Parlamentul European cere sancționarea Rusiei

parlamentul european cere sancționarea rusiei Parlamentul European vrea noi sancţiuni împotriva regimului Putin şi condiţionarea relaţiei UE-Rusia de respectarea drepturilor omului.

Cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, încarcerat, după ce, anterior, fusese victima unei tentative eșuate de otrăvire, reașează Uniunea Europeană și Rusia în poziție de luptă. Cele două au intrat, din nou, în confruntare deschisă odată cu anunțul că, la Bruxelles, sunt în discuție noi sancțiuni la adresa Moscovei pentru încălcarea drepturilor fundamentale și înăsprirea atitudinii împotriva opozanților ruși, pe care Kremlinul îi acuză de trădare.

 

Marți, în fața Parlamentului European, reunit în sesiune plenară, șeful diplomației europene, Josep Borrell, recent revenit dintr-o vizită în Rusia, a pledat pentru noi măsuri coercitive și a anunțat că va uza de dreptul său de inițiativă pentru a face propuneri statelor membre ce vor combina acțiuni de contracarare a dezinformării și a cyberatacurilor. ʹGuvernul rus privilegiază autoritarismul și se arată fără milă în afacerea Navalnîiʹ – a punctat Josep Borrell. El a arătat că, prin prezența sa la Moscova, a avut un dublu scop: să prezinte poziția Uniunii Europene în privința opozantului rus și să vadă dacă autoritățile de la Kremlin au intenția de a inversa tendința negativă din relațiile cu europenii. Cuvântul de ordine al Moscovei – a mai spus șeful diplomației de la Bruxelles – a fost NU.

 

În timpul vizitei lui Josep Borrell în Rusia, trei diplomați, unul german, unul polonez și unul suedez, au fost expulzați, iar înaltului oficial european i-a fost refuzată cererea de a-l vizita, în închisoare, pe Alexei Navalnîi. Este motivul pentru care europarlamentari central și est-europeni au catalogat drept o ruşine vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru politică externă, unii cerându-i chiar demisia. În viziunea lor, prezența lui Josep Borrell în Rusia s-a dovedit a fi chiar o capcană concepută de Vladimir Putin pentru umilirea Uniunii.

 

De critici nu au scăpat nici unele state membre, acuzate de ipocrizie, pentru că menţin relaţii economice cu un regim dictatorial ostil propriilor cetăţeni. Eurodeputaţii au fost, în schimb, de acord că Uniunea trebuie să ajute poporul rus, în colaborare cu Statele Unite, care, la vremea respectivă, au condamnat ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi.

 

Uniunea Europeană nu se va lăsa intimidată – a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, care a denunțat comportamentul agresiv al Rusiei. Cât despre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acesta a spus că încarcerarea lui Alexei Navalnîi reprezintă o pervertire a justiției, pentru că ea vizează victima unei tentative de omor, în timp ce agresorii ei sunt încă în libertate.         

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-10 11:58:00
Vizualizari: 466
TiparesteTipareste