii."


Un alt obiectiv ar fi Peștera Topolnița, situată în comuna Cireșul. Este a doua peșteră din România din punct de vedere al lungimii, iar în lume ocupă locul al 16-lea. Are o lungime totală de 24,5 km, dintre care doar 11 km sunt explorați. Peștera este declarată monument al naturii și poate fi vizitată doar într-o singură zi pe an, vara, câteva ore, atunci când are loc sărbătoarea care-i poartă numele. Ne continuăm însă călătoria alături de Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, și ajungem în orașul reședință de județ. 

"În municipiul Drobeta Turnu Severin avem Muzeul Regiunii Porțile de Fier, cea mai importantă instituție de cultură din județul nostru. Aceasta este poziționată pe malul Dunării, lângă vechile ruine ale castrului Drobeta și lângă piciorul podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, între anii 103-105, pentru ca legiunile romane să traverseze Dunărea pentru cucerirea Daciei. Piciorul podului este ultima dovadă a celei mai impresionante construcții peste apă, create în Imperiul Roman. O machetă fidelă, foarte bine realizată, poate fi văzută în interiorul Muzeului Regiunii Porților de Fier. Pentru că vorbeam de multele obiective istorice și culturale care pot fi vizitate în municipiul Drobeta Turnu Severin, aș vrea să continui cu Castelul Artelor, Teatrul, Cetatea Medievală, toate fiind modernizate prin proiecte finanțate cu fonduri europene, așa cum, de altfel, a fost finanțat și Muzeul Regiunii Porților de Fier."


Dacă v-ați întrebat unde se află singurul pod natural rutier funcțional din Europa, e timpul să aflați că îl veți găsi în județul Mehedinți. Podul lui Dumnezeu are o înălțime de 13 metri și o deschidere de nouă metri.  "În zona de munte a județului nostru, avem Podul lui Dumnezeu, cel mai mare pod natural din România și al doilea din Europa, însă este singurul pe care se poate circula. Tot în zona de nord a județului avem Peștera Ponoarele și pădurea de liliac, o rezervația botanică, întinsă pe o suprafață de 20 de hectare, unde se și organizează anual, la începutul lunii mai, Sărbătoarea Liliacului. Obiectivele din municipiul Drobeta Turnu Severin și din nordul județului nostru, pot fi vizitate parcurgând traseul Via Transilvanica, pe o lungime de aproape 100 de km, pornind din portul Drobeta Turnu Severin și traversând alte șapte localități. Avem câteva trasee de munte deosebite, oferite de Geoparcul Platoul Mehedinți. Îi așteptăm cu drag pe cei care doresc să aibă o vacanță reușită să vină în județul nostru, fiindcă promovăm un turism de calitate, avem obiective istorice și culturale. Mai mult, ne-am conformat în acest an regulilor care trebuie respectate în această perioadă de pandemie și nu va fi nici un risc pentru niciun turist din punct de vedere al sănătății."


Turiștii care vor să descopere tradiții, meșteșuguri și vor să achiziționeze obiecte de artizanat, se pot îndrepta spre Șișești. Este singura localitate din județul Mehedinți în care se mai păstrează tradiția olăritului. Chiar dacă este o tradiție care datează încă de pe vremea dacilor, artizanii din Șișești au reușit să păstreze tehnicile. De asemenea, în zona de munte, în Ponoarele, tradiția și portul popular au o valoare inestimabilă. Femeile încă mai lucrează manual costume populare. Faimoasele ii de la Ponoarele poartă amprenta femeilor din zona de nord a județului Mehedinți. Din mâinile acestor femei ies cu adevărat bijuterii vestimentare. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-02 15:48:00
Vizualizari: 1505
TiparesteTipareste