Piața de desfacere britanică post-Brexit

piața de desfacere britanică post-brexit Acordul comercial UE-Marea Britanie creează deja probleme transportatorilor europeni și comerțului cu fructe și legume dintre cele două entități.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat, în penultima zi a anului trecut, tratatele care reglementează relația Uniunii Europene cu Regatul Unit post-Brexit. Pentru ca înțelegerea să intre în vigoare, era nevoie de undă verde din partea Parlamentului European, dar Consiliul a aprobat  aplicarea temporară a acordului până la votul din forul legislativ.  


Daniel Buda, eurodeputat din grupul popularilor, explică de ce Parlamentul European a cerut o prelungire a perioadei de provizorat:

"În momentul de față discutăm de un acord provizoriu, valabil până în jurul datei de 27 februarie. Parlamentul European, prin vocea președintelui David Sassoli a cerut prelungirea ceste stări de provizorat până când forul legislativ se va putea implica în evaluarea sectorială a cestui acord în așa fel încât sectoarele economice să nu aibă de suferit din această perspectivă. De altfel, am participat, zilele trecute, la conferința președinților (n.r. de comisii) unde s-a discutat despre această temă , mai exact despre Comisiile care trebuie să evalueze acest acord,  fiecare pe domeniul său, dar și să evalueze implementarea acestui acord și respectarea clauzelor astfel încât să nu existe perturbări majore ale pieței."


Probleme au apărut, însă, în ceea ce înseamnă transportul comercial dintre Uniune și Marea Britanie. Rafturile cu legume și fructe din Regatul Unit sunt deseori goale deoarece transporturile de marfă din țările UE sunt întârziate în punctele vamale. Mai mult, britanicii încep să resimtă și lipsa forței de muncă, în sectorul agricol, subliniază eurodeputatul Daniel Buda:

"Există dificultăți majore în ceea ce privește asigurarea cu legume și fructe a Mari Britanii. Firește, acest fapt dăunează într-o oarecare măsură și fermierilor din interiorul Uniunii Europene pentru că avem nevoie de o piață de desfacere și - dacă se face o paralelă cu embargoul impus Rusiei în urmă cu câțiva ani, perioadă în care, practic, nu se puteau exporta produse alimentare către Rusia din cauza disputelor cu Ucraina - suntem în aceeași logică acum cu Marea Britanie, dar din alte motive, și suntem preocupați de asigurarea unui flux continuu de produse, legume fructe și altele, pentru că discută de o piață de care noi avem nevoie. 

De altfel, și britanicii resimt, din informațiile pe care le avem, faptul că se confruntă cu o lipsă de fructe și legume, pentru că fermierii europeni încep să își găsească alte piețe de desfacere, însă britanicii , din nefericire, nu au la îndemână prea multe piețe de aprovizionare, mai ales că produsele din interiorul Uniunii Europene sunt de foarte bună calitate. Aceleași produse sunt în sectorul agricol, spre exemplu, și cu forța de muncă. Britanicii nu mai au același aflux de lucrători și sunt probleme care se vor resimți mult mai acut când vor intra culturile pe rol, fie că discutăm de fructe legume sau alte plante de acolo. 

Din nefericire, acest Brexit nu a folosit nimănui, dăunează tuturor, iar pentru noi, ca membri ai Uniunii Europene, suntem preocupați să minimizăm aceste efecte și să încercăm ajutăm mai departe și să creăm acele facilități necesare pentru producătorii din interiorul Uniunii - indiferent că discutăm de producători agricoli sau de oricare alte produse - pentru a avea o piață de desfacere."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 05.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-05 09:13:00
Vizualizari: 274
TiparesteTipareste