Schi la Sinaia

schi la sinaia Astăzi ne oprim la Sinaia, "Perla Carpaţilor", cum mai este numită, situată la circa 120 km nord de Bucureşti, pe cursul superior al râului Prahova, la poalele Munţilor Bucegi.

Localitatea s-a dezvoltat începând din 1695, când boierul Mihai Cantacuzino, impresionat de ceea ce a văzut într-un pelerinaj la Ierusalim, s-a hotarât ca, la întoarcerea în Ţara Românească, să construiască o mănăstire care să poarte numele Muntelui Sinai: Mănăstirea Sinaia. Cu trecerea anilor, în jurul acestei mănăstiri s-a dezvoltat localitatea care i-a preluat numele.


Imagini de epocă din Sinaia arată că, încă de la începutul secolului trecut, aici se desfăşurau competiţii de bob sau schi. În prezent, aici găsim unul dintre cele mai întinse dimenii schiabile din ţară cu peste 20 km de pârtii. Însă cel mai mare avantaj al staţiunii rămâne diferenţa de nivel, Sinaia fiind singura staţiune de iarnă din România care are pârtii dispuse pe aproape 1000 de metri altitudine. În Sinaia găsiţi pârtii cu toate gradele de dificultate. Accesul la pârtiile de pe platoul Bucegilor, de la Cota 2000, este posibil datorită telecabinei, iar pârtiile de la Vârful cu Dor şi din Valea Soarelui sunt deservite de telescaun. Schiorii experimentaţi pot coborî pe pârtia Karp, între Cota 2000 şi Cota 1400. Până la Cota 1400 se poate urca şi cu telegondola. La cota 1400, mai există o pârtie mai domoală, amenajată şi cu teleschi  şi cu telescaun. O altă distracţie posibilă, atunci când iarna e darnică în zăpadă, este coborârea continuă până în Sinaia, prin pădure.


Ne-a spus cum şi dacă se schiază zilele acestea la Sinaia, Matei. El are 23 de ani şi a schiat în toate staţiunile de pe Valea Prahovei până anul acesta, mai puţin în Sinaia. 

"S-a putut urca numai până la 1400 cu gondola şi nu mai sus. Şi am prins două coborâri până s-a închis şi aceasta din pricina vântului, care pe pârtie nu se simţea atât de tare, de fapt. Toate instalaţiile s-au închis din cauza vântului. Pârtia e destul de bună, dar cam aglomerată. Altfel a fost deosebit de cald, 8 grade Celsius la baza pârtiei."


Dacă instalaţiile de transport pe cablu funcţionează însă, la Cota 2000 se schiază întotdeauna iarna, pârtia de aici fiind foarte generoasă.

Dacă vântul ţine cabina oprită, în Sinaia nu vă puteţi plictisi. În 1875 aici a fost pusă piatra de temelie a castelului Peleş, care este astăzi simbolul oraşului Sinaia şi obiectivul pe care  90% dintre turişti aleg să îl viziteze. Este un castel deosebit, pentru că regele Carol I a dorit să aibă un castel unic şi a refuzat foarte multe proiecte care i-au fost prezentate, conducerea lucrărilor fiind  încredinţată arhitectului german, Johannes Schultz, care a elaborat planurile castelului în prima sa fază de construcţie (1879 - 1883). Clădirea cu aspect de chalet elveţian, compusă din două etaje propusă de Schultz, era decorată la exterior în stil german, Fachwerk. În anul 1884 este instalată reţeaua electrică, castelul dispunând de un grup electrogen propriu, iar la 1897 este construită centrala electrică. În 1890, este construită Sala Maură, după proiecte atribuite arhitectului francez, Émile André Lecomte du Noüy. În anul 1894, la conducerea lucrărilor este  numit arhitectul ceh, Karel Liman (1860?- 1928), sub coordonarea căruia, sunt amenajate cele mai multe dintre încăperi. Apar astfel Capela reginei Elisabeta, Apartamentele principeselor, Galeria de marmură, Sala de concerte, Sala mică de muzică şi Baia reginei. În 1906 este înălţat turnul central al castelului, unde un an mai târziu a fost montat ceasul cu trei cadrane, creaţie a Fabricii de ceasuri de turn a Curţii regale din Bavaria, Johann Mannhardt. Sala de teatru adaptată şi proiecţiilor cinematografice, sălile de arme, Sala Florentină, Sala de şah şi Sala de biliard, terasa cu busturi de împăraţi romani sunt alte atracţii ale castelului.


În vecinătatea Castelului Peleş se găseşte Castelul Pelişor, cu arhitectură în stilul renaşterii germane, cu turlele acoperite cu ţiglă smălţuită în culori vii şi 70 de camere decorate artistic, astăzi cu piese originale, dar şi replici, pentru a recrea atmosfera anilor 1900.


În speranţa că v-am convins să petreceţi câteva zile la Sinaia, vă promitem şi data viitoare o nouă destinaţie!



www.rri.ro
Publicat: 2021-02-06 11:09:00
Vizualizari: 703
TiparesteTipareste