Proiecte cu finanțare europeană la Zlatna

proiecte cu finanțare europeană la zlatna Zlatna, fostul oraş minier din Munţii Apuseni, își regăsește drumul spre dezvoltare cu ajutorul fondurilor europene.

Orașul Zlatna era cunoscut în trecut drept o importantă zonă minieră în care se exploata aur și cupru. Industria minieră oferea, la acea vreme, mii de locuri de muncă. Exista o oarecare bunăstare economică, dar exista și multă poluare, Zlatna fiind cunocută, alături de Copșa Mică, printre cele mai poluate orașe nu doar din România, ci chiar din Europa.

          

Lucrurile aveau să se schimbe după evenimentele din decembrie 1989 și nu neapărat în bine. În anii 90, treptat, industria minieră a devenit nerentabilă și, în final, la începutul anilor 2000 atât minele de aur, cât și combinatul de cupru s-au închis.

          

Astfel că, în urmă cu 15-20 de ani majoritatea oamenilor erau șomeri. Tot mai mulți zlătneni au plecat la lucru în alte zone din țară sau în străinătate, astfel încât din 11.000 de locuitori populația orașului a ajuns la circa 8000.

          

Ani de zile Zlatna a avut, alături de alte localități din Munții Apuseni, statut de zonă defavorizată, în care desi se ofereau unele facilități aproape nimeni nu dorea să investească.

          

Situația avea să se îmbunătățească în ultimul deceniu, după ce edilii locali au reușit să câștige mai multe proiecte cu finanțare europeană. De-a lungul timpului au fost modernizate străzi, s-a investit în infrastructura de sănătate și educație și în domeniul social.

          

La sfârșitul anului trecut, spre exemplu, edilii din Zlatna anunțau că Școala Gimnazială "Avram Iancu" va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, finanțarea proiectului fiind asigurată prin fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020.

          

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran: "Faptul că semnăm acest contract de finanțare pentru această școală, care are aproximativ 500 de elevi, am avut și 600, peste 600 de elevi acolo, sper să creștem, în continuare ca număr de populație pentru că datorită acestui tip de proiecte Zlatna a renăscut din ruine. A fost unul dintre cele mai distruse orașe din România și cred că din Europa. Dar acum arată a oraș și sper că acest lucru să aducă și investitori"

          

Aproape 500 de elevi și cadre didactice vor beneficia, începând cu anul 2023.

          

Pentru reabilitarea școlii se vor folosi aproape 2,5 milioane euro.

Nu sunt, însă, singurii bani europeni absorbiți de Zlatna. Acesta este cel de-al treilea proiect contractat pentru dezvoltarea acestui oraș din județul Alba în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, în primele 2 proiecte fiind absorbiți alți 1,5 milioane de euro pentru modernizarea spitalului din oraș și pentru transformarea fostei primării în cel mai modern centru social din Munții Apuseni.

RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 12.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-12 08:33:00
Vizualizari: 121
TiparesteTipareste